O CURICI S AUTIZMOM

‘Prva ustanova morala je primiti dijete, ovo se nije smjelo dogoditi! Imamo enorman porast nasilja u obitelji‘

Psihologinja Kanđera smatra da je puno faktora dovelo do ovakve situacije u sustavu.

Emisija ‘Otvoreno‘

 HTV

Tridesetak ustanova nije moglo primiti djevojčicu s poremećajem iz spektra autizma. Ravnateljica Zavoda za socijalni rad u HTV-ovoj emisiji Otvoreno izjavila je kako se to nije smjelo dogoditi te da je prva ustanova - dijete trebala prihvatiti.

Naime, više od 2700 djece posljednjih godina izdvojeno je iz obitelji i pitanje je kamo ih smjestiti - kapaciteti nadležnih ustanova odavno su nedovoljni. Ovo pitanje aktualizirao je slučaj šestogodišnje djevojčice s teškoćama u razvoju, ostavljene u vrtiću za koju se smještaj našao tek nakon dramatičnog javnog apela. Tridesetak ustanova nije je moglo primiti.

- Situacija u sustavu nije dobra. Ne znam što bi se dogodilo da se Facebook zaista nije pokazao kao koristan kazala je Valerija Kanđera, psihologinja Centra za socijalnu skrb Zagreb koja u sustavu socijalne skrbi radi više od 30 godina. Ona je objavila apel za smještaj djevojčice nakon što ju je područni ured preuzeo iz vrtića.

Smatra da je puno faktora dovelo do ovakve situacije u sustavu.

- 2014. je donesen zakon o žurnoj mjeri izdvajanja djeteta. Tada je odgovornost za zdravlje djeteta potpuno i direktno prebačena na stručni tim - socijalni radnik, psiholog, pravnik. Ako to ne učinite, a nešto se dogodi postavlja se niz pitanja. Druga stvar je - enorman porast nasilja u obitelji, nasilja među mladima. Jako je važno taj začarani krug nasilja prekinuti čim prije, zaključila je.

Kako to da u sustavu nema mjesta za jedno jedino dijete?

Ravnateljica Zavoda za socijalni rad u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Tatjana Katkić Stanić naglasila je da se, kod žurnih mjera - ne može dogoditi da za dijete nema mjesta u domovima.

- Prva ustanova koja odgovara na potrebu djeteta - mora primiti dijete na smještaj. To je standard koji traje već neko vrijeme. Tridesetak odbijenica u ovom slučaju, došlo je pet dana ranije kad je dijete bilo zbrinuto u obitelji, ali su postojale indicije da će biti potreban smještaj, kazala je.

Smatra da ne treba slati upite na trideset adresa, nego da se sustav usmjerava da se usluge izdvajanja pružaju u lokalnoj zajednici - da dijete živi u poznatoj okolini, da ide u svoj vrtić i da se stvaraju uvjeti da se ono što prije vrati u obitelj. Rezultat svega, naglasila je - jest da je djevojčica u ponedjeljak smještena po žurnom postupku. Smatra da se ovakva situacija nije smjela dogoditi.

- Mi na to konstantno upozoravamo. Mislim da govorim u ime svih, jer svi smo mi tu i naš je interes da zaštitimo interes osjetljivih skupina. Nadam se i vjerujem da se ovakva situacija više neće dogoditi, dodala je.

Ravnateljica doma u Nazorovoj: Funkcioniramo na granici mogućeg!

Dječji dom Zagreb u Nazorovoj ulici, jedna je od institucija koja je odbila smjestiti djevojčicu.

Mi smo već 3 i pol godine pod velikim pritiskom područnih ureda za socijalnu skrb - za žurnim smještajem djece. Naš je kapacitet svih tih godina od 25 do 50 posto prepunjen. Prije 2012. prosječan broj zahtjeva za žurnim smještajem u Nazorovoj (djeca od 0 do 7 godina) bio je oko 120. Taj se broj drastično povećao na oko 600, a sustav nije pratio promjene i naš kapacitet se nije mijenjao. Mi funkcioniramo na granici mogućeg, kazala je ravnateljica Jasna Ćurković Kelava.

O ovom slučaju se priopćenjem oglasila pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak. Naglasila je kako je sav teret skrbi za djecu s autizmom na roditeljima iako su prije 10 godina od nadležnih zatražili da se poduzmu hitne mjere i sustavna rješenja. Ponovila je da nakon ovog slučaja očekuju konkretne korake, a ne puko prebacivanje odgovornosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:41