POLITIČKE IGRE?

Jedan selfie izazvao skandal: Letizia je godinama varala kralja, sada je poznato i s kim?

Biznismen Jaime Del Burgo, koji je bio u braku s kraljičinom sestrom, kaže kako ima dokaze o ljubavnoj vezi i dubokim osjećajima

Kraljica Letizia

 Andrews Archie/abaca/Abaca Press/Profimedia/Andrews Archie/abaca/abaca Press/profimedia

Španjolsku kraljevsku obitelj godinama već potresaju skandali - dovoljna je sama činjenica da bivši kralj Juan Carlos živi u egzilu u Abu Dhabiju - a u najnovijoj drami glavni akteri su kraljica Letizia i njezin bivši šogor, poslovni čovjek Jaime Del Burgo (53). On tvrdi da je bio u vezi s bivšom novinarkom prije no što se vjenčao s njezinom sestrom Telmom Ortiz Rocasolano, što samo po sebi zvuči pomalo čudno, ali ne i problematično. No, španjolsko-britanski biznismen govori kako su bili zajedno i nakon Letizijine udaje za ondašnjeg princa Felipea, a danas kralja, 2004. godine.

On je jedan od sugovornika u najnovijoj knjizi Jaimea Peñafiela, vremešnog novinara i urednika koji se veći dio svoje karijere bavio Burboncima, "Letizia y yo" (Letizia i ja, doslovno) koja izlazi u veljači 2024. godine.

Del Burgo je bio u braku s kraljičinom sestrom Telmom od 2014. do 2016. godine, a Letiziju je upoznao mnogo prije, 2000. godine, kada je i započela njihova veza. Rekao je i da ju je planirao zaprositi 2002. godine, no ona mu je tada rekla da je u vezi s "jednim diplomatom" čije ime nije otkrila. Ispričao je i da ga je tajna policija pet godina pratila zbog njegove veze s kraljicom.

Priča je doista senzacionalna jer Del Burgo tvrdi da su se on i Letizia susreli u restoranu noć prije njezina vjenčanja i da mu je rekla kako je "nikad ne smije napustiti".

image

Princeza Leonor, kralj Felipe VI, kraljica Letizia i princeza Sofia

Pierre-philippe Marcou/Afp/Profimedia/Pierre-philippe Marcou/afp/profimedia

- Primila me za ruku i pitala zašto je nikad nisam zaprosio - izjavio je - Jasno, nisam joj odgovorio. Ohrabrio sam je najbolje što sam znao i umio.

Tvrdi i kako su si, u srpnju 2010. godine, izjavili ljubav i to u kraljevskoj palači.

"Te večeri naša se veza, prekinuta godinama prije, nastavila jer je ljubav postojala oduvijek" - napisao je u poruci.

Veza je, prema njegovim riječima, završila 2011. godine, kada ga je Letizia nazvala i rekla mu "da se više ne bi trebali viđati".

Iako u knjizi navodno ima nagovještaja o ovim događanjima, nigdje se specifično ne spominje ljubavna afera nakon Letizijine udaje za Felipea. Del Burgo je, pak, odlučio o tome govoriti na društvenim mrežama, na X-u, bivšem Twitteru.

On govori da ima "fotografije, video-snimke i telefonske poruke i uređaje" kao dokaz da su njih dvoje održali svoj romantični odnos i nakon kraljevskog vjenčanja.

image

Presnimka objave Jaimea del Burga

Screenshot Twitter

Želeći valjda pokazati čime raspolaže, objavio je fotografiju, nedatirani Letizijin selfie na kojem ona nosi crni šal, a slikala se pred ogledalom u kupaonici. Na slici je vidljivo da je snimljena u vrijeme jedne od njezinih trudnoća.

- Ljubavi, nosim tvoju pašminu. Tako mi se čini da si pokraj mene. Čuva me. - napisala je, prema njegovim riječima, i dodala kako jedva čeka kada će se ponovno vidjeti.

U svojoj objavi iznio je i još nevjerojatnije tvrdnje kako su njih dvoje razmišljali o tome može li se Letizia razvesti i kako bi njih dvoje mogli imati dijete preko surogat-majke u Los Angelesu.

No, kada su brojni korisnici te društvene mreže počeli postavljati pitanja o fotografiji i drugim detaljima njegove objave, smatrajući da Del Burgo izmišlja, on je izbrisao svoj profil.

Kraljica Letizia, koja je imala dosta teških trenutaka otkako se udala za Felipea, i postupno postala jedna od najomiljenijih osoba iz kraljevske obitelji, bila je prije braka televizijska novinarka. Iza sebe je imala kratak brak s Alonsom Guerrerom Pérezom, s kojim je prije toga bila u desetogodišnjoj vezi. Ona je majka nasljednica prijestolja, Leonor (18) i Sofije (16). Njezina sestra danas je udata za irskog odvjetnika Gavina Bonnara s kojim ima dijete rođeno 2021. godine. Del Burgo je, pak, u braku sa švedskom odvjetnicom Lucíom Díaz Liljestrom.

Del Burgo se odlučio vratiti na X, te je u ponedjeljak, 4. prosinca, aktivirao profil i na njemu objavio kratku, kriptičnu poruku na španjolskom jeziku.

"Jaime Del Burgo je domoljub koji se od djetinjstva morao suočiti s terorizmom ETA-e. I učinio je sve kako bi izbjegao tragediju koju su osmislili Sánchez (Pedro Sanchez, premijer op. ur.), ETA (baskijska separatistička organizacija, op. ur.), pučisti i Letizia, koja je bila šefica države otkako je manevrirala da odvede kralja Juana Carlosa u egzil.", pisalo je u objavi koja je ubrzo izbrisana.

Komentatori na društvenim mrežama smatraju da je u pitanju politička igra, te da je Del Burgo samo pijun, a glavni cilj je naškoditi kralju Felipeu.

Iz palače La Zarzuela zasad su odbili komentirati bilo koji dio ove priče koja zasigurno neće brzo pasti u zaborav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:43