Kvadratura

Ivana Dragičević: Optimizam temeljim na vezama među ljudima. Svaki proplamsaj dobrote dovoljan je za dalje

Ivana Dragičević

 Ivan Posavec/
Promocija njezine knjige "Nesigurni" početkom tjedna u zagrebačkoj Laubi bio je društveni događaj blagdanske sezone

Promocija knjige Ivane Dragičević "Neisgurni", objavljena u izdanju Naklade Ljevak a koja je održana u utorak u zagrebačkoj Laubi, bila je gradski društveni događaj blagdanske sezone. Osim velikog broja Ivaninih prijatelja, poznanika i kolega, u Laubi su bili gradonačelnik Tomašević, predsjednik Milanović, kao i i njemački veleposlanik u RH i bivši ministri vanjskih poslova različitih političkih opcija - Vesna Pusić i Davor Ivo Stier.

"Nesigurni" je druga knjiga ove novinarke i urednice na N1 i to je zbirka tekstova u kojima Dragičević argumentirano, ali i s mnogo empatije piše o aktualnim globalnim i lokalnim društvenim neuralgijama. Pitamo Ivanu kako se osjećala na tako brojno posjećenoj promociji. "Iskreno, jedva sam čekala da prođe, bio mi je to velik stres. Ali, drago mi je da smo pred različite ljude donijeli meritornu i ozbiljnu raspravu o važnim temama", kaže Ivana, koja unatoč tome što se u knjizi bavi sumornom svakodnevicom uokvirenom ratovima i pandemijom, svoje analize ipak završava optimizmom. Na čemu ga temelji?

"Na svakodnevnim stvarima. Vezama i kontaktima među ljudima. Jer svaki proplamsaj iskrenosti i dobrote dovoljan je za dalje", kaže autorica, koja je u knjizi i vlastitu traumu bolesti podijelila s javnošću. "To sam učinila zato što živimo u bolesnom društvu. Pandemija je na svjetlo dana izbacila to što je razdoblje nesigurnosti, nepovjerenja, ali i nedostatka participacije stvorilo. Ljude koji se okreću vračevima umjesto intelektu. Moja bolest nije tema knjige; tema knjige je bolest društva, koju treba početi liječiti. Ako već nije kasno." Na promociji je otkrila i da je ljubiteljica distopijske literature. Pitamo je stoga za favorite. "Klasici - Orwell, Bradbury i Huxley, a sada, u pokretnim slikama, Alex Garland."

A koja bi pjesma bila njezin soundtrack za globalni kraj? "Na prvu ona koja piše na svakoj odjavnoj špici. The End. A hoće li iza njega biti vrata - The Doors - koja ćemo moći opet otvoriti kao ljudska vrsta, vidjet ćemo..."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:50