POLIMAC PREPORUČUJE

Netflixova hit serija Diplomatkinja napet je političko-špijunski triler koji posao izvrsno miješa s užitkom

Rufus Sewell i Keri Russell u Diplomatkinji

 Supplied by LMK/Landmark/Profimedia
Autorica Diplomatkinje Debora Cahn uspjela je međunarodne odnose i sastanke u uredima učiniti uzbudljivima, a u tome su joj pomogli odlični glumci

Dok se karijerna diplomatkinja Kate Wyler priprema za preuzimanje vođenja ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Afganistanu, netko napadne britanski nosač aviona koji patrolira Perzijskim zaljevom i ubije 41 mornara. Bijela kuća ubrzo nakon napada pozove Wyler da predsjedniku SAD-a Williamu Rayburnu približi situaciju na Bliskom istoku, međutim na sastanku s predsjednikom i predstojnicom njegova Ureda Billie Appiah dozna da je Amerika želi postaviti za ambasadoricu u Londonu, a ne u Kabulu. Wyler nije oduševljena no prihvati angažman, a s njom će u London otići i njezin suprug Hal Wyler, ugledni, ali trenutno besposleni diplomat.

Premisa je to prve sezone Netflixova političko-špijunski trilera Diplomatkinja, serije od osam nastavaka koju je stvorila prekaljena TV scenaristica i producentica Debora Cahn (Zapadno krilo, Domovina i Uvod u anatomiju). Wyler igra američka glumica Keri Russell (Amerikanci), a njezina je supruga utjelovio Rufus Sewell, iskusni britanski kazališni i filmski glumac.

Wyler po dolasku u London upozna osoblje ambasade, šeficu ureda CIA-e u Britaniji te britanske političare s kojima će najviše surađivati - ministra vanjskih poslova Austina Dennisona (David Gyasi) i premijera Nicola Trowbridgea (Rory Kinnear). Međutim, kada britanski i američki političari krenu u rješavanje problema oko napadnutog nosača aviona, ispostavi se da je situacija kompleksnija no što se činilo. Povrh toga, ambasadorica Wyler, koja je prije toga bila stacionirana u Bejrutu u Libanonu i Islamabadu u Pakistanu, nije navikla na ceremonijalni aspekt posla koji je u Londonu u prvom planu. Taj aspekt njezina posla dodatno komplicira činjenica da je njezin i Halov brak na samrti.

Diplomatkinja ne mrda s popisa najpopularnijih Netflixovih serija, a kritičari Jutarnjeg lista Nenad Polimac i Damjan Raknić u novoj epizodi serijala Polimac preporučuje raspravljaju o izvrsnim glumcima koji složenim likovima u Diplomatkinji daju ljudsku notu te samouvjerenoj režiji i slojevitoj priči koje Netflixovu čine vrlo napetom i, najvažnije, vrlo binđabilnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:47