Nova razina aktivizma

Žene diljem svijeta, zabrinute za okoliš, odlučuju se na radikalan korak. Ne rađaju, evo zašto


100posto
19.05.2019.08:00
Žene diljem svijeta, zabrinute za okoliš, odlučuju se na radikalan korak. Ne rađaju, evo zašto
iStock

sažeto

Riječ je o novom fenomenu unutar aktivističkog pokreta za zaštitu okoliša


100posto
19.05.2019.08:00

Aktivistice za zaštitu životne sredine nezadovoljne djelovanjem vlasti na suzbijanju utjecaja klimatskih promjena odlučile su se na radikalne mjera – one štrajkuju nerađanjem. 

U njihovom manifestu stoji da se krećemo u pravcu bez budućnosti i da se za kormilom nalaze vlade. "Naši vođe su nas kroz bezakonje u oblasti ekonomije i biznisa prepustile kolektivnom samoubojstvu", kažu žene okupljene u "Birth Strike".

Zabrinute zbog nadolazećeg "eko-armagedona", rastuće populacije i frustrirane nedovoljno odlučnom političkom reakcijom, one su izabrale da u postojećim okolnostima ne rađaju. Većina aktivistkinja potječe iz Ujedinjenog Kraljevstva i imaju različite društvene pozadine. 

Osobni izbor koji ne nameću drugim ženama

Ipak, članice međunarodnog pokreta "Birth Strike" su razjasnile da svojim izborom ni na jednu ženu ne vrše pritisak da napravi isto, da roditeljstvo ne smatraju „neodgovornim“ niti „nemoralnim“ i da ne okrivljuju buduće naraštaje za prenaseljenost. 

Odluku da ne rađaju objašnjavaju kao osobni izbor u nadi da će poslati edukativnu poruku i privući pažnju na katastrofu koju proživljavamo zajedno sa svojim okruženjem. 

aktivizam

zaštita okoliša

newsletter

Prijavite se na Newsletter