KOJE JE NAJBOLJE VRIJEME ZA TRUDNOĆU?

Žene se sve kasnije odlučuju za majčinstvo, no postoji doba kad je najsigurnije proširiti obitelj


100posto
15.09.2018.14:00
Žene se sve kasnije odlučuju za majčinstvo, no postoji doba kad je najsigurnije proširiti obitelj
Cropix

sažeto

Biološki su najbolje za rađanje kasne tinejdžerske i rane dvadesete godine jer su jajne stanice tada svježe


100posto
15.09.2018.14:00

Većina rodilja u Hrvatskoj ima između 25 i 29 godina, a trećina ih je između 30 i 34 godine. Vrijeme rađanja se sve više pomiče. Žene se najprije žele školovati, naći posao, riješiti stambeno pitanje... 

No, s vremenom stare i jajašca pa liječnici upozoravaju da su mnogo veći izgledi za njihova oštećenja. Što smo stariji, skloniji smo bolestima i kroničnim tegobama i sve to utječe na činjenicu da iznad 35. žene sve teže ostaju trudne, a kad se to dogodi, veća je mogućnost spontanog pobačaja, prijevremenog porođaja, porođaja carskim rezom ili produljenog porođaja u odnosu na žene mlađe dobi.

Kod trudnica starijih od 35 godina češće se javlja trudnički dijabetes i visoki krvni tlak, a veća je i mogućnost prirođenih anomalija.

No, bitno je reći da se takvi slučajevi događaju u malim postocima, a većina trudnoća protekne uredno.

Ipak, biološki su najbolje za rađanje kasne tinejdžerske i rane dvadesete godine, smatra John Mirowsky, sociolog sa sveučilišta u Texsasu koji je proveo istraživanje na gotovo 2000 žena.

Profimedia

"Tada su jajne stanice svježe, a reproduktivni i ostali tjelesni sustavi su na svom mladenačkom vrhuncu", objasnio je Mirowsky. U dvadesetima je najmanje vjerojatno da će žene razviti kronične zdravstvene probleme, tada je najmanja stopa spontanih pobačaja, izvanmaternične trudnoće, mrtvorođene djece i neplodnosti.

Kalifornijska studija donijela je zaključak da je najbolja dob za prvi porod, odnosno kada su najmanje razine da se rodi dijete s nekim poremećajem - 26 godina.

Istraživanje provedeno na ženama u dobi 45 do 95 godina kaže da su u prosjeku najmanje postporodiljnih psihičkih poremećaja imale one koje su prvo dijete rodile s 29 godina. Najbolje općenito zdravlje bilo je kod žena koje su prvo dijete rodile s 30 godina. 

trudnoća

majčinstvo

roditeljstvo

newsletter

Prijavite se na Newsletter