KRLEŽINA SEKSOTEKA

Zašto je ženskaroš muška verzija spozoruše te zašto je njoj na kraju puno lakše naći muškarca s kojim će se skrasiti


100posto
05.10.2019.20:00
Zašto je ženskaroš muška verzija spozoruše te zašto je njoj na kraju puno lakše naći muškarca s kojim će se skrasiti
Darko Tomaš/CROPIX

sažeto

Imaju li ženskaroši osjećaj krivnje zbog svojeg ponašanja, pita se Krleža


100posto
05.10.2019.20:00

Poznanica me prije oko mjesec dana zamolila da obradim temu muškarca ženskaroša. Na prvu mi je zazvučalo pomalo izlizano, nedovoljno zanimljivo i suvišno jer niti se družim s takvim muškarcima niti sam ikad bila u vezi s ijednim. Također nemam oko sebe žene koje imaju problem s tom vrstom muškaraca. Za žene koje misle da imaju taj problem, kao i za muškarce koji se pronalaze u ovom tekstu, evo nekoliko mojih promišljanja i eventualnih savjeta.

Ženskarošem definiram muškarca koji voli mijenjati seksualne partnerice s kojima može i ne mora biti emotivno povezan. Postoje ženskaroši koji ne mogu imati seks bez emocija, ali većina njih ipak može.

Također, to su muškarci kojima nije problem imati seksualnu vezu s nekoliko različitih žena u isto vrijeme te pritom s još nekolicinom njih koketirati online i offline. U tome pronalaze gorivo za život, to ih usrećuje.

To su uglavnom muškarci koji ne znaju na adekvatan način dati emocije kako bi odabranica njihovog srca mogla biti mirna i sretna. Najviše štete pritom čine isključivo sebi jer iza sebe ostavljaju mnoštvo propalih veza i brakova te nerijetko na kraju ostanu sami.

Ženskaroš je, u neku ruku, muška verzija spozoruše, s tom razlikom da je sponzoruši na kraju puno lakše naći muškarca s kojim će se skrasiti.

Zašto? Zato što muškarcima sponzorušino prethodno ponašanje nije toliko važno, kao ni njezina prošlost, ako im ona u danom trenutku pruža što želi (na primjer majčnstvo) te ako se smiri i postane monogamna. Ženama pak kod ženskaroša nije lako zaboraviti prošlost, plus teško da će netko, tko je prije živio takav život, preko noći prestati gledati druge žene.

Je li to genetsko naslijeđe?

Darko Tomaš/CROPIX

Može i ne mora biti. Postoje muškarci koji se tako počinju ponašati uslijed nekih životnih razočaranja. Na primjer – propalo im je nekoliko veza i osjećali su se iznevjereno od strane žena koje su voljeli pa su odlučili uzvratiti istom mjerom ženskom rodu. Pritom ne shvaćaju da ih nije povrijedio „čitav ženski rod“, nego samo pojedine osobe, ali u tim trenucima lakše je prebaciti krivnju na sve žene. To im je privremeni emotivno-društveni štit kako se ne bi ubrzo ponovno vezali za nekoga tko bi ih opet mogao povrijediti.

S druge strane postoje muškarci koji su odrastali uz oca ili neku važnu mušku osobu koji je često mijenjao žene i ne bio odan samo jednoj. Dijete vrlo lako automatizmom upija radnje odraslih i to ga itekako formira u kasnijim godinama. Ako ni do oko 25-e godine života muškarac nema stabilnost u obitelji u kojoj odrasta, on nema kvalitetne uzore i postaje pčela koja sama livadom traži rješenja; kod mladih osoba to su uglavnom prvenstveno tjelesni užici jer je tijelo uvijek lakše zadovoljii nego dušu i emocije, pogotovo razum.

Imaju li ženskaroši osjećaj krivnje zbog svojeg ponašanja?

Bojim se da nemaju jer da svoje ponašanje smatraju neispravnim, onda se ne bi tako ponašali. Njima je to normalno, ne shvaćajući da nekoga mogu lako povrijediti. Na jednak način im ne smeta kad se netko tako ponaša prema njima. Ne bih rekla da je to posljedica osjećaja manje vrijednosti, nego jednostavno neimanje osobnog integriteta kad je u pitanju moralno-etička strana ljudskih odnosa.

Smire li se ikad takvi muškarci?

