FARAON HR RUKOMETA

Gobac: Moramo u privatizaciju ili ćemo svi završiti kao Cibona

Glavni menadžer RK Zagreb smatra da samo četiri kluba zaslužuju gradsku potporu
 Dragan Matić / Cropix

ZAGREB - Iako u hrvatskom rukometu već gotovo 20 godina uživa faraonske ovlasti, glavni menadžer Croatia osiguranje Zagreba Zoran Gobac osjetljiv je kad se potegne pitanje financiranja profesionalnog sporta iz javnih fondova.

Nedavni komentar o (be)smislu izdvajanja poreznih kuna za poluprivatne klubove toliko ga je izazvao da se sam javio potpisniku ovih redaka.

- A zašto Zagrepčani ne bi plaćali zabavu i sportska uzbuđenja koja im pružaju neke vrhunske momčadi? Prema mom mišljenju, radi se o maksimalno pet klubova, a zasad tu spadaju samo Dinamo, Cibona, VK Mladost i RK Zagreb - počeo je Zoran Gobac, objasnivši zatim i koga bi izbacio iz povlaštenog financijskog društva:

- Grad Zagreb ne može i ne smije plaćati nečiju rekreaciju. Kad se poželim rekreirati igrajući tenis ili košarku, to sam platim. Treba odlučiti koji su klubovi od posebnoga gradskog interesa, a ne, primjerice, financirati nogometne klubove koji su ispali iz 1. HNL. Pritom mislim na NK Zagreb koji se prošle sezone spasio samo zato što neki drugoligaši nisu dobili licenciju.

Koje bi to klubove Grad Zagreb trebao financijski podržati?

- Da pojednostavim, VK Mladost i RK Zagreb jedini zaslužuju bezuvjetnu i maksimalnu potporu iz gradskih fondova. Nemojte zaboraviti da je riječ o klubovima koji predstavljaju 80 posto hrvatskih reprezentacija u vaterpolu i rukometu. Možemo li isto ustvrditi za Cibonu i Medveščak?

Koliko je 2010. godine iz gradskog proračuna dobio RK Zagreb?

- Ove godine će RK Zagreb dobiti ukupno oko osam milijuna kuna, a prije tri godine taj je iznos bio gotovo dvostruko veći.

Rekli bismo, solidna svotica!

- Znam da većina klubova dobiva relativno male iznose, ali ne može se dogoditi da im gradske dotacije popunjavaju 95 posto klupskog proračuna. Kad sve to zbrojimo, jasno je da se radi o desecima milijuna kuna iz gradskih fondova za koje nitko ne zna kako i zašto su nekome uplaćeni. Čemu uopće služe takvi klubovi?

Kakva će biti uloga Grada u privatizaciji RK Zagreb?

- RK Zagreb Croatia osiguranje svakako kreće u privatizaciju, ali Grad Zagreb zadržat će najmanje 25 posto i još jednu dionicu. Dakle, bez suglasnosti Grada neće se moći donositi strateške odluke, što je svojevrsno jamstvo stabilnosti i zaštita od pretjeranog utjecaja politike.

Je li privatizacija zaista jamstvo bezbrižne budućnosti?

- Mi smo na vrijeme krenuli u privatizaciju upravo zato da nas ne bi pogodila Cibonina sudbina. Bojim se da će tako proći svi klubovi koji ne prihvate privatizaciju. U RK Zagreb nikad ne bih dopustio da se nagomilaju dugovi kao u Ciboni. Kad sam prije nekoliko sezona shvatio da nemamo budžet za Ligu prvaka, mi smo se sklonili u Kup pobjednika kupova. Zaista ne bih volio biti u koži čelnika iz Draženova doma.

Treba li privatizirati i Dinamo?

- Dinamo je posebna priča, ali ni ta posebna priča neće funkcionirati još dugo. Nakon što konačno dobije novi stadion, Dinamo treba prepustiti njegovoj sudbini. Neka se snalaze kako umiju, baš kao i mi ostali. Ionako se tamo Mamić brine o svemu. Zaista uz Dinamo ne bismo trebali financirati i Lokomotivu! Znate li što je Lokomotiva? Samo još jedan financijski kanal za Dinamo.

Od koga očekujete donošenje kriterija za financiranje vrhunskog sporta?

- HOO bi trebao na nacionalnoj razini napraviti kategorizaciju sportova i klubova, kao što je odavno ustrojio kategorizaciju sportaša. Dok ne dobijemo jasnu kategorizaciju i jasne kriterije za proračunski novac, nikoga neće biti briga za rezultatski uspjeh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 20:28