revolucionarno otkriće

Znanstvenici su konačno dokazali da je na Marsu postojao ocean. Znači li to da je bilo i života?


100posto
06.03.2019.08:00
Znanstvenici su konačno dokazali da je na Marsu postojao ocean. Znači li to da je bilo i života?
Reuters

sažeto

Europska agencija za istraživanje svemira otkriva kako je sastav oceana na Marsu bio pogodan za stvaranje života


100posto
06.03.2019.08:00

Znanstvenici su otkrili prve geološke dokaze velikog sistema podzemnih jezera na Marsu. Pet tih jezera potencijalno je sadržavalo minerale ključne za razvoj života.

Genijalno otkriće

Novo istraživanje pokazalo je da je Mars nekada imao ogroman sustav podzemnih voda, koji se prostirao širom planete, utvrdila je Europska agencija za istraživanje svemira (ESA).

Istraživači su otkrili 24 duboka, zatvorena kratera na sjevernoj hemisferi Marsa i tvrde da su pronašli prve geološke dokaze o međusobno povezanom vodenom sistemu duboko ispod površine Marsa. 

Svaki od kratera se spušta na blizu 4.000 metara ispod Marsove razine mora, a brojne karakteristike koje se vide na dubinama od 4.000 do 4.500 metara ukazuju na to da je postojala voda, s dokazima o bazenima i tokovima koji su se promijenili tokom vremena. 

Plodno tlo za život

"Rani Mars je bio vodeni svijet, ali kako se klima planete promijenila, voda se povukla ispod površine kako bi formirala bazene i ’podzemne vode‘. Mi smo pronašli prve geološke dokaze o sistemu podzemnih voda širom planete", rekao je voditelj projekta. 

Istraživači vjeruju da ovo otkriće može ukazati na to da je prije tri do četiri milijarde godina postojao ocean na Marsu.

život

Mars

ocean

newsletter

Prijavite se na Newsletter