ŽRTVE TRANZICIJE

Živim potpuno sam u selu, jedine susjede su mi ubili, a samoća ubija. Pričam s drvećem, pticama, životinjama, alatom. Nemam nikoga drugog


Vedrana Sunko
10.08.2019.17:00
Živim potpuno sam u selu, jedine susjede su mi ubili, a samoća ubija. Pričam s drvećem, pticama, životinjama, alatom. Nemam nikoga drugog
Profimedia

sažeto

Do veljače Grisi Munteanu je društvo pravio par u ranim 40-ima, koji je živio na drugom kraju sela, te su svaki dan razgovarali barem telefonom


Vedrana Sunko
10.08.2019.17:00

U moldavskom selu Dobruša prije 30 godina živjelo je 200 ljudi. Početkom ove godine bilo ih je samo troje, a sada je samo jedan. Farmer Grisa Muntean (65), ostao je u selu sam nakon stravičnog ubojstva njegovih susjeda. 

"Samoća vas ubija", kaže pa možda upravo iz straha od te samoće Muntean, živi sa dvije mačke, pet pasa, 15 gusaka, 42 kokoši, oko 50 golubova, 120 pataka i nekoliko tisuća pčela. 

Ostali stanovnici su umrli, odselili se u neke veće gradove u Moldaviji ili su emigrirali u Rusiju i druge dijelove Europe. Kuće koje su njegovi bivši susjedi ostavili iza sebe progutala je priroda, a u ovom selu u dolini nekad ih je bilo oko 50. Poput niza drugih mjesta i Dobruša se ispraznila nakon raspada Sovjetskog saveza 1991. godine, a ta se slika prenijela i diljem Istočne Europe.

Prestali odgovarati na pozive

 U selu se sada može vidjeti samo nekoliko željeznih krovova kako izviruju iz šume.  Tu je i zemljana staza koja povezuje selo s najbližom asfaltiranom cestom, piše The New York Times.

"Kada radim, pričam s drvećem, pticama, životinjama, alatom. Nemam nikog drugog s kim bi mogao pričati", kaže. 

Do veljače su mu društvo pravili Gena i Lida Lozinski, par u ranim 40-ima koji je živio na drugom kraju sela. Razgovarali su, barem telefonom, svaki dan, a par je Munteanu pomagao s imanjem te su mu  čuvali kuću dok bi jaja i povrće nosio na tržnicu. No jedne subote prestali su mu odgovarati na pozive, a on je pomislio kako je učinio nešto što ih je zasmetalo. Nakon dojave u srijedu gradonačelnik obližnjeg područja, Grigore Munteanu, posjetio je njihov dom, i u dvorištu vidio kravu koju danima nitko nije pomuzao. Pronašao ih je u kući, njihova polugola trupla, hladna i prekrivena krvlju, ležala su na drvenom podu. Istraga je pokazala da ih je ubio pijani radnik, nakon što su on i njegov kolega pokušali silovati ženu.

Procvat nakon Drugog svjetskog rata

Tako je Munteanu postao posljednji preživjeli u selu koje je naseljeno u 19. stoljeću dok je još bilo dio ruskog carstva. Po lokalnim pričama njegovi prvi stanovnici bili su Ukrajinci koji su se nadali da će stići do SAD-a, no propustili su svoj brod i Moldavci koji su se razišli sa nekim zemljoposjednicima na nekim drugim područjima. 

Dobre dane, dane rasta i razvoja, doživjeli su u desetljećima nakon Drugog svjetskog rata. Selo je tada dobilo trgovinu, školu, ljetni kamp i vijećnicu u kojoj su se nedjeljom prikazivali filmovi. Državna farma osiguravala je posao uzgajivačima pšenice, vinogradarima i voćarima. Nakon raspada uslijedila je privatizacija. U potrazi za poslom mnogi su Moldavci napustili selo, u potrazi za većom plaćom, otišlo je njih tisuću.

Čak su i ovce nestale

Munteana je napustila supruga, a njihovo četvero djece emigriralo je u Španjolsku. 2016. godine bilo je samo troje stanovnika. Čak su i ovce nestale, a on je od farme odustao 2013. godine. Sada i sam razmišlja o preseljenju. 

Unatoč toj usamljenosti, kaže kako pronalazi zadovoljstvo u miru i samoći. Uzgaja povrće i zarađuje. Živi u prirodi, a u dolini koju će opisati kao komadić neba, ometa ga jedino zvuk njegovih gusaka. 

Ima trenutaka kada se ne osjeća tako sam, posebno dok sjedi u svom pretrpanom dvorištu okružen kokošinjcem, staklenikom i potrganom Ladom, s pogledom prema seoskom groblju. 

"Gena je uvijek govorio da će paziti na mene. A sad to i radi", rekao je. 

Između 1990. i 2015. godine populacija Istočne Europe smanjila se za 18 milijuna, na 292 milijuna ljudi. Svaki četvrti Moldavac živi izvan domovine, a populacija se smanjila za 500.000 na 2,8 milijuna ljudi između 2004. i 2014. godine.

selo

samoća

Moldavija

sam u selu

tranzicija

newsletter

Prijavite se na Newsletter