Što je Hrvatima smisao života?

'Sad znam što nije - naći onu pravu ženu za sebe! Ali to sam otkrio tek prošle godine... Gdje bi mi bio kraj da sam to znao 20 godina ranije?'


100posto
20.03.2019.17:00
'Sad znam što nije - naći onu pravu ženu za sebe! Ali to sam otkrio tek prošle godine... Gdje bi mi bio kraj da sam to znao 20 godina ranije?'
iStock

sažeto

Težimo brojnim stvarima, kao što su poslovni uspjeh, bogatstvo, seks, zabava, činjenje dobrih djela drugima, itd. No, kad i te ciljeve ispunimo često i dalje kao da ostaje neka praznina


100posto
20.03.2019.17:00

Ljudima je vječno pitanje kako je nastao život, što je smisao života, što donosi budućnost? Neki ne vole razmišljati o njima jer vjeruju da se do odgovora ne može doći. Drugi kažu da su ta pitanja besmislena. 

Težimo brojnim stvarima, kao što su poslovni uspjeh, bogatstvo, seks, zabava, činjenje dobrih djela drugima, itd. No, kad i te ciljeve ispunimo često i dalje kao da ostaje neka praznina.

Pitali smo Hrvate što je za njih smisao života i evo što su nam odgovorili:

MAJA, 33

Smisao života bi po meni bilo iskusiti sreću, zadovoljstvo, ostvariti sve zacrtane ciljeve, ali naravno da su realni i izvedivi, osjetiti pravu ljubav, stvoriti novi život, ostaviti trag u životu tj. da me se drugi sjećaju i da me pamte. Barem oni najbliži...

DEJAN, 25

Ne znam. Vjerojatno nikada ni neću. I just go with the flow. Valjda je bit preživjeti i izgurati do kraja, s obzirom na sva sranja koja se nude. Cilj je valjda proživjeti što više i ostati fer.

MIRELA, 42

Život je jedna velika tajna koju smo dobili da ju otkrivamo dok nas ima. Puno toga u životu nema smisla, pogotovo tragedije koje se nažalost događaju. Treba biti čovjek.

DAMIR, 50

Smisao života je u tome da prihvatiš ograničenja koja su onako civilizacijski-biološki-kulturološki postavljena, po mogućnosti ih malo prilagodiš u svoju korist i prihvatiš da je život jednostavno takav. Zapravo se smisao života svede na onu narodnu u se, na se i poda se, ostalo su varijacije na temu i borba sa teškim životnim okolnosti kako bi se imalo što jesti, obući i gdje ili na koga leći. Prilagodi se ili si sveži omču oko vrata. Jedni se bore i žive, kukavice odustaju.

iStock

IVA, 19

Ja nemam apsolutno nikakvu volju jer znam da život nema smisla. Svaki dan nam je isti - probudi se, jedi, pij ,posao ili škola, onda si malo na mobitelu, pričaš sa prijateljima nesvjestan kako te izjeda vrijeme i sve u životu je nebitno. Onda odeš spavati i tako do svoje smrti.

ANA, 35

Djeca su smisao života. Čisti biološki smisao života je potomstvo, odnosno prijenos svojih gena na djecu i to je razlog zašto smo tu. To se točno moze vidjeti kod baka i djedova. Što je čovjek bliže smrti to mu njegovo potomstvo više znači. Ovo ostalo što se usput u životu dobije - kultura, svjesnost postojanja, različite ugode, to je sve prolazno.

MIRAN, 48

Ne znam. Ali napokon znam što nije - smisao života nije naći onu pravu ženu... To svakako nema veze sa smislom života, ali to sam otkrio tek prošle godine... Gdje bi mi bio kraj da sam to otkrio 20 godina ranije?!

JASNA, 60

Smisao ne postoji, ali zato postoji život.

MIHOVIL, 42

Smisao je da živiš, da otkrivaš i živiš u čuđenju svakog dana. Zar nije smisao proživjeti svaki dan? I svaki dan vidjeti nešto što te osupne da na tren ostaneš bez daha. 

IVAN, 30

Je*anje dobrih žena, pivo, nogomet itd. Svega pomalo. 

MARKO, 49

Svrha je spoznati da smo duhovna bića koja proživljavaju fizičko iskustvo, a ne fizička bića koja proživljavaju duhovno iskustvo. I naravno, uživati u blagodatima fizičkog iskustva.

IVANA, 40

Smisao života je traženje smisla života.

MARIO, 32

Svatko za sebe traži smisao života, nema definicije. Meni je smisao života moje dijete - gledati ga kako raste, provesti prve trenutke gledajući ga kako vozi bez pomoćnih kotača, žena, svađe i smijeh, glazba... E sad, nekome je teže u životu nego meni, netko ima veći križ, netko manji.

iStock

SLAVEN, 39

To je sasvim krivo postavljeno pitanje, zašto bi život imao smisao? Ima li štapić za sladoled svoj smisao? Nema, on ima samo upotrebni smisao, ništa više... Smatram da je tako i kod čovjeka. Nema smisla jer život nije utrka gdje je smisao doći do cilja i uzviknuti: 'Ovo je smisao života'.

ANTE, 49

Ovaj život je prilika da 'zaradiš' sebi lijepu ili ružnu vječnost. Samim tim ovaj život nije besmislen.

DANIEL, 40

Smisao života je seks, tj. potomstvo. Isto kao i kod primitivnih životinja. Što imaš više novca, veće su ti šanse za potomstvo. Ne ideš u školu zato što to voliš, nego je pravi razlog da želiš biti uspješan u karijeri koja će ti donijeti novac. Tada ćeš zaokupiti pažnju drugog spola. Što je i cilj jer želiš potomstvo. Tako da, zapravo koliko god bili civilizirani, u suštini se ne razlikujemo se primitivnih oblika života.

LINDA, 29

Smisao bi trebao biti jednostavan, u nama i ljudima oko nas, s kojima smo u interakciji. U našem dobru. I u našem zlu. U fightu između toga, kako bi 'proizveli' sreću za sebe i za svoje najbliže. Dakle, poslije mikro borbe, sve do makro borbi između dobra i zla, konačni ishod treba biti sreća. Stanje svijesti da smo zadovoljni i sretni. Jedni sa drugima. 

smisao života

newsletter

Prijavite se na Newsletter