Teško da će ijedna poslušati

Žene nikad ne bi trebale uklanjati dlačice s bikini zone jer nije higijenski i uzrokuje bolesti


100posto
06.08.2018.19:00
Žene nikad ne bi trebale uklanjati dlačice s bikini zone jer nije higijenski i uzrokuje bolesti
Profimedia

sažeto

Ginekolozi se slažu, da je uklanjanje stidnih dlaka najgora stvar za zdravlje žene


100posto
06.08.2018.19:00

Ljetna sezona, kupaći kostimi i izlaganje tijela na plaži većinu žena natjeraju (ako to ne rade i cijele godine) da, kako se to kaže, urede bikini zonu. Prema nekim istraživanjima čak 87 posto žena poduzima neke mjere u održavanju dlaka koje rastu na intimnim dijelovima tijela, a to se 'održavanje' pojača ljeti. Stršenje dlačica izvan bikinija smatra se čak i 'nepristojnim' pa i vulgarnim.

Međutim ogroman je postotak žena, čak njih 60 posto, koje zbog uklanjanja suvišnih dlaka dožive neku zdravstvenu komplikaciju - koja je direktno povezana s micanjem tih dlaka. Stručnjaci upozoravaju da može doći do štetnih posljedica zbog takve prakse, a brijanje ističu kao najgoru opciju.

"Stidne dlake su prirodna barijera koja održava organizam čistim, smanjuje kontakt s virusima i bakterijama te štiti osjetljivu kožu vulve", kazala je ginekologinja dr. Vanessa Mackay za The Independent. Osim što štite od bolesti stidne dlake, sprečavaju vanjske čestice poput prašine i patogenih bakterija od ulaska u tijelo, a pomažu i kontroliranju vlažnosti područja, što smanjuje šansu od gljivičnih infekcija.

Uklanjanje dlaka, bilo brijanjem, bilo voskom, može iritirati zagnojiti folikule dlačica koje su ostale, što može dovesti do mikroskopskih otvorenih rana.

"Kada se ta iritacija kombinira s toplim, vlažnim područjem genitalija to postane idealni medija za bakterijske patogene koji uzrokuju bolesti", kazala je liječnica. Ako ne uklonite stidne dlake one minimaliziraju kontakt kožom na kožu s nekime tko možda već ima spolno prenosive infekcije i tako preveniraju zarazu.

Brijanje dlačica s intimnih dijelova može biti posebno štetno jer žene imaju veću šansu dobivanja veneričnih bolesti poput genitalnih bradavica. A mogu uzrokovati niz neugodnih sitnih ozljeda, porezotine od žileta, crvenilo, prištići i svrbež.

Neke žene odabiru uklanjanje dlačica voskom, jer s vremenom ono smanjuje rast dlaka, dok su od brijanja dlake gušće i deblje. No obje metode mogu uzrokovati urastanje dlaka, koje same po sebi nisu opasne, osim ako ih se ne istiskuje. Ako se od njih napravi rana, to opet može dovesti do infekcija.

zdravlje

brijanje

ginekolog

dlačice

bikini zona

newsletter

Prijavite se na Newsletter