POPUT ŠPINATA

Ovo stablo naziva se čudesnim, svi dijelovi su jestivi, a dokazan je i niz zdravstvenih prednosti

 Neha Maheen Mahfin/UNSPLASH
Gotovo svi dijelovi stabla se jedu ili koriste kao sastojci tradicionalnih biljnih lijekova

Moringa je brzorastuće, listopadno drvo porijeklom iz Indije i Bangladeša. Stabla moringe najbolje rastu u tropskim uvjetima i zahtijevaju šest do osam sati pune sunčeve svjetlosti, blago kiselo do neutralno tlo i temperature između 25 35 stupnjeva celzijus. Domorodački narodi su ih koristili zbog njihovih hranjivih i ljekovitih kvaliteta, a nazivaju ih i "čudesnim stablom". Svi dijelovi stabla su jestivi, od sjemenki preko lišća do korijena, i izvor su hranjivih tvari i antioksidansa, slično špinatu.

Do sada su znanstvenici istražili samo djelić mnogih navodnih zdravstvenih prednosti.

Evo 5 zdravstvenih dobrobiti Moringe oleifere koje podupiru znanstvena istraživanja.

image
Adrian Dale/UNSPLASH

1. Moringa oleifera je vrlo hranjiva

Moringa oleifera je prilično veliko drvo porijeklom iz sjeverne Indije. Gotovo svi dijelovi stabla se jedu ili koriste kao sastojci tradicionalnih biljnih lijekova. To se posebno odnosi na lišće i plod, koji se obično jedu u dijelovima Indije i Afrike

Listovi moringe izvrstan su izvor mnogih vitamina i minerala. Jedna šalica svježih, nasjeckanih listova (21 gram) sadrži

Proteini: 2 grama

Vitamin B6: 19% RDA

Vitamin C: 12% RDA

Željezo: 11% RDA

Riboflavin (B2): 11% RDA

Vitamin A (iz beta-karotena): 9% RDA

Magnezij: 8% RDA

U zapadnim zemljama osušeni listovi se prodaju kao dodaci prehrani, bilo u obliku praha ili kapsula.

U usporedbi s lišćem, plodovi općenito imaju manje vitamina i minerala. No, iznimno su bogati vitaminom C. Jedna šalica svježih, narezanih plodova (100 grama) sadrži 157% vaših dnevnih potreba.

Međutim, postoji jedna loša strana: lišće moringe također može sadržavati visoke razine antinutrijenata, što može smanjiti apsorpciju minerala i proteina. Još jedna stvar koju treba imati na umu je da uzimanje dodataka Moringa oleifera u kapsulama neće osigurati veliki broj hranjivih tvari. Količine su zanemarive u usporedbi s onim što konzumirate ako jedete uravnoteženu prehranu temeljenu na cjelovitim namirnicama.

image
Akshik Singh/UNSPLASH

2. Moringa oleifera je bogata antioksidansima

Antioksidansi su spojevi koji djeluju protiv slobodnih radikala u vašem tijelu. Visoke razine slobodnih radikala mogu uzrokovati oksidativni stres, koji je povezan s kroničnim bolestima poput bolesti srca i dijabetesa tipa. Nekoliko antioksidativnih biljnih spojeva pronađeno je u lišću Moringa oleifera.

Uz vitamin C i beta-karoten, to uključuje:

Kvercetin: ovaj moćni antioksidans može pomoći u snižavanju krvnog tlaka

Klorogenska kiselina: također pronađena u velikim količinama u kavi, klorogenska kiselina može pomoći u umjerenoj razini šećera u krvi nakon jela

Jedna studija na ženama otkrila je da uzimanje 1,5 žličice (7 grama) praha lista moringe svaki dan tijekom tri mjeseca značajno povećava razinu antioksidansa u krvi Ekstrakt lista moringe također se može koristiti kao konzervans za hranu. Povećava rok trajanja mesa smanjujući oksidaciju.

3. Moringa može sniziti razinu šećera u krvi

Visoki šećer u krvi može biti ozbiljan zdravstveni problem. Zapravo, to je glavna karakteristika dijabetesa. S vremenom, visoke razine šećera u krvi povećavaju rizik od mnogih ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca. Iz tog razloga važno je održavati šećer u krvi unutar zdravih granica. Zanimljivo je da je nekoliko studija pokazalo da Moringa oleifera može pomoći u snižavanju razine šećera u krvi.

Međutim, većina dokaza temelji se na studijama na životinjama. Postoji samo nekoliko studija koje se temelje na ljudima i općenito su niske kvalitete.

Jedna studija na 30 žena pokazala je da je uzimanje 1,5 čajne žličice (7 grama) praha lista moringe svaki dan tijekom tri mjeseca smanjilo razinu šećera u krvi natašte u prosjeku za 13,5%. Druga mala studija na šest osoba s dijabetesom otkrila je da dodavanje 50 grama lišća moringe u obrok smanjuje porast šećera u krvi za 21%. Znanstvenici vjeruju da su ti učinci uzrokovani biljnim spojevima kao što su izotiocijanati.

image
Neha Maheen Mahfin/UNSPLASH

4. Moringa oleifera može smanjiti upalu

Upala je prirodni odgovor tijela na infekciju ili ozljedu. To je bitan zaštitni mehanizam, ali može postati veliki zdravstveni problem ako traje dulje vrijeme. Zapravo, dugotrajna upala povezana je s mnogim kroničnim zdravstvenim problemima, uključujući bolesti srca i rak.

Većina cijelog voća, povrća, bilja i začina ima protuupalna svojstva. Međutim, stupanj do kojeg mogu pomoći ovisi o vrstama i količinama protuupalnih spojeva koje sadrže. Znanstvenici vjeruju da su izotiocijanati glavni protuupalni spojevi u listovima, plodovima i sjemenkama moringe. Ali do sada su istraživanja bila ograničena na studije u epruveti i na životinjama. Ostaje za vidjeti ima li Moringa oleifera slične protuupalne učinke kod ljudi.

5. Moringa može smanjiti kolesterol

Visoki kolesterol povezan je s povećanim rizikom od srčanih bolesti. Srećom, mnoge biljne namirnice mogu učinkovito smanjiti kolesterol. Tu spadaju sjemenke lana, zob i bademi. Studije na životinjama i ljudima pokazale su da Moringa oleifera može imati slične učinke na snižavanje kolesterola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 19:30