Tajno oružje zagrebačkog HNK

'Zbog mog šapta glumci se bacaju po pozornici'


Ines Madunić
11.06.2017.11:35
'Zbog mog šapta glumci se bacaju po pozornici'

sažeto

Višnja Kiš već je 34 godine šaptačica u HNK Zagreb, a predstava bi bez nje propala


Ines Madunić
11.06.2017.11:35

Nekad je svako kazalište imalo šaptače, i svako je kazalište imalo tzv. školjku nasred pozornice u kojoj su oni stajali. Danas ih samo možemo vidjeti u filmovima. U zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu školjku su s pozornice maknuli 1969. godine, kad se zgrada renovirala. A nedugo nakon toga u HNK je došla raditi Višnja Kiš, koja je otad šaptačica.

"Vidjela sam oglas u Vjesniku i odlučila se javiti. Danas radim kao inspicijentica i šaptačica za Dramu", kaže Višnja. Njezin se posao sastoji od toga da glumcima u pravom trenutku šapne dio teksta koji su zaboravili. Nikad se ne radi o tome da ne znaju cijeli monolog, ali poneka riječ se izgubi. Višnja s glumcima sudjeluje u probama i tako nauči tekst napamet, ali i vidi koji su dijelovi nekim glumcima problematični.

"Zapravo rijetko kad šapćem, govorim najčešće normalnim glasom tako da me čuju glumci, ali ne i publika", kaže Višnja, koja, kao i drugi šaptači, sjedi pored pozornice. Ipak, kad predstava to zahtijeva nekad je i u prvom redu gledališta, nekad u redateljskoj loži, a nekad čak i u scenografiji.

"Jednom sam sjedila u nekoj peći, koja je bila dio scenografije. Postojao je prozorčić koji je bio okrenut prema glumcima pa me publika nije vidjela, a ja sam odradila predstavu iz peći", kaže Višnja, koja je ključan dio predstave, no nikad se ne pokloni publici na kraju. Njezin je posao iza scene i to joj, kaže, sasvim odgovara.

kultura

kazalište

HNK Zagreb

Hrvatsko narodno kazalište

šaptačica

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter