LULU I NANA IMAJU SUPERMOĆI?

Znanstvenik zgrožen GMO bebama upozorava: Započela je utrka u genetskom naoružanju


100posto
23.02.2019.16:50
Znanstvenik zgrožen GMO bebama upozorava: Započela je utrka u genetskom naoružanju
Robert Belosevic / Arhiva CROPIX

sažeto

Sestre su rođene otporne na HIV uz pomoć tehnologije CRISPR, a sada se sumnja da imaju mentalne moći 


100posto
23.02.2019.16:50

Kineske blizankinje koje su genetski modificirali tako da budu otporne na virus HIV-a možda imaju i mentalne supermoći o kojima njihov stvoritelj šuti, kognitivnu prednost koja bi mogla potaknuti trku u genetskom naoružanju, piše futurism.com.

Lulu i Nana, rođene su otporne na HIV uz pomoć tehnologije CRISPR, a sada se sumnja da imaju mentalne moći povezane sa istom izmjenom gena.

Nova studija je potvrdila da se brisanjem gena CCR5, isti zahvat koji je izveden nad DNA djevojčica, značajno poboljšava učenje i memorija kod miševa i ljudi.

"Vjerojatno je to utjecalo na njihove mozgove. Te mutacije će vjerojatno imati utjecaj na kognitivne funkcije kod blizankinja, ali je efekt nepredvidiv", rekao je neurobiolog Alcino J. Silva sa Sveučilišta Kalifornija, dodajući da je to razlog zašto ne treba obavljati takve postupke.

Kineski liječnik na YouTube kanalu je lani u studenom objavio da je prvi put u povijesti uspio stvoriti genetski modificirane bebe, izazvavši zgražanje struke. 

He Jiankui tvrdi kako je 'editirao' gene dviju djevojčica CRISPR metodom, te ih učinio otpornima na HIV, velike boginje i koleru. Te bi osobine, sada, trebale biti nasljedne, što je prvi takav slučaj u znanosti.

"Moja reakcija na rođenje genetski izmjenjenih blizankinja su bile tuga i odbojnost", rekao je Silva.

Boji se da je u toku utrka u genetskom naoružanju. Ali, kineski znanstvenik tvrdi da to nije bila njegova namjera.

"Rado ću na sebe primiti sav bijes i čuđenje radi ovog znanstvenog dostignuća, ali to je budućnost, htjeli mi to ili ne. Osjećam odgovornost da budem prvi", rekao je He Jiankui.

Najavio kako upravo radi na još jednoj 'potencijalnoj trudnoći' s genetski modificiranim zametkom, ali da je eksperiment tek u početnoj fazi.

HIV

blizanke

gmo embrij

newsletter

Prijavite se na Newsletter