VENIO LOSERT

'Asobal je u krizi, ali tko bude mogao otići će'

Već godinama je europski klupski rukomet obilježen obračunom španjolskih i njemačkih momčadi

ZAGREB - U posljednjih pet sezona u tri relevantna europska natjecanja samo je jednom trofej završio u vitrinama kluba koji ne dolazi iz Lige Asobal ili Bundeslige (mađarski Veszprem osvojio je Kup pobjednika kupova 2008.).

Egzodus stranaca

Iako ni ova sezona u rezultatskom smislu nije donijela ništa nova, dakle njemačko-španjolska supremacija je nastavljena, gospodarska kriza je financijski sasvim iscrpila Ligu Asobal, a Bundesliga istodobno cvjeta kao nikad prije. Od financijskih teškoća nisu imuni ni najbolji španjolski klubovi Ciudad Real i Barcelona, inače sudionici skorašnjeg Final Foura Lige prvaka.

- Ademar također smanjuje proračun, i to za 30 posto. Bilo je problema na početku sezone, kad su gradske vlasti objavile da u klupsku blagajnu mogu uplatiti samo 200 tisuća umjesto obećanih 600 tisuća eura. Plaće nam kasne, ali se ipak isplaćuju. U Granollersu, klubu s najvećom tradicijom u španjolskom rukometu, igrači su početkom 2011. odlučili da se neće brijati sve dok ne dobiju zaostale plaće. Klupski predsjednik u međuvremenu je, valjda, uspio dobiti kredit - govori Losert.

Zbog proračunskog manjka u mnogim se sredinama očekuje egzodus stranaca. Trenutačno 40 posto igrača u Ligi Asobal ima inozemne putovnice, a ne dogodi li se neka iznenadna renesansa, do 2012. u ligi neće ostati više od 20 posto stranaca.

- Buntić odlazi u Kielce, a ja ostajem do ljeta 2012. . Ne očekujem baš egzodus, ali tko bude mogao, otići će - zaključuje Losert.

A 1500 kilometara sjeveroistočno rukometu teče med i mlijeko.

- Moj Berlin treća je najgledanija momčad u Bundesligi s prosječnih 8000 gledatelja po utakmici. Svaka utakmica u dvorani Maxa Schmelinga stoji oko 30.000 eura, a prihod od ulaznica trostruko je veći. K tome, gotovo svaki tjedan pojavljuju se novi sponzori. Ne radi se, naravno, o milijunima, ali Berlin ionako počiva na malim sponzorima, koji godišnje ne daju više od desetak tisuća eura - priča još jedan bivši hrvatski reprezentativac, Denis Špoljarić, koji od prošlog ljeta igra za Berlin Füchse.

Za razliku od Loserta, Špoljarić se ne mora brinuti hoće li plaća stići na vrijeme. U Bundesligi, naime, igrače i ostale vjerovnike štiti propis koji klubove obvezuju da uoči sezone pruže financijska jamstva za trećinu planiranog budžeta.

Savršena organizacija

- U Berlinu nisam doživio da plaća zakasni, ni minutu. Štoviše, kad dan isplate pada u nedjelju, novac stiže već u petak. Ovdje je kriza već odavno prošla. Uostalom, zar brojnost Hrvata nije najbolji pokazatelj kako se ovdje zarađuje? - kaže Špoljarić i za kraj nudi svoju definiciju lige:

- Što je Bundesliga? Savršena organizacija i stalna interakcija s medijima i navijačima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 06:08