važno otkriće

Znanstvenici uspjeli točno izmjeriti brzinu smrti, a ovaj podatak će promjeniti mnogo toga pa čak i spriječiti mnoge bolesti


100posto
18.08.2018.15:00
Znanstvenici uspjeli točno izmjeriti brzinu smrti, a ovaj podatak će promjeniti mnogo toga pa čak i spriječiti mnoge bolesti
Reuters

sažeto

Programirana smrt stanice zapravo je mehanizam zaštite višestaničnih organizama od djelovanja štetnih utjecaja iz okoline


100posto
18.08.2018.15:00

Dvojica biologa Xianrui Cheng i James Ferrell otkrili su brzinu kojom umire jedna ljudska stanica. Ovo otkriće, koje može pokazati i kako stanice odumiru, koristit će pri daljnjem razvoju medicine. Tako će znanstvenici moći potaknuti stanicu raka da propadne ili spriječiti odumiranje stanica kod pacijenata s Alzheimerom.

"Uspjeli smo po prvi put gledati kako se smrt kreće i otkrili da je to brzinom od 0,03 milimetra u minuti u stanici", objavili su znanstvenici sa Sveučilišta Stanford.

Proučavajući jajne stanice kod žaba oni su izmjerili brzinu programirane smrti stanice. U pitanju je mehanizam kojim stanica aktivno pokreće vlastitu smrt kao sastavni dio fizioloških procesa ili kao odgovor na određena patološka stanja. 

Nekada stanica sama osjeti da je vrijeme da odustane, a ponekad je na samouništenje potaknuti valovi kemijske aktivnosti. Znanstvenici su zapravo izmjerili brzinu tih valova.

Programirana smrt stanice zapravo je mehanizam zaštite višestaničnih organizama od djelovanja štetnih utjecaja iz okoline. U ljudskom tijelu se dešava svakodnevno i pomaže mu tijekom života. Čovjek u prosjeku izgubi preko 50 milijardi stanica.

smrt

istraživanje

stanice

newsletter

Prijavite se na Newsletter