PANIKA UOČI SOČIJA

Medvedev dijeli sportove oligarsima

Russian President Dmitry Medvedev gestures while delivering his annual state of the nation speech at the Kremlin in Moscow on November 12, 2009. From Kaliningrad to Kamchatka, Russia covers 11 time zones -- but that could be about to change. In his address to the nation President Dmitry Medvedev suggested Russia have fewer time zones. AFP PHOTO / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL / MIKHAIL KLIMENTYEV
 AFP

MOSKVA - Ruska javnost dramatično je doživjela mali broj medalja na ZOI u Kanadi. Osvojenih 15 medalja ne zadovoljava tamošnje apetite. O lošem plasmanu očitovao se i predsjednik Medvedev, najavivši čistku po savezima zimskih sportova - priprjetivši da odgovorni za ovakav rezultata trebaju “počiniti politički harakiri”, a patetičnim patosom i povišenim tonovima raspravlja je o tome i Duma.

S obzirom da je slijedeće zimsko olimpijsko okupljanje u ruskom Sočiju, Ruse već sada hvata panika da se ne osramote na svom terenu. Alarmirano je gotovo cijelo društvo, od politike do krupnog kapitala. Naime, naglašeno je da su biatlonci bili jedini pravi.

Nije ostalo neprimjećeno da je predsjednik tog saveza 18 milijardi dolara težak Mihail Prohorov. Upravo to bi trebao biti model oporavka ruskog sporta - svakom oligahu savez jedan! I problema nema. Na sličan način je realizirana i izgradnja olimpijskih borilišta i hotela u Sočiju. Kremlj je apelirao na patriotske osjećaje oligarha koji su se odrekli svoje milijarde-dvije-tri za uspjeh Olimpijskih igara.

Neuspjeh u Vancouveru srušio čelnog čovjeka ruskog sporta

Leonid Tjagačev, predsjednik Ruskog olimpijskog odbora, platio je odlaskom neuspjehe ruskih sportaša na netom završenim Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru.

Prije nekoliko dana je "samo petnaest ruskih medalja u Vancouveru" oštro kritizirao i predsjednik Rusije Dmitri Medvedjev, koji je naglasio i to da bi trebale uslijediti smjene zbog toga, a u srijedu je predsjednik krovne sportske organizacije odstupio sa svoje pozicije.

Na tu dužnost je Tjagačev stupio 2001. godine, a prije je obnašao dužnost ministra sporta u Rusiji.

Na ovim Igrama je Rusija srušila negativni rekord u povijesti ZOI-a, osvojili su tek petnaest medalja, te od toga samo tri zlata. Po ukupnom broju medalja ispred Rusije su SAD (37), Njemačka (30), Kanada (26), Norveška (23) i Austrija (16).

Po broju zlatnih medalja Rusija još većem broju zemalja gleda u leđa i to Kanadi (14), Njemačkoj (10), SAD-u i Norveškoj (9), Južnoj Koreji i Švicarskoj (6), Kini i Švedskoj (5), te Austriji i Nizozemskoj (4).

Uz sve to, Ruse je vjerojatno prilično zabolio četvrtfinalni težak poraz u hokeju na ledu od Kanade (7-3).

Plan prije odlaska u Vancouver je bio trideset osvojenih medalja i jedno od prva tri mjesta na ljestvici medalja. S obzirom da to nije ispunjeno, a i da slijede Igre u njihovoj zemlji (Sočiju 2014. godine), 63-godišnji Tjagačev je odlučio odstupiti s dosadašnje pozicije. (Totalsport)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:57