„Dijete ne smije biti predugo u instituciji, prirodno okruženje za njegovo odrastanje je obiteljsko.“

Intervju s Jasnom Ćurković Kelavom, ravnateljicom Centra za djecu Zagreb

Centar za djecu Zagreb 

Centar za djecu Zagreb ustanova je socijalne skrbi čiji su korisnici djeca bez roditelja ili bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djeca čiji je razvoj bio ugrožen u vlastitim obiteljima, te trudnice i majke s djecom. Dom se nalazi na popisu od dvadesetak ustanova koje surađuju sa Zakladom Hrvatske pošte. Zaklada već 12 godina uz pomoć brojnih donatora pribavlja police životnog osiguranja za djecu i mlade koje im pružaju financijsku pomoć u trenutku izlaska iz doma i početka samostalnog života.

O suradnji sa Zakladom Hrvatske pošte i izazovima u radu Doma u kontekstu sustava socijalne skrbi razgovarali smo s gospođom Jasnom Ćurković Kelavom, ravnateljicom Centra za djecu Zagreb.

Kojim se sve aktivnostima bavi Vaš Dom i tko su korisnici Doma?

Centar za djecu Zagreb (prije Dječji dom Zagreb) pruža socijalne usluge djeci i obiteljima. Radi se o uslugama smještaja i organiziranog stanovanja za 200 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi u dobi od 0 - 21/26 godina. Za 75 male djece pružamo usluge rane razvojne podrške, a za 10 trudnica i majki s malom djecom i usluge smještaja te sveobuhvatne skrbi. Centar radi i sa 160 obitelji (primarne, udomiteljske, posvojiteljske) kroz uslugu psihosocijalne podrške u koju je odnedavno uključena i aktivnost obiteljskog suradnika kao instruktivna pomoć. Cilj svih izvaninstitucionalnih usluga je prevenirati izdvajanje djece iz obitelji.

image

Jasna Ćurković Kelava

Davor Pongracic/Cropix/Cropix

U sklopu Dječjeg doma djeluje i Majčinski dom. Po čemu se on razlikuje od matične institucije?

U okviru Centra u Nazorovoj već desetljećima postoji i Majčinski dom gdje se nezbrinutim trudnicama i majkama s novorođenom djecom pruža sveobuhvatna skrb: briga o majci, o djetetu, školovanje, zapošljavanje, i osposobljavanje za samostalan život s djetetom. Cilj nam je da dijete odrasta uz majku te da uz podršku zajedno započnu samostalan život. Od 2014. godine provodimo aktivnosti pod nazivom „Sačuvajmo njihov zagrljaj" u koje se od samog početka uključila i Zaklada Hrvatske pošte. Hvalevrijedna akcija osiguravanja korisnika dječjih domova uz mlade uključila je i majke s djecom. Materijalna podrška po izlasku iz ustanove često je bila prva i jedina pomoć mladim majkama i za sam sustav puno je značila.

Kakva je popunjenost Vašeg doma, ali i domova u Hrvatskoj općenito?

Centar funkcionira u okviru mogućnosti najbolje što može, pružamo kvalitetnu stručnu i materijalnu podršku djeci i obiteljima. Veoma nam je važno da se po dolasku u uslugu smještaja dijete što prije stabilizira, da se ustanove sve obiteljske okolnosti i mogućnosti te djetetove potrebe, da ga se uključi prema potrebi u ranu razvojnu podršku i da se što prije vrati u vlastitu obitelj ako se uvjeti poprave ili da ode u udomiteljsku obitelj.

Dijete ne smije biti predugo u instituciji, prirodno okruženje za njegovo odrastanje je obiteljsko. Na žalost, u zadnje vrijeme preveliki broj djece se izdvaja iz obitelji zbog loših uvjeta. Većina smještajnih kapaciteta je popunjena a često i prepunjena, a premali je broj udomiteljskih obitelji koje mogu prihvatiti djecu.

Za rješavanje ovog problema na prvom mjestu je važno da sustav socijalne skrbi intenzivno radi na razvoju udomiteljske mreže te na povećanju kapaciteta smještaja i organiziranog stanovanja u ustanovama kao što je naša. Uskoro ćemo otvoriti novi odjel na Jarunu koji će moći zbrinuti 24 male djece.

image

Zaklada Hrvatske pošte

Kako je počela suradnja sa Zakladom Hrvatske pošte?

Suradnja sa Zakladom počela je vrlo brzo nakon što je osnovana. Već je veliki broj naših mladih korisnika i majki koristio police osiguranja koje im je priskrbila Zaklada. Za pohvalu je posvećenost i empatija upraviteljice Zaklade Senke Klarić i uspješnost u osiguravanju velikog broja polica koje za naše korisnike puno znače kod osamostaljivanja. Ovaj način pomaganja djeci kroz mjesečnu materijalnu pomoć tijekom dvije godine nakon izlaska iz doma je i edukativan, stvara im osjećaj sigurnosti i poručuje im da nisu prepušteni sami sebi.

Misija Zaklade

Misija Zaklade Hrvatske pošte je financijski i operativno rasteretiti dječje domove i sustav socijalne skrbi društveno odgovornim poslovanjem. U realizaciji vizije Zaklada pomaže djeci i mladima suradnjom s Croatia osiguranjem, glavnim partnerom u projektu. U 12 godina svog djelovanja Zaklada Hrvatske pošte je uz pomoć Croatia osiguranja te brojnih donatora dodijelila 542 police životnog osiguranja djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. U suradnji s 21 dječjim, majčinskim i odgojnim domom uz pomoć polica donirano je ukupno više od 3,2 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 01:14