U Dalmaciji se gušta

Ovu skrivenu gastro oazu na otočiću pored Zadra baš želimo posjetiti ovog ljeta

Chef Vladimir Bardžić uspješno sljubljuje prirodu, Mediteran i hranu

Restoran Lazaret na otoku Ošljak nadomak Zadra priča je o prijateljstvu i istinskim vrijednostima, a predstavlja upravo ono što nam je danas svima prijeko potrebno, uživanje u malim stvarima, ukusnoj hrani, dobrom vinu i ugodnom društvu.

Mjesto je to gdje se živi gastronomski san kroz kreaciju slobodnog kuhanja koristeći sve namirnice koje priroda daje i prezentirajući dalmatinsku kuhinju na moderan način. Praćenjem “pulsa” ljudi kreiran je jelovnik kojim se gosta upoznaje sa svime što mu se servira, približava mu se proces pripreme, ali od njega traži i povratna informacija.

image

Chef Vladimir Baždarić

John Pavlish I Marta Soljačić

Zarazni entuzijazam glavnog kreativca i chefa u restoranu Lazaret Vladimira Bardžića i njegova strast prema gastronomiji vidljiva je u prezentaciji i okusu njegovih jela. Vladimir je, kažu oni koji su kušali njegova jela, istinski majstor oplemenjivanja namirnice koji na tanjuru spaja more s bojama karakterističnim za podneblje. Riječ je o jednom od najistaknutijih makedonskih chefova moderne kuhinje koji u Hrvatskoj radi već 11 godina, a ističe da je u Hrvatskoj radio s izvrsnim chefovima od kojih je puno naučio i zbog kojih se zaljubio u dalmatinsku kuhinju, pa kaže: "U cijeloj Hrvatskoj se dobro jede, ali u Dalmaciji, u Dalmaciji se gušta".

image

Špageti od sipe s hobotnicom

John Pavlish I Marta Soljačić
image

Panna cota od limunske trave

John Pavlish I Marta Soljačić
image

Smokva aromatigue

John Pavlish I Marta Soljačić

Obrazovao se u Crnoj Gori, gdje je učio od crnogorskih i talijanskih chefova, član je udruge Master Chef s certifikatom međunarodnog suca, ali i World Association of Master Chefs.

Restoran Lazaret za njega je novi profesionalni izazov i prilika da pokaže svoje znanje, vještine i svoju interpretaciju dalmatinske kuhinje.

image

Sorbeto od limete i đumbira

John Pavlish I Marta Soljačić
image

Tartar od jakobovih kapica

John Pavlish I Marta Soljačić
image

Tortica od krumpira s hobotnicom

John Pavlish I Marta Soljačić

"U restoranu Lazaret prvi put u karijeri imam potpuno odriješene ruke u kreiranju jelovnika i prezentaciji jela. Prigrlio sam tradiciju, u ponudi će biti jela poput salate od hobotnice i pašticade no, na malo drugačiji, moderniji način. Želim gostima predstaviti molekularnu gastronomiju. Spajanje nespojivog, inovativne tehnike obrade namirnica što za rezultat daje eksploziju okusa.“

Na ovom mjestu, naime, svako jelo oslikat će vam dio priče o Dalmaciji i ovom otoku. O ljudima, o tradiciji i povijesti. Iako ćete možda prepoznati tradicionalne okuse Mediterana, iznenadit će vas neuobičajenim kombinacijama namirnica i njihovom drugačijom teksturom.

image

Škamp u tijestu i umaku od skute

John Pavlish I Marta Soljačić
image

Salata od hobotnice s ljubičastim krumpirom

John Pavlish I Marta Soljačić
image

Tartar od jadranskih kozica i cikle s kavijarom od maraske

John Pavlish I Marta Soljačić

Na tanjuru u restoranu Lazaret serviraju se najbolji plodovi Dalmacije, kažu nam, namirnice su najviše kvalitete i pribavljene od lokalnih proizvođača, pa u ponudi imaju uvijek svježu ribu i plodove mora. Sve to zaokruženo neizostavnim, vrhunskim maslinovim uljem.

Gastronomske delicije u zanimljivim kombinacijama poput sabljarke punjene paškom skutom, rižota od morskog ježa, dimljene skuša na postelji od kreme od kisele jabuke i celera s bijelom palentom ili suhe smokve kuhane u slatkom vinu s kremom od cimeta s karameliziranom limunovom koricom poziv su koji se ne odbija.

image

Guščja jetra s jakobovim kapicama u umaku

John Pavlish I Marta Soljačić
image

Tortica od tune

John Pavlish I Marta Soljačić

Uz vrhunsku gastronomiju, restoran Lazaret je i pravi mali enološki raj pa možete uživati u izvanrednoj ponudi dalmatinskih vina, ali i onih iz drugih, svjetski priznatih vinskih regija Hrvatske.

image

Restoran Lazaret na otoku Ošljaku

John Pavlish I Lovre Peraić
image

Restoran Lazaret na otoku Ošljaku

John Pavlish I Lovre Peraić
image

Restoran Lazaret na otoku Ošljaku

John Pavlish I Marta Soljačić

Zanimljivo je da chef Vladimir Bardžić ne vjeruje u kuharske tajne: "Ako želi znati, rado ću podijeliti svaki recept s gostom" i dodaje: "Kada je jelo na tanjuru gosta, ono je za mene završena priča. Idem dalje. Tražim novu kombinaciju okusa - neko novo jelo. Ne mirujem. Želim stalno napredovati. Takva je moja profesija".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:10