JOŠ JEDNA ŽRTVA KENNEDYJEVOG PROKLETSTVA

Zgodni John radio je greške i okrutno se šalio, a zbog tvrdoglavosti je u stravičnoj nesreći u smrt sa sobom odveo suprugu i šogoricu


Vedrana Sunko
26.05.2019.17:00
Zgodni John radio je greške i okrutno se šalio, a zbog tvrdoglavosti je u stravičnoj nesreći u smrt sa sobom odveo suprugu i šogoricu

sažeto

Pisati knjigu o Johnu ne znači samo dobiti pristup nikad viđenim dokumentima, već i razgovarati s ljudima koji su do sada šutjeli


Vedrana Sunko
26.05.2019.17:00

U srpnju će se navršiti 20 godina smrti Johna F. Kennedyja Jr., a još mnogo toga vezano uz ovu tragediju nije poznato.

Sin ubijenog američkog predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja i modne ikone Jackie Kennedy te njegova supruga Carolyn Bessette-Kennedy i sestra Lauren izgubili su živote u stravičnoj avionskoj nesreći,

Johnov bliski prijatelj i povjesničar Steven M. Gillon ovih dana predstavlja knjigu Reluctant Prince: The Life of John F. Kennedy Jr. te dokumentarac.

 U intervjuu koji je dao za People Gillon je objasnio okolnosti iz kojih je nastala biografija, koja će biti u prodaji 9. lipnja, dok će se dokumentarac emitirati na dan smrti.

Pisati knjigu o Johnu ne znači samo dobiti pristup nikad viđenim dokumentima, već i razgovarati s ljudima koji su do sada šutjeli.

U sklopu istraživanja Gilllon je proveo 54 intervjua i došao u posjed stotina dokumenata tajnih službi koje su ponudile i dobar uvid u vezu njegove majke Jackie i čovjeka koji je bio zadužen za njegovu sigurnost. U sklopu istraživanja intervjuirao je i bivšeg predsjednika Billa Clintona te bliske prijatelje kao što su Gary Ginsberg, Sasha Chermayeff i RoseMarie Terenzio.

Getty Images

Nedavno je emitiran i dokumentarac “The Last Days of JFK Jr” koji na cijelo događanje gleda iz posve drugačije perspektive.  Dokumentarac, ustvrdio je novinar The New York Posta, je zaobišao Kennedyjevu krivicu zbog pada aviona, tvrdeći da su dežurne službe rekle kako su "uvjeti za letenje odlični" (što je laž, i Kennedy je to znao). Naveli su i kako je njegov instruktor bio onemogućen toga dana letjeti s njima, što je glupost jer je mladi Kennedy odbio instruktora te rekao da želi ići sam.

Getty Images

U pitanju je, kako piše The New York Post, zapravo kontinuirana idolatrija i nekritičko obožavanje svega što ima veze s obitelji Kennedy - o njihovim se vezama s kriminalom i podzemljem rijetko govori, a ako se o njoj ne priča kao o "problematičnoj supruzi", njegova je supruga Carolyn samo lijepa fusnota, baš kao i njezina godinu dana starija i vrlo uspješna sestra Lauren, koja je također poginula.

Treba imati na umu, piše the New York Post, da prema svemu sudeći, JFK Jr. je bio divna osoba. Teret slave nosio je s lakoćom i New Yorkom se "kretao" kao običan čovjek, svjestan da mu njegov izgled i pedigre daju mjesto u povijesti koje i nije samostalno zaslužio. Bio je jedinstvena pojava u američkom javnom životu.

Getty Images

No, u isto je vrijeme volio biti zvijezda. Bio je ekshibicionist koji se često fotografirao bez majice. Hodao je sa filmskim zvijezdama i Madonnom. Bio je suosnivač George magazina, svojom slavom je privlačio manekenke i glumice te se postavio kao glavni urednik usprkos nedostatku iskustva. Čudio se kada je, nakon prvotnog uspjeha magazin počeo naglo propadati.

Radio je greške i okrutno se šalio. Pozvao je Drew Barrymore da pozira kao ljubavnica njegovog oca, Marilyn Monroe, ona koja je njegovoj majci nanijela najviše boli. Na novinarsku je večeru pozvao Larryja Flinta, koji je svojedobno objavio fotografije nage Jackie O. koja se sunča. Zbog toga mu je ujak Ted Kennedy čak napisao pismo u kojem mu govori koliko je razočaran.

No mladi je JFK, čini se, nasamaren, njegova obitelj mu je namjestila da radi i teži nečemu što je daleko izvan njegovih mogućnosti. Sa samo 27 godina održao je govor na godišnjoj skupštini Demokrata, gdje su ga doživjeli kao "povratak mesije". Tako su krenula govorkanja o tome kako će u predsjedničke vode, premda je bio loš student kojeg su zamalo dva puta izbacili s fakulteta, a pravosudni ispit je pao dva puta.

"Očito je da nisam genije", rekao je nakon drugog puta. Ipak, dobio je važan i prestižan posao, kojeg uopće nije htio, ali kojeg je prihvatio da smiri majku koja ga je uvijek držala na oku.

Getty Images

Prijatelji su ga zvali "meštar katastrofe". Često bi plivao sam toliko daleko da ga unezvijereni prijatelji više ne bi vidjeli na horizontu,  jednom je kajakom prepriječio put katamaranu, a pitao je i smije li se spuštati niz Mount Rushmore. Tu ga je netko, na sreću, zaustavio i rekao decidirano "ne", riječ koju, čini se, nije često čuo. Tako se priča o nesreći otprije 20 godina prepričava kao neizbježan dio prokletstva Kennedyjevih, a možda je u pitanju samo njihova razmaženost, nepažnja i arogancija, a ne prokletstvo.

Vozio je tip letjelice koja je previše sofisticirana za početnika, stresirao se zbog propadajućeg magazina, a možda i navodne krize u braku. Imao je zajedno manje od jednog sata iskustva u zraku bez instruktora. Umjesto da se drži osvijetljene obale, gdje je bilo lijepo vrijeme, otišao je prema tamnom oceanu.

Getty Images

Zanimljivo je i kako su nakon tragedije Kennedyjevi tretirali roditelje poginulih sestara. Robert F. Kennedy Jr. je čak u svom dnevniku pisao o tome kako su se grozno ponašali prema Ann Freeman, majci Lauren i Carolyn. Rečeno joj je kako će se JFK-ja pokopati u obiteljskoj grobnici u Massachusettsu, a s Carolyn "neka rade što žele".

Suprug JFK-ove starije sestre Caroline, Ed Schlossberg zabranio je RFK-ju da održi govor na memorijalu za Carolyn i Johna jer, kako je rekao trećoj sestri Bessette, Lisi, "Kennedyjevi ne daju eulogije onima koji nisu Kennedyjevi". Tijela su, mudro, kremirana kako bi se otežala tužba, iako je Freeman svejedno tužila. 

Obitelj Bessette 2001. godine dobila je 15 milijuna dolara i nikada više o cijeloj tragediji javno nisu progovorili. 

tragedija

biografija

Kennedy

Johna F. Kennedyja Jr.

newsletter

Prijavite se na Newsletter