BORBA ZA PRAVA

‘Postupanje policije u Splitu bilo je skandalozno tijekom performansa uz klečanje molitelja. Imamo i video koji to dokazuje‘

 Jakov Prkic/Cropix
‘Arijana Lekić-Fridrih izlaže se riziku za vlastitu sigurnost. Redari i organizatori "molitelja" u Splitu davali su direktne zapovijedi i upute koga smiju, a koga ne pustiti na Peristil

Prošle subote na splitskom Peristilu održana je 14. Tiha misa Arijane Lekić-Fridrih na kojoj je, kako su priopćili iz udruge Domino, "splitska policija umjetnici zabranila prolaz trgom, savjetovala da ne izvodi svoju uredno prijavljenu i najavljenu akciju - po uputama i naredbama redara iz redova "molitelja" sa splitskog Peristila. Kako se o svemu snima film, poslali su i video.

U priopćenju Zvonimira Dobrovića, predsjednika udruge Domino, među ostalim piše: "Hrvatska policija prošle je subote u Splitu propustila obaviti svoju zakonom definiranu i Ustavom obvezujuću dužnost. U trenutku u kojem je istovremeno osiguravala skup takozvanih "molitelja" i uredno registriranu umjetničko-aktivističku intervenciju Arijane Lekić-Fridrih, splitska je policija mimo svih regula odlučila odabrati stranu, kao što je vidljivo u video radu".

image

Split, 030224. Performans umjetnice Arijane Lekic Fridrih medju moliteljima na Peristilu. Foto: Jakov Prkic/CROPIX

Jakov Prkic/Cropix

Zvonimir Dobrović, dalje, navodi: "Arijana Lekić-Fridrih izlaže se riziku za vlastitu sigurnost svaki put kad prve subote u mjesecu staje pred klečećim muškarcima koji joj žele, kao i svim ženama, da ima manja prava od bilo kojeg muškarca među njima. Više od godine dana ne posustaje u svojem naumu da bez zadrške upozorava na budućnost koju nam ti muškarci spremaju. Svojim hrabrim javnim akcijama ona prije svega pokazuje i zahtjeva hrabrost, odlučnost, a ponajviše predanost borbi za očuvanje odavno stečenih prava žena".

Prepričava kako su vidjeli događaj od prošle subote na Peristilu u Splitu: "Redari i organizatori "molitelja" u Splitu davali su direktne zapovijedi i upute splitskoj policiji koga smije, a koga ne smije pustiti na Peristil. Organizatori "molitelja" u Splitu su zapovijedali policiji kako da postupa i regulira njihov vlastiti skup. Splitska policija je revno i poslušno provodila dobivene upute i naredbe redara i organizatora grupe muškaraca koja se okupila na Peristilu

Naravno, to nije sve. Organizatori su otvoreno prijetili policiji da ako im se Arijana približi, odnosno stupi na dio Peristila gdje oni mole, netko njihov će reagirati, a ne znaju kako će reagirati, pa je bolje da policija reagira na vrijeme i spriječi Arijanu da kao slobodna građanka bude na javnoj površini kojoj, eto, privremeno za sada (samo) svake prve subote u mjesecu žene ne smiju prići.

Slične situacije su se istovremeno odvijale i u Zagrebu gdje su redari također branili ženama da priđu govoreći da dio trga na kojem se oni nalaze nije za žene.

Naveli su i mnoge uvredljive poruke, te zaključili: "tražimo javno očitovanje načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodana Marendića, glavnog ravnatelja policije Nikole Miline, te potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića povodom ovog skandaloznog propusta".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:51