Jedna se mama na osebujan način pobrinula da ju sin ne zaboravi nakon smrti

Žena koja je znala da umire napisala je svom 3-godišnjem sinu knjigu o svom životu. Ostavila mu je zanimljive savjete


100posto
08.02.2019.17:00
Žena koja je znala da umire napisala je svom 3-godišnjem sinu knjigu o svom životu. Ostavila mu je zanimljive savjete
Profimedia

sažeto

Njezin sin još uvijek ne shvaća što se dogodilo, ali Rachel se pobrinula da ipak upozna svoju mamu


100posto
08.02.2019.17:00

Na dan kad je Freddie trebao krenuti u predškolu umrla mu je mama. Umjesto da se taj dan igrao sa svojim vršnjacima, on je sjedio na krevetu u kojem mu je samo par sati prije toga preminula majka.

Rachel Bland bila je poznata britanska novinarka koja je prošle godine izgubila bitku s rakom dojke. Imala je svega 40 godina, a umrla je samo dvije godine nakon što joj je postavljena dijagnoza.

Freddie je znao da mu je mama bolesna, provela je u krevetu zadnjih pet dana. „Umrla je doma oko tri ujutro. Iduće sam jutro našeg sina doveo u spavaću sobu. Objasnio sam mu na najjednostavniji način kojeg sam se mogao dosjetiti da je mama bila jako bolesna, da joj doktori nisu mogli pomoći da je noćas umrla.“

Najgora stvar koju sam morao učiniti

„To je bila najgora moguća stvar koju sam morao napraviti u životu“, prisjeća se Freddijev tata.

istock

Rachel je znala da umire. „U jednom mi je trenutku samo pala u naručje i rekla da više ne može. Da želi umrijeti.“

Još i godinu dana nakon suprugine smrti Steve svom sinu ne zna što bi rekao kad ga upita gdje mu je mama.

„Bilo je situacija kad plakao zbog neke gluposti, recimo slomljene igračke, a onda bi mi kasnije priznao da je zapravo samo bio tužan jer mu nedostaje mama.“

Žalovanje u Freddijevim godinama, objašnja Steve, dolazi u valovima. „Onaj dan kad je Rachel umrla, jedan je tren plakao u našoj spavaćoj sobi, a idući se trenutak već igrao sa svojim igračkama. On zapravo još ne razumije što se dogodilo.“

No, bez obzira na sve, Freddie je velika utjeha svom ocu. „Jednom sam se prilikom izderao na njega zbog nečega. Osjećao sam se strašno zbog toga, počeo sam plakati. Pitao me plačem li zbog mame na što mi je on odgovorio – 'Bit ću okej, tata. Ne brini.' To je bilo prekrasno. Strašno je pažljiv.“

Svatko žaluje na svoj vlastiti način

Steve još uvijek drži sve stvari svoje pokojne supruge u jednoj sobi čija su vrata zaključana. To je njegov način da se nosi s njenom smrću.

„Ne postoji pravi način da se s nosite s takvom situacijom, ali ja osjećam da ne bih mogao funkcionirati da je sve ostalo isto kao što je bilo prije. Njene sam stvari zaključao i svim tim ću se baviti kad budem mogao.“

Ima dobrih i loših dana, ali ne vidi drugu mogućnost doli da nastavi živjeti. „Čuo sam da ljude peče svijest kad im se nešto lijepo dogodi, ja nisam jedan od njih. Sumnjam da bi Rachel htjela da svoj život provodim plačući. Ona se čitav svoj život smatrala da ljudi trebaju uživati u životu jer su zato poslani na svijet.“

Rachel je svom sinu napisala knjigu da je ne zaboravi

Nakon što je Rachel umrla, Steve je dao otkaz. Trenutačno se bavi svojim sinom s kojim provodi svaki slobodan trenutak koji ne posvećuje završavanju knjige na kojoj je njegova supruga radila prije no što je umrla.

Namijenila ju je svom sinu, a prepuna je dogodovština iz njezinog života, savjetima koje mu neće moći dati uživo.

„Rachel se bojala da će ju Freddie zaboraviti. Ovo je njen način da s njim podijeli svoj život.“

iStock

Prije nego što je umrla, Rachel i njen suprug radili su na drugom djetetu, ali njihovi su se planovi promijenili kad su saznali za zloćudnu bolest.

„Dan kad sam saznala da sam trudna s tobom bio je najsretniji dan u mom životu. Voljela bih da smo imali barem troje djece. Freddie, tako mi je žao što nemaš više braće i sestara“, napisala je svom sinu.

Krivila je sebe

A sličan je ton i u ostatku njezine knjige. Rachel u njoj nije pronašla mjesto za gnjev niti se igdje zapitala zašto se taj rak dogodio baš njoj. Zapravo, krivila je sebe. Bila je uvjerena da se razboljela jer je u svojoj mladosti previše pila.

„Ne biste bili čovjek da se u nekom trenutku ne zapitate zašto baš vi, ali Rachel je znala da je takav način mišljenja besmislen. Ona je od prvog dana govorila da joj se rak dogodio jer je u mladosti previše pila. Nitko ju u to nije mogao razuvjeriti.“

Ona u svojoj knjizi sinu savjetuje i da nikad ne zapali cigaretu. Pita se je li pušenje također doprinijelo razvoju njezine bolesti.

Iako se u knjizi koju je namijenila sinu tu i tamo nađu savjeti poput ovog maločas spomenutog, većinu vremena ona ipak obiluje zabavnim anegdotama iz njezinog života.

Mali zadaci

Osim sinu, ostavila je poruke i nekim drugim ljudima. Recimo, Steveova je s sestra dobila zadatak da se brine za Freddiejevu frizuru. Rachel je htjela da joj sin fura dugu kosu.

Jednoj je frendici naložila da Steveu potraži dobru čistačicu.

Osim toga, očekuje da će njezin suprug Freddieja voditi na skijanje kako bi uživao u aktivnosti koju je njegova mama jako voljela, a očekuje i da će se upznati s diskografijom njezina omiljenog benda – Killersa.

smrt

rak dojke

newsletter

Prijavite se na Newsletter