KILOGRAM PO 300 EURA

Ovo je najzdravija vrsta šljive na svijetu, ima čak 55 puta više C vitamina od naranče

 /SHUTTERSTOCK
Voće je također prepuno vlakana, vitamina E, bakra, željeza i antioksidansa, što ga čini pravom superhranom

Kakadu šljiva se počinje sve više pojavljivati posvuda, od hrane pa do proizvoda za kožu. Nikad prije niste čuli za nju? Niste jedini - to je relativno nov sastojak za veći dio svijeta. Podrijetlom iz Australije, ovo blijedozeleno, malo voće ima mnogo različitih imena, poput kozje šljive, slane šljive, zelene šljive i divlje šljive, a Terminalia Ferdinandiana je stručni naziv, prenosi Healtline.

Dakle, što je tako posebno u vezi s ovim vrućim novim supervoćem? Navodno je fantastično za vaše zdravlje. Evo što trebate znati o kakadu šljivi i njezinim potencijalnim prednostima.

Što je kakadu šljiva?

Starosjedioci Australije stoljećima jedu ovo voće i koriste ga u medicinske svrhe. Voće se može jesti cijelo ili se može napraviti džem, umak ili ajvar.

image
Kin Wai Cheung/UNSPLASH

Kakvog su okusa kakadu šljive?

Ovi mali plodovi nisu poput šljiva na koje ste navikli; imaju gorak, slan okus.

Osim u prehrani, domoroci također koriste kakadu šljivu za ubode komaraca, kožne rane, prehlade, gripe i glavobolje.

Kakadu šljive izuzetno su bogate vitaminom C, a oko 900 grama ploda osigurava preko 3000% dnevne vrijednosti. Ovo je najveći zabilježeni prirodni izvor vitamina C iz bilo koje hrane. Voće je također prepuno vlakana, vitamina E, bakra, željeza i antioksidansa, što ga čini pravom superhranom.

Prednosti kakadu šljive

Iako je svaka pojedinačna šljiva mala, ovo je voće dosta hranjivo. Zahvaljujući uključivanju gore navedenih vitamina i minerala, konzumacija kakadu šljive može imati brojne potencijalne dobrobiti za zdravlje i dobrobit od glave do pete.

image
/SHUTTERSTOCK

Dobro zaštićena koža

Kakadu šljiva je izvrsna za kožu jer je bogata vitaminom C. Vitamin C se koristi u mnogim proizvodima za njegu kože zbog svog antioksidativnog učinka, koji može zaštititi kožu od slobodnih radikala i igrati ulogu u sintezi kolagena. Budući da je ovo sićušno voće prepuno ovog posebnog hranjivog sastojka i dobar je izvor vitamina E, kakadu šljive su postale popularne za optimizaciju rutine njege kože.

Pomaže protiv upale i oksidativnog stresa

Elaginska kiselina je jedan od mnogih antioksidansa koji se nalaze u kakadu šljivama i može smanjiti upalu. Ostali antioksidansi koji se nalaze u šljivama uključuju flavanole, antocijane (koji se također nalaze u borovnicama) i lutein, koji smanjuju oksidativni stres smanjenjem broja slobodnih radikala u tijelu.

image

Kakadu plum fruit isolated on white background

/SHUTTERSTOCK

Bolji krvni tlak

Bogata vitaminom C, kakadu šljiva može pomoći u regulaciji krvnog tlaka djelujući kao diuretik i uklanjajući tekućinu iz tijela. Osim toga, šljive imaju pozitivan omjer kalija i natrija, koji je neophodan za održavanje uravnoteženog krvnog tlaka.

Smanjen rizik od određenih bolesti

Visok sadržaj vitamina C u ovim šljivama također pomaže u jačanju imunološkog sustava i sprječavanju bolesti. Osim toga, antioksidansi smanjuju rizik od nekih vrsta raka, a elaginska kiselina štiti od bolesti poput reumatoidnog artritisa

image
Nikki Son/UNSPLASH

Protiv bakterija iznutra i izvana

Istraživanja su pokazala kako ekstrakti voća i lišća mogu spriječiti da se razbolite od bakterija koje se prenose hranom. Kakadu šljiva sadrži prirodnu antibakterijsku komponentu, koja je također korisna u proizvodima za njegu kože.

Najbolji način za korištenje kakadu šljive

Konzumiranje svježeg voća najbolji je način da iskoristite sve potencijalne zdravstvene prednosti. Međutim, prilično je kiselo - zbog čega se često pravi džem ili žele.

Izgubit ćete dio tog moćnog vitamina C ako kuhate šljive i pravite džem jer je vitamin C vitamin topiv u vodi i nestaje zagrijavanjem. Međutim, budući da svaka kakadu šljiva ima toliko vitamina C, uživanje u njima kao konzerviranoj hrani, želeu ili ajvaru i dalje će vam donijeti dobrobiti koje tražite.

Svježe kakadu šljive također još nije lako pronaći u lokalnim trgovinama zbog izazova transporta svježeg voća. Međutim, kakadu šljive možete lako pronaći u obliku praha. Koristite prah kao i svaki drugi – dodajte ga u smoothie, pospite preko jogurta ili zobenih pahuljica.

Korištenje kakadu šljiva za njegu kože

Možete iskoristiti neke od dobrobiti ove šljive ako je nanesete na kožu kao dio dnevne rutine.

Vitamin C i vitamin E poznati su po svojim snažnim blagodatima za njegu kože. Studije su pokazale da je njihova lokalna uporaba učinkovita u vraćanju elastičnosti kože, smanjenju rizika od starenja i zaštiti kože od oštećenja od sunca. Budući da su kakadu šljive najveći prehrambeni izvor vitamina C (55 puta više od naranče) i sadrže više antioksidansa od borovnice (4,7 puta više), naširoko se koriste u serumima, hidratantnim kremama, sapunima i kremama za blistavu kožu.

Potaknite rast kolagena, smanjite sitne linije i bore te povećajte prirodnu bujnost kože korištenjem proizvoda koji sadrže kakadu šljive. Vitamin C i antioksidansi iz kakadu šljive posvijetlit će kožu i istovremeno je zaštititi od sunca, pomažući u borbi protiv tamnih mrlja koje nastaju uslijed oštećenja od sunca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 21:24