Samo da ne istrunu

Često se zanesete pa doma dođete s vrećicama prepunim namirnica? Očuvajte svježinu namirnica uz ove trikove

 DANIEL LEAL/AFP
Međutim, ubrzana svakodnevnica nam često ne dopušta iskoristiti te namirnice u tako kratkom vremenu u kojem smo planirali

I onda nema goreg osjećaja nego vidjeti da one savršene domaće šparoge koje smo jedva pronašli na tržnici više nisu upotrebljive. Isto vrijedi i za borovnice, jagode i banane - voće s kojim najčešće izlazimo iz prodavaonice.

Stoga vam donosimo nekoliko trikova pomoću kojih ćete uspjeti dulje očuvati svježinu vaših namirnica.

Borovnice

Ako ih kupujete u prodavaonici, nemojte ih ostavljati u hladnjaku u plastičnim kutijicama s kojima dolaze. Na taj način do njih dopire previše vlage i brže strunu. Umjesto toga ih uronite u mješavinu 4 čaše vode i jedne čaše jabučnog octa, zatim iscijedite u cjediljki i tako ih stavite u frižider. Zrak koji cirkulira oko njih održat će ih svježima minimalno tjedan dana.

image
A.GREEG/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Jagode

Najveća pogreška koju napravimo s jagodama je skidanje listova, što znači da brže istrunu. Umjesto toga, ostavite listove na jagodama, napravite mješavinu vode i jabučnog octa i ponovite cijeli postupak kao i s borovnicama. Jabučni ocat jagode i borovnice čuva od stvaranja plijesni.

Celer

Isto kao i sa šparogama, pogreška koju odmah napravimo je to što ih ostavimo u plastičnim vrećicama. Kada ga donesete kući, odmah ga izvadite iz plastične vrećice i zamotajte u aluminijsku foliju. Tako će sačuvati svježinu čak i do naredna dva tjedna.

image
MOTORTION/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Banane

Banane rastu u skupinama i najčešće ih takve i kupimo te smjestimo u zdjelu s ostalim voćem. Kada iz skupine banana otkinemo jednu, one počinju puštati svoj prirodni plin etilen koji pospješuje njihovo sazrijevanje, ali upravo zbog njega brže istrunu. Zato kada otkinete jednu bananu, vrh omotajte s papirom za pečenje ili prozirnom folijom. Na taj ćete način spriječiti etilen i održati banane svježima još barem tjedan dana.

Šparoge

Trenutno omiljena ukusna i nutritivno bogata proljetna namirnica za koju je prava šteta ako dođe do situacije u kojoj je više ne možete upotrijebiti. U većini slučajeva ih ne izvadimo iz plastične vrećice, a bez zraka i vlage nakon nekoliko dana otvrdnu i više nisu upotrebljive. Zato čim ih kupite, izvadite ih iz vrećice i stavite u čašu s vodom. Voda će zadržati svježinu šparoga još barem tjedan dana dulje nego što bi inače preživjele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 09:37