APEL IZ TORNJA

Cibona će propasti bez prave pomoći Grada

Predsjednik Jelušić priznao je da su mogućnosti ovog Upravnog odbora limitirane
Zagreb, 211009.KC Drazen Petrovic.Utakmica Prvog kola kosarkaske Eurolige,Cibona - Montepaschi Siena.Na slici: Marin Rozic.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Gorsic / CROPIX

ZAGREB - Pet milijuna je ključan iznos, kad je u pitanju Cibona. Razlika je samo u valuti i vremenskom periodu u kojem je hrvatskom košarkaškom prvaku potrebna financijska injekcija, samo da bi - opstao kao klub.

- Bez proračuna od pet milijuna eura ne možemo funkcionirati. To je minimum i daleko manje nego što imaju klubovi u Euroligi, osim Partizana - rekao je predsjednik Ivo Jelušić.

- Do kraja godine treba nam pet do šest milijuna kuna kako bi se smanjile tenzije u klubu, među igračima i zaposlenicima. Nije lako nabaviti toliki novac, ali mislim da ćemo uspjeti - rekao je Vlatko Previšić koji je predstavnik Grada u Upravnom odboru.

Cibonini vapaji idu i izvan gradskih granica.

- Upućujemo apel Gradu i državi da nam pomognu, jer bez njihove pomoći nećemo moći funkcionirati. Na njima je odluka žele li ili ne Cibonu u Euroligi. Treba nam pomoć u osiguravanju glavnog sponzora koji će moći iskoristiti Cibonin brand za svoju promociju i sudjelovati u upravljanju klubom - kaže Jelušić.

Zašto bi država više potegnula za Cibonu nego, npr. Zadar ili Split, pitanje je koje kod Jelušića ne ostavlja nikakve dileme:

- Zato što mi igramo Euroligu. To je od državnog interesa.

A ako ne budu igrali Euroligu za dvije godine?

- Onda nek’ se njima pomaže - ispalio je Jelušić.

Prema spomenutim milijunima, eura ili kuna, mogli bi zaključiti da je financijsko stanje u klubu raščišćeno. Krivo.

- Bivši direktor Bože Miličević je podnio izvješće, ali nije prihvaćeno. Dao nam je povijesni presjek financija, ali ne i kakvo je stvarno stanje, koliko i kome se duguje i od koga i koliko klub potražuje. Kad se sve to zbroji na jedan kup, zajedno s vrijednošću imovine, vjerujem da ćemo biti u pozitivi - tvrdi Jelušić koji je istaknuo da su dosadašnjim rezultatima u sezoni članovi UO jako zadovoljni.

Nesreća je u tome što se Cibonino bogatstvo temelji na nekretninama, a klubu je nasušno potrebna “živa lova”. Dugovanja iz prošle sezone postoje, sve teže je pratiti ritam nadolazećih obveza, a gdje su još dugovanja iz prošlih sezona o kojim predsjednik “ništa ne zna”. Ili ne želi znati.

Zamislite, čak i u takvoj situaciji, postoje ljudi koji žele sjesti u direktorsku fotelju. Petorica kandidata javili su se na natječaj, a tročlana komisija (Previšić, Lalić, Filipović) će sljedećeg tjedna razgovarati s njim i odlučivati odgovara li koji svim postavljenim kriterijima. Neka im je sa srećom. I komisiji i prijavljenim kandidatima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 12:02