DIPLOMATKINJA

Evo zašto je ‘Diplomatkinja‘ veliki hit na Netflixu: sjajna scenaristica ‘Zapadnog krila‘, Rusi koji su iza većine političkih podvala i razgolićena Keri Russell

Rufus Sewell i Keri Russell, Netflix, Diplomatkinja (2023).

 Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia
Svi komplimenti scenaristici Debori Cahn, koja je umješno spojila političko i osobno i to radi u svih osam epizoda prve sezone

Tako nešto zasigurno još niste vidjeli u televizijskim serijama. Kate i Hal Wyler (Keri Russell i Rufus Sewell) naizgled su iskusan bračni par diplomata, no karijere su im trenutačno poprilično različite. Ona se izvukla iz Afganistana, što je baš nije oduševilo jer su tamo ostali njezini pouzdani suradnici, imenovana je američkom veleposlanicom u Velikoj Britaniji i premještena u London, dok je Hal prati kao poslušan suprug. Problem je što on ima više iskustva od nje u međunarodnim trzavicama, a te su trenutačno poprilične.

Sebično lobiranje

Britanski nosač aviona napadnut je u Perzijskom zaljevu, stradao je 41 član posade, a ratoborni britanski premijer Nicol Trowbridge (Rory Kinnear) spreman je na odmazdu prema Iranu. Štoviše, po Londonu se već događaju rasistički ispadi. Hal ne vjeruje da su to Iranci napravili pa zakulisno organizira razgovor s iranskim ministrom vanjskih poslova i dobije potvrdu onoga što je i pretpostavljao. Usput lobira da Kate postane američka potpredsjednica, što nju isprva zgrozi. Jedva je pristala biti veleposlanica, ali potpredsjednica, to je ipak previše. Pritom je pozadina njegova lobiranja krajnje sebična, njihov brak je pred raspadom, a očuvao bi ga njezin položaj potpredsjednice. Kate je bijesna, pozove Hala u vrt ispred veleposlanstva, skine cipelu i počne ga mlatiti. Tučnjava je ozbiljna i sva sreća da ih nitko ne vidi.

image

Rufus Sewell i Keri Russell, Netflix, Diplomatkinja (2023).

Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia

Svi komplimenti scenaristici Debori Cahn, koja je umješno spojila političko i osobno i to radi u svih osam epizoda prve sezone. To je bio njezin postupak i u "Zapadnom krilu", gdje je bila posebno angažirana od četvrte po posljednje sedme sezone, no tamo je puno toga bila fikcija, dok smo ovdje jako blizu zbilji. Budući da se serija prometnula u veliki hit na Netflixu, odmah je naručena i druga sezona, a kako i ne bi, kad svi u nas pričaju o "Diplomatkinji" u kojoj se zbiva ono što možete pročitati u novinama i vidjeti na televiziji. Rusi su iza većine političkih podvala koje se događaju na Srednjem istoku, imaju i plaćenike koji rade za njih, njih vodi Roman Lenkov, što jako podsjeća na Grupu Wagner i njihova osnivača Jevgenija Prigožina. Scenaristica se naravno ne drži vjerno onoga što su objavili mediji, tko zna koliko je dugo projekt u radu, a njezine interpretacije posebno su zanimljive. Možda se one naposljetku pokažu točnima, no to i nije tako važno. Bitno je da je to jedna od rijetkih novih serija koja vas zaokuplja sve do kraja, kada vas čeka "cliffhanger", zbog kojeg ćete s nestrpljenjem odbrojavati mjesece do početka druge sezone.

Golišave scene

Nakon "Amerikanaca", Keri Russell se potvrdila kao junakinja politiziranih serija, tamo je bez krzmanja likvidirala neprijatelje Sovjetskog Saveza, ovdje joj vjerojatno neće dozvoliti da se pretvori u takav ubojiti stroj, ali nikad se ne zna. Šokantno je što se razgolitila sa svojim partnerom Sewellom, mora da su uposlili "koordinatora intimnosti" (nova funkcija u Hollywoodu, to je osoba koja opušta glumce u erotskim scenama), a glumica zasigurno ništa nije prepustila slučaju, jer je ujedno i izvršna producentica. Tek da se ne zaboravi, britanska politička scena izgleda kao američka ispostava, je li tako i u stvarnosti ili se to autorima samo omaklo, vidjet ćemo u drugoj sezoni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:41