ŠOKANTNO MODERNO ROBOVLASNIŠTVO

Žene i djevojčice na tržnicama prodaju za samo 93 kune, nekima vade organe, a kući ih gotovo redovito vraćaju u lijesu


Vedrana Sunko
15.06.2019.13:00
Žene i djevojčice na tržnicama prodaju za samo 93 kune, nekima vade organe, a kući ih gotovo redovito vraćaju u lijesu
Profimedia

sažeto

Ono što je drugačije u slučaju Ugande je otvorenost prema aukcijama na tržnicama, gdje se roblje prodaje među životinjama i ostalim stvarima na tržnici


Vedrana Sunko
15.06.2019.13:00

Kada je Christine Nambereke iz Ugande otišla u Oman prošlog listopada nadala se da će svojim radom i obećanom plaćom od 168 dolara mjesečno svoju obitelj izvući iz siromaštva. Ova 31-godišnjakinja trebala je raditi kao kućna pomoćnica, no čim je stigla u glavni grad Omana, Muscat, prodana je u roblje. U Ugandu se vratila početkom svibnja, no u lijesu. 

Ona je jedna od 16 žena koji su umrle na Bliskom istoku tijekom proteklih godina. U pitanju je rastuća epidemija moderne trgovine ljudi, robova, koja započinje u Ugandi, a završava u zatvorenim sobama u zaljevskim zemljama. 

Procjena je da je na tržnicama do sad prodano oko 9000 djevojaka

Prodaja je započela u Arapai, drugoj najvećoj tržnici na istoku Ugande oko 200 kilometara od glavnog grada Kampale u siječnju 2018. godine. Na aukciji bi predstavili pet djevojčica, a zatim se taj broj popeo na 20 svakog dana, kaže Edina Nagudi. 

Ta se praksa ubrzo proširila i na ostale tržnice poput onih u Chapi i Sire. Danas se u Arapai prodaje oko 50 djevojaka dnevno, a po procjeni na tim je tržnicama prodano 9000 djevojaka, i to za 14 dolara (oko 93 kuna), kako kaže članica parlamenta Betty Atim.

Radnici migranti iz Afrike, Južne i Jugoistočne Azije, godinama su se žalili na zlostavljanje u zemljama Bliskog istoka. Ženama se obećava posao, no jednom kada tamo stignu prodaju ih kao robove. Uz to postoje primjeri djevojčica između 10 i 18 godina koje se direktno i javno "kupuju" kao robovi u Ugandi i zatim ponovno prodaju na Bliskom istoku, kako kažu podaci ugandskih vlasti, Interpola, stručnjaka, ali i žrtava i njihovih obitelji, piše Ozy. 

Migranti radnici iz ostalih afričkih zemalja pretrpjeli su mnoga zlostavljanja i kršenja ljudskih prava, ne samo u Zaljevu već i u Jugoistočnoj Aziji. No ono što je drugačije u slučaju Ugande, kažu stručnjaci, je ta otvorenost prema aukcijama na tržnicama, prodaji žena i djevojčica među životinjama i ostalim stvarima koje se inače prodaju na tržnici.  Službeno je Uganda zabranila svojim građanima da traže posao u bliskoistočnim zemljama, osim Saudijske Arabije i Jordana, jer nemaju nikakve diplomatske sporazume po pitanju radničkih prava sa tim zemljama, kaže ministar iz Ugande Janat Mukwaya. 

Kažnjavaju ih kiselinom

Poput Nambereke i Kezia Nalwanga je vraćena u Ugandu iz Omana mrtva u travnju, medicinski izvještaji pokazuju da je zadavljena. Vlasti bilježe i slučajeve zlostavljanja u zemljama gdje im je dozvoljeno raditi kao što je Jordan, gdje je Juliet Nakiyemba umrla sa 31 godinom. Obdukcija je pokazala da su joj prije smrti uklonjeni bubrezi

Neki uspiju i pobjeći, poput Stelle Namazzi koja se iz ruku svojih gospodara vratila sa stravičnim pričama. "Poredali su nas u velikoj sobi. Oni koji su nas došli kupiti, pokazali su koju žele. Prodali su nas kao da smo kućne životinje", kaže. 

Profimedia

Krijumčari zarađuju puno, kupuju ih za oko 14 dolara, a prodaju za 10.000 dolara na Bliskom istoku. 

Kada se Zubedah Nakitende požalila svojim jordanskim zaposlenicima da ju ruke bole od posla, njezin joj je šef dao nešto za što je mislila da je voda za ruke. Bila ja to kiselina koja joj je pojela prste. Kako više nije mogla raditi, poslali su je u Ugandu gdje su joj morali amputirali prste.   

Političari puno govore, a trgovina se nastavlja

Glasnogovornik policije iz Ugande Fred Enanga najavio je kako planiraju organizirati racije takvih tržnica i uhititi i kupce i prodavače. Istražuju se svi uključeni u tu trgovinu. Ministarstvo je zatražili i budžet od 100.000 dolara kako bi se mogli pozabaviti ovom krizom i rehabilitirati djecu kupljenu na tim tržnicama. 

Herbert Ariko, zastupnik za područje istočne Ugande gdje se i nalazi većina takvih tržnica, kaže kako radi na nacrtu zakona s ciljem povećanja kazne zatvora za krijumčare ljudi, čija je kazna trenutačno 15 godina zatvora. 

Nažalost, za sada se trgovanje i dalje nastavlja. 

trgovina ljudima

Uganda

Bliski istok

robovi

roblje

newsletter

Prijavite se na Newsletter