POKAŽIMO NAŠU MOĆ

Severina: ‘Vidimo se na Ženskom maršu, izađimo na ulice. Sve počinje feminističkom izvedbom Lijepe naše‘

Severina

 Ronald Gorsic/CROPIX
Arijana Lekić Fridrih svake prve subote u mjesecu izvodi Tihu misu protiv klečavaca diljem Hrvatske, a kad je bila u Splitu i doživjela neugodnu situaciju, podržala ju je i Severina

Povodom Međunarodnog dana žena te u sklopu izložbe Osvijesti! Odupri se! Performans i politika u postjugoslavenskom kontekstu 1990-ih, umjetnica Arijana Lekić Fridrih održat će performans na platou Muzeja suvremene umjetnosti u 16 sati.

Performans Lijepa naša inspiriran je, piše MSU, hrvatskom himnom i donosi njezinu feminističku interpretaciju, a produciran je u suradnji s Udrugom Domino. Nakon izvedbe ispred Muzeja suvremene umjetnosti slijedi i razgovor Arijane Lekić Fridrih i Jasne Jakšić, kustosice izložbe, na temu feminističkih radova i protesta 1990-ih.

Arijana Lekić Fridrih završila je studij Filma i videa na Umjetničkoj akademiji u Splitu te studij Filmske i TV režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U svom aktivističkom i umjetničkom radu bavi se položajem marginaliziranih skupina i ulogom odgovornog građanstva, a njezini radovi žive i nastaju u javnom prostoru i cilj im je promjena u društvu, javnom mišljenju te svakom pojedincu. Svake prve subote u mjesecu u gradovima diljem Hrvatske održava skupnu performativnu akciju "Tiha misa".

image

Performans umjetnice Arijane Lekić Fridrih među moliteljima pred Katedralom sv. Vida

Damir Skomrlj/CROPIX

Na performans je građane preko društvenih mreža pozvala i pjevačica Severina.

"[VAŽNO! 8. MART - VIDIMO SE NA ŽENSKOM MARŠU] Drage moje, i moji, važno je! Sve koje mi mjesecima pišete od Slovenije do Makedonije, dijelite svoje teške ženske sudbine, koje puze kroz bešćutne i nerazumijevanjem satkane institucije, pokažimo našu snagu, pokažimo žensku moć i zajedništvo na marševima i skupovima koji će se u petak, na Dan žena, održavati posvuda oko nas.

Znam da je strašno da 2024. moramo opet na ulice, umjesto da slavimo rodnu ravnopravnost, koje su nam ostavile kao Ženski sveti gral hrabre borkinje prije nas.

Dok drugi kleče da nas (opet) tlače, mi moramo marširati! Ponosne i ujedinjene. U Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i mnogim drugim gradovima...

Vidimo se?

Severina

P.S. U Zagrebu sve počinje u 16 sati ispred MSU feminističkom izvedbom ‘Lijepe naše‘, u organizaciji Udruge Domine i pod palicom Arijane Lekić-Fridrih", poručila je.

Inače, podsjetimo, Arijana Lekić Fridrih svake prve subote u mjesecu izvodi Tihu misu protiv klečavaca diljem Hrvatske, a kad je bila u Splitu te doživjela neugodnu situaciju, podržala ju je i Severina.

Umjetnica je ukazala i na mizogine stihove u nekim bećarcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 21:27