Darko Tomaš / CROPIX

Samo u iznimnim slučajevima i to usred bolesti, nekih uvjeta od strane obitelji i sličnog. Teško je, naime, nesvjesno naučene obrasce ponašanja tijekom odrastanja tek tako prestati prakticirati. Ono što je muškarac naučio do okvirno 25. godine života vrlo će teško kasnije moći promijeniti. Čak i ako se iznimno trudi to učiniti, neće mu djelovati normalnim niti ga činiti posve sretnim. Važno je razumjeti da osoba sraste s takvim modusom smatrajući ga jedinim ispravnim za sebe. Mnogi ženskaroši do kraja života ne uvide da su išta radili krivo jer im je njihovo ponašanje svojevrsno opravdanje za nanesenu bol ili nerazumijevanje od strane odraslih osoba tijekom djetinjstva i mladosti.

Kakav tip žene može smiriti ženskaroša?

Vjerujem da za svaku osobu tamo negdje postoji srodna duša, no pitanje je koliko želimo da nam se ona dogodi, odnosno koliko su nam ljubav i stabilna veza ili brak važni. Potrebno je razumjeti da to nije jednako važno svima. Onome tko u životu nije primio dovoljno ljubavi od strane jednog ili oba roditelja, ta ista ljubav neće biti prioritet, odnosno neće znati kako ju pružiti. I nije da to osoba ne želi, nego naprosto nema usađene mehanizme kako to učiniti. Psihološko savjetovanje svakako može dati jasniji uvid u to stanje pa ga toplo preporučujem muškarcima koji se pronalaze u tome, s napomenom da uputnicu za besplatni odlazak psihologu ili psihijatru možete dobiti od liječnika opće prakse ukoliko smatrate da vam nedostatak ljubavi i kvalitetne veze narušava mentalno i duhovno zdravlje.

Eventualno „smiriti“ takvog muškarca može žena koja živi u sadašnjosti, koja puno ne propituje ni analizira i kojoj nije previše važno što njezin muškarac ima s drugim ljudima jer sama u tom odnosu dobiva ono što joj treba. Na žalost ili na sreću, takvih žena u regiji nema mnogo, ali ih ima dovoljno za svakoga tko ih je voljan (po)tražiti.

Ono što me najviše veseli jest da je spomenuta poznanica s početka teksta shvatila nedostatnost takvog odnosa i onaj tren kad ga je otpustila, u život joj je ušao muškarac koji je totalna suprotnost prethodnome. Sada mi se čini sretnija i spokojnija. Veze s ljudima itekako nas uvjetuju – ne samo da raspolažu našim vremenom, nego nam pružaju ili oduzimaju duhovni mir.

Darko Tomaš/CROPIX

Jedno znam. Vrijeme salonskih i svih ostalih oblika Casanova je prošlo. Na cijeni su muškarčeva odanost i dubina.

Sve je veća potražnja za muškarcima koji istinski razumiju i poštuju žene, koji imaju vještine komunikacije sa ženama te čitav život mogu i znaju biti odani jednoj, ali prije toga su sposobni naći tu pravu, kojoj se neće diviti samo prvi mjesec i godinu dana veze, već čitavo desetljeće i život. Vrijeme ženskaroša je passé, kao što će za 10-ak godina i pojam sponzoruša postati prošlost.

Ulazimo u desetljeće duhovnosti, mira, empatije i iskrene emocije kad su u pitanju ljubavni odnosi. Time i seksualnost dobiva posve novu dimenziju. Seks više nije neobavezni ultimatum koji cementira svaku kvalitetnu vezu; on postaje duhovni desert koji se može i ne mora pojesti poslije obroka ljubavi. Zagrljaj i razumijevanje postaju ono što su nekad bili flert i koketiranje. Iskrenost i autentičnost postaju ono što su nekad bili neobaveznost i površnost.

Više o ovoj i sličnim temama pročitajte na SEKSOTECI.

Seksotekin YouTube: https://bit.ly/2PFakLB

Seksotekin Facebook: www.facebook.com/seksoteka  

Marinin Facebook: www.facebook.com/marinakrleza

Marinin Instagram: instagram.com/marinakrleza

Seksotekin LinkedIn: www.linkedin.com/company/seksoteka

seks

ljubav

seksualnost

psihologija

veze

Marina Krleža

Seksoteka

Krležina Seksoteka

seksualna edukacija

seksolog

muška seksualnost

Mraina Krleža

ženskaroš

newsletter

Prijavite se na Newsletter