GANGSTERSKA SAGA

Junak filma testosteronska je verzija ‘Nikite‘, dok Eric Cantona plijeni zaraznom karizmom

Scena iz filma

 Imdb, Promo/
‘AKA‘ francuskog redatelja Daliberta film je koji bi se mogao najbolje opisati kao smjesa "Nikite", "Južnog vetra" i serijala o Bourneu

U glasovitoj "Nikiti" (1990.) Luca Bessona naslovna junakinja kao tinejdžerica počini umorstvo. Umjesto zatvorske kazne, tajna agencija ponudi joj doživotnu službu i pretvori je u ubilački stroj.

Junak filma "AKA" Franco (Alban Lenoir) mogao bi se opisati kao muška, testosteronska verzija Nikite. Nakon što je kao dijete ubio pedofila, Franca pod svoje uzme mutna vladina agencija za koju Franco ubija sve po spisku. Na početku filma dobiva zadatak da se kao tjelohranitelj infiltrira u krug gangsterskog gazde Pastorea (Eric Cantona). Francovi nalogodavci vjeruju da preko Pastorea mogu doći do traženog sudanskog terorista. No, Franco se postupno veže uz Pastoreovu obitelj, ali i shvati da njegovi nalogodavci u svemu i nisu baš čisti.

"AKA" francuskog redatelja Daliberta film je koji bi se mogao najbolje opisati kao smjesa "Nikite", "Južnog vetra" i serijala o Bourneu. Riječ je o dvosatnoj, epskoj gangsterskoj sagi s kompliciranim zapletom koji je prečesto nepregledan, a katkad i lišen osnovne logike. Ali, ako i nije hrana za mozak, "AKA" jest kinetička gozba. Film je produkcijski dojmljiv, odlično režiran, s puno efektnih akcijskih scena. Šteta što je lik kojeg Cantona glumi u radnji periferan, a sam Cantona ima malo filmskog vremena. Jer - kad se god pojavi u kadru, nekadašnji nogometaš plijeni zaraznom karizmom.

AKA

triler (Netflix)

Francuska, 2023.

R: Morgan S. Dalibert

G: Alban Lenoir,
Eric Cantona, Kevin Layne

***

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 12:01