LIJEPO I BLISTAVO

Sve je kičastije ozračje lampica uz mirise kobasica do vojske orašara. Suprotnost je koncert u Laubi koji je izazvao nezapamćen odaziv

Tomislav Fačini

 Zeljko Puhovski/Cropix
Nezapamćen odziv izazvala je glazba stara četiri stoljeća iz pera možda posljednjeg renesansnog i jednog od prvih baroknih autora, pod ravnanjem Tomislava Fačinija

Adventsko vrijeme na razne načine privlači. Od brojnih konzumentskih zadovoljstava u sve kičastijem ozračju blještavila lampica uz mirise kobasica i fritula do vojske orašara koji danomice neumorno plešu za male i velike. Ima, naravno, i događaja ukusom miljama udaljenih od vedrih prosinačkih dana, ali i onih koji će svojom kulturološkom vrijednosti privlačiti općinstvo. To se prvenstveno odnosi na takozvanu ozbiljnu ili klasičnu glazbu koja unatoč prividu današnjice ne gubi snagu već nekoliko stoljeća. Pretežno je sakralna, ali i ne mora biti, a dio je europskoga civilizacijskoga kruga koji je već odavno postao svjetskom baštinom. Pa kad se takva glazba nađe na okupu unutar samo jednog zagrebačkog tjedna u čak tri koncertne prigode, očito je da još ima nade! Tako se između Hrvatskog baroknog ansambla s Händelovim oratorijem "Izrael u Egiptu" i očekivanog nastupa glasovitoga talijanskog sastava Il‘ giardino armonico našao i izvedbeni raritet "Vespro della Beata Vergine" Claudia Monteverdija u ciklusu "Sfumato" zbora Hrvatske radiotelevizije izveden u prepunom prostoru Laube 12. prosinca.

Nezapamćen odziv izazvala je glazba stara četiri stoljeća iz pera možda posljednjeg renesansnog i jednog od prvih baroknih autora čije su skladateljske smjelosti, a osobito reforma stare opere povijesna činjenica bez presedana. Čak i bez temeljne namjene duhovnosti koja je s vremenom prerasla granice pretvorivši se u eminentno koncertantno djelo, Monteverdijeva "Večernja Blažene Djevice Marije" i danas je glazba neizmjerno lijepe, harmonične, blistave i svijetle glazbe koja krijepi osjetila s obje strane podija, a izaziva poštovanje prema onima koji je izvode jer zahtijeva iznimne vještine vokalnih i instrumentalnih majstora.

Pod ravnanjem svog šefa dirigenta Tomislava Fačinija, čiji poseban senzibilitet za zborsku glazbu, znanje, disciplina i autoritet obuhvaćaju vrlo širok repertoarni dijapazon, zbor HRT-a svladao je golemu partituru najrazličitijih vokalnih mijena, od solo nastupa do brojnih skupnih nastupa u bogatstvu inačica, besprijekorno, gotovo s neobjašnjivom lakoćom za znalce koji poznaju zamke Monteverdijeva kompliciranog sloga. Sjajnu zvučnu potporu dao je pjevačima instrumentalni sastav Concerto dei venti sastavljen od naših i inozemnih svirača čija su glazbala poput starih korneta i baroknih trombona, basgambe ili teorbe upotpunila i atraktivan vizualni dojam. Izvedbeni pothvat pretvoren u slušateljski užitak ostat će jednim od najdojmljivijih, i ne samo u prigodno adventsko vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:09