Sretnog li dana

Znanstvenici na rubu otkrića protiv ćelavosti, ulje sandalovine doslovno budi kosu


100posto
22.09.2018.14:00
Znanstvenici na rubu otkrića protiv ćelavosti, ulje sandalovine doslovno budi kosu
Profimedia

sažeto

Nakon što je potvrđeno da sandalovina pomaže u zacjeljivnaju kože, pokazalo se da stimulira i rast kose


100posto
22.09.2018.14:00

Gubitak kose može biti dosta emotivno i traumatično iskustvo. Da, to je samo kosa - dlake koje rastu sa skalpa, ne bi trebalo raditi dramu oko toga. Ali naša kultura stavlja takav naglasak i značenje na kosu, da njezino ispadanje i gubitak može ostaviti gorak trag.

Zato će svaki trik ili čudo koje omogući ponovan rast kose biti dočekan s fanfarama. Upravo je došao novi trik: trljanje sandalovine na tjeme. Znanstvenici iz Monasterium Laboratorija u Münsteru otkrili su da ulje sandalovine može stimulirati rast kose već nakon šest dana. Vjeruju da je to moguće zbog 'receptora mirisa' u kosi, koji reagiraju na miris sandalovine tako što multipliciraju keratin piše Metro.

Profimedia

Prijašnja istraživanja pokazala su da ulje sandalovine može multiplicirati keratin u koži, što pospješuje zarastanje rana. Nakon toga znanstvenici su vidjeli hoće li postići isti rezultat na keratin u kosi. Istraživanje su vršili na doniranim ljudskim skalpovima od pacijenata koji su prošli tretman faceliftinga. Šest dana nakon izlaganja komada kože mirisu sandalovine, razina keratina u skalpu počela se povećavati, što je izazvala regeneraciju kože i rast kose.

Vjeruje se da miris blokira gene koji uzrokuju odumiranja stanica keratina. Znanstvenici smatraju kako se ovi rezultati mogu iskoristiti za tretmane protiv ćelavljenja. Prije nego potrošite sav novac na sandalovinu uzmite u obzir da je potrebno napraviti još istraživanja. Još će mnogo posla znanstvenici morati napraviti da mogu reći kako je ulje sandalovine magičan lijek za rast kose. Sad kad to znate, nije na odmet napomenuti kako je upravo to ulje jeftinije od svih preparata i lijekova koji tvrde da 'sprečavaju ćelavljenje i ispadanje kose' koje možda već kupujete. Stoga, možete slobodno isprobati ako ste znatiželjni.

ljepota

kosa

ćelavost

sandalovina

newsletter

Prijavite se na Newsletter