Otkrivene nove tajne

Znanstvenici su se spustili do najdublje točke oceana, ali ondje nisu pronašli samo nove oblike života, nego i nešto mnogo strašnije


100posto
09.05.2019.08:00
Znanstvenici su se spustili do najdublje točke oceana, ali ondje nisu pronašli samo nove oblike života, nego i nešto mnogo strašnije
Reuters

sažeto

Tijekom osmosatne misije snimljene su fotografije vrsta za koje se pretpostavlja da su potpuno nove i dosad neviđene


100posto
09.05.2019.08:00

Doktoru Alanu Jamiesonu (41) trebalo je dva i po sata da dopre na dno oceana u jarku Sunda. Ondje ga je dočekalo iznenađenje, svjetla podmornice otkrila su rijetko stvorenje iz dubina koje ga je ostavilo bez riječi.

Tijekom osmosatne misije snimljene su fotografije vrsta za koje se pretpostavlja da su potpuno nove i dosad neviđene. Kao vodeći stručnjak doktor Jamieson je dosegao je do jedne od najizoliranijih točaka na svijetu - dno oceana u jarku Sunda udaljenom 100 nautičkih milja od Balija. 

Ekspediciju je vodio pionir istraživanja morskih dubina, Amerikanac Victor Vescovo, a do dna su putovali u podmornici za dvoje i prešli više od 7,180 metara. 

Prvi put viđene beštije

"Ne viđamo često nešto tako neobično što nas ostavlja bez riječi", rekao je Jamieson, stručnjak za morsku ekologiju sa Sveučilišta u Newcastleu. 

Dodao je da je to veliki trenutak za znanost koja se bavi zonama mora na dubinama većima od 6000 metara jer su prvi put ljudskim očima viđene ribe iz porodice Liparidae koje žive jedino na području jarka Sunda. 

Nažalost, na prošloj ekspediciji otkriveni su i prvi uzorci umjetnih vlakana i plastike, što znači da je zagađenje prouzrokovano ljudskom rukom doprlo i do najizoliranijih točki Zemlje.

tajne

ocean

newsletter

Prijavite se na Newsletter