SAMUEL SRĐAN SACHER

Osnivač Vještica i Haustora otkrio detalje o novom bendu, ali i prijašnjima: ‘Najljepša uspomena na Haustor? Odlazak iz njega‘

‘A što znam raditi? Znam imati bend!‘, kazao je Samuel Srđan Sacher

Samuel Srđan Sacher
 

 Branka Sacher/Branka Sacher

"Moraš biti uvijek nešto ekstra? Ići na more između Sisveta i Nove godine", baka je govorila Samuelu Srđanu Sacheru koji je sa svojim bendom SACHER, između Sisveta i Nove Godine, izbacio novi singl "Morska trava" kao kratki predah od dovršavanja albuma "Stara slava". On bi na staroj slavi mogao živjeti jer su iza njega brojni hitovi, između ostaloga i oni bendova Vještice i Haustor koje je i osnovao.

Koji je bio razlog pokretanja benda Sacher i zašto ste ga nazvali baš po sebi?

Kad god o tome pričam, svi kažu catvertising. Ali istina je: prije osam godina, početak ljeta, iza ponoći, otvoren prozor, čujem s parkinga ispod prozora "mijau". Ja sam opčaran mačkama, najdublje, egipatski... Pogledam i vidim sirotog malog kako se kotura uz rub ceste jer mu je auto potrgao obje lijeve nogice. Zovem Branku, siđemo, pokupimo ga pa na hitnu veterinarskog fakulteta...

Dijagnoza: zadnja lijeva - slomljena bedrena kost, to se rješava šipkom, ali prednja - prekinut živac, paralizirana. Gotovo. Kirurg kaže da se to amputira, možda bude i s tri noge, ali od svog tog stresa, dobije mali Friedrich Albert Omar Freikater von Parkplatz još i tešku upalu pluća pa ga nisu operirali, nego na toj nogici nosi longetu kao pancericu.

image

Sacherova mačka

Branka Sacher/Branka Sacher

Sad kad imamo njega koji mora biti blizu veterinara, ostajemo u Zagrebu i treba nešto raditi... A što znam raditi? Znam imati bend! I shvatim, evo tu su: Ivan Beuc gitarist, Miljan Bakić gitarist još iz Vještica, Drago Brkljačić bubnjar i onda čujem da Filip Riđički, a poznajem ga otkad je bio mali, ima bend Lika Kolorado i pjeva.

Ime? Ionako bi nas zvali Saheri... Nemam više ideja za ime benda, iskreno.

Koja je najljepša uspomena koju vežete uz Haustor?

Odlazak iz benda? ‘Ajmo reći da se šalim... Draga mi je uspomena na snimanje albuma "Treći svijet" u Splitu. Suradnju s Jappom i Pipom te ekspedicija Zexa i mene, pješice: Supetar – Vidova gora – Bol.

Što su to Vještice imale, a da Haustor nije?

I jedan i drugi bend su moja djeca, ali nakon "Trećeg svijeta" poželio sam raditi glasniju i bržu glazbu nego što je to grupa Haustor mogla ostvariti. Poslije je ispalo da su Vještice dosta svirale po Europi što sumnjam da bi s grupom Haustor bilo moguće. I tekstovi su u Vješticama bili svi moji.

image

Samuel Srđan Sacher

Branka Sacher/Branka Sacher

Koje remakeove starih stvari možemo očekivati na novom albumu?

Očekujte 24-25 pjesama, neke su općepoznate kao "Neobičan dan" ili "Radnička klasa odlazi u raj", a neke i ne baš, kao "Kad mi pukne film" ili "Sve je to za nas". Tih dvadeset godina što sam radio okolo, nisam prestao pisati pjesme, ali smo odlučili prvo snimiti remakeove starih pjesama jer dosta toga sviramo uživo, a te pjesme sad zvuče drukčije, imaju nove aranžmane.

Kada se planira izlazak novog albuma?

Naučio sam da ne pričam o datumima. Album je trebao biti vani još ove godine, ali zbog raznih stvari koje nisam mogao kontrolirati, kasni. Viša sila. Ovaj put smo se na sugestiju producenta, Zvonimira Duspera-Dusa odlučili snimati naopačke – prvo vokal, a na kraju bubnjeve, kako bi zapravo i trebalo raditi. Sve je snimljeno osim bubnjeva.

image

Sacher na koncertu

Branka Sacher/Branka Sacher

Možete li podijeliti neku anegdotu sa snimanja spota pjesme "Morska trava"?

U bendu su se prvo veselili da ih se konačno vidi u spotu, ali ih je na kraju odbila direktiva da se snimaju u kupaćim gaćama. Osim Beuca koji roni u plićaku i familije Bakić koja hrabro skače u more. I Filipovog psa Foresta koji je isto rado bio u kadru, makar i na Savi. Meni su najdraži galebovi, snimljeni na ceradi placa u Lagosu u Portugalu. Branka je radila spot pa je naravno uvrstila i mene kako hodam po prayama.

Vaša glazba je i dalje autentična i dalje ima prizvuk starih hitova. Kako uspijevate ostati dosljedni sebi unatoč brojnim trendovima u glazbi?

Ne znam drukčije. Nekog to podsjeća na "stare hitove" jer mi pjesme imaju pamtljivu melodiju, duhovite tekstove i dobru svirku.

Što je danas s etno-rock žanrom? Mogu li izvođači takvoga ili sličnoga žanra biti popularni?

Da, može se. Istrijani su svoje “disonance” afirmirali vani i to ne našoj emigraciji, nego, ono, strancima. S druge strane, pitanje je što je to popularnost i/ili jesi siguran da ju želiš. Svojevremeno mi se žalio kolega da je postalo svejedno što radiš jer se ništa ne prodaje. Malo smo tržište. Ja kažem - dakle, mogu raditi što god mi padne na pamet? Super, to je sloboda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 08:54