Volontiranje 72 sata bez kompromisa

'Zašto vi koji ste budući, liječnici, učitelji... meni čistite wc? Ali mladi volonteri nisu odustajali, kasnije su se nastavili družiti s njim'


Valerija Bebek
12.10.2018.17:00
'Zašto vi koji ste budući, liječnici, učitelji... meni čistite wc? Ali mladi volonteri nisu odustajali, kasnije su se nastavili družiti s njim'
72 sata bez kompromica

sažeto

Razgovarali smo s troje mladih volontera koji sudjeluju u masovnoj akciji voloniranja u Hrvatskoj


Valerija Bebek
12.10.2018.17:00

Volontiranje je za mene korisno ispunjeno slobodno vrijeme. Najbolje od svega je što upoznajete nove ljude, suočavate se s novim situacijama, usrećujete druge, a pritom i sebe. Kroz volontiranje se učite strpljivosti, poniznosti i služenju drugima, rekla je volonterka Sanja Počuča jedna od sudionica volonterskog projekta 72 sata bez kompromisa.

Akcija koće će okupiti od 18. do 21. listopada 2018. oko 3000 mladih spremnih odvojiti svoja 72 sata u akcijama volonterskog maratona i tako staviti na raspolaganje svoja znanja, vještine za izgradnju bolje Hrvatske. Sudjeluju mladi u starosti od 16 do 30 godina. Volontiraju u različitim socijalnim, ekološkim, radnim volonterskim akcijama u dječjim domovima, domovima za starije, udrugama, školama i ostalim institucijama.

72 sata bez komprimisa

72 sata bez kompromisa

Ivo Roko (20) student je iz Dubrovnika volontirao je do sad u staračkom domu, Caritasu, u svojoj župi na obnovi jedne stare kapelice, na čišćenju stare crkve, obnavljanju zapuštenih kuća u kojima žive obitelji, u domu za starije svećenike. Najviše ga se dojmila akcija prije dvije godine, kada su čistili i obnavljali kuću jedne obitelji koja je živjela u jako teškim uvjetima.

Privatna arhiva

"Kada smo se mi mladi okupili nismo znali što nas čeka. Došli smo ispred jedne kuće u selu pokraj Dubrovnika, nas pedesetak, puni želje i energije da počnemo raditi. Ali ostali smo zaprepašteni prizorom koji smo vidjeli. To nisu bili uvjeti u kojima čovjek može živjeti. Sobe su bile pune smeća. Raspadnuti stari zidovi. Namještaj star i poderan. Pomislio sam da će ženski dio ekipe odustati nakon toga što smo vidjeli, ali dogodilo se upravo suprotno. Svi mladi koji su bili u tom trenutku tamo, sa smiješkom na licu obavljali su sve zadatke i čistili puna tri dana. Od čišćenja smeća, kupaonice, pituranja zidova, izvlačenja starih tepiha... Kad je sve završilo i kad sam pošao kući obuzeo me neki čudan osjećaj. U jednu ruku sam bio tužan jer nisam ni mogao zamisliti da netko u našem gradu može živjeti na taj način, a u drugu ruku bio sam sretan i ispunjen jer sam sudjelovao u pomaganju ljudima kojima je bila potrebna pomoć", ispričao je Ivo za 100posto.

Privatna arhiva

Privatna arhiva

Ovaj međunarodni volonterski projekt 2014. godine održao se prvi puta u Hrvatskoj u Splitu nakon čega su se počeli priključivati i ostali gradovi te je danas u projekt uključeno čak devet gradova i jedna općina - Dubrovnik, Osijek, Sinj, Split, Zadar, Zagreb, a od 2018. i nove lokacije - Metković, Sisak, Slavonski brod, Suhopolje. Prijave još uvijek traju.

Osim ove akcije profesor matematike i informatike Pero Mihaljević (33) iz Splita imao je i ranije zbog toga je u projektu 72 sata bez kompromisa najpotrebniji u organizaciji. "Od samih početaka (2014.) do danas sudjelujem tj. volontiram u organizaciji projekta, a dvije godine sam i vodio projekt u Splitu. Mnogo puta sam se pitao što mi ovo treba, ima li ovo smisla, no uvijek sam se odlučio ostati vjerujući da ovaj veliki volonterski projekt pruža puno dobra mladima i cijelom društvu što se i pokazalo po završetku akcija svake godine", kazao je iskreno Pero. Prošle godine sudjelovalo je oko 2000 mladih u preko 250 volonterskih akcija.

Privatna arhiva

"Mnogi ljudi koji socijalnoj službi nisu otvarali vrata nisu mogli reći 'Ne' kada bi im pokucala skupina veselih i raspoloženih mladih koji su im došli generalno očistiti stan te omogućiti im dobro druženje i raspoloženje. Jedan je korisnik šokiran bio i pitao mlade: 'Zašto vi koji ste budući, liječnici, učitelji... meni čistite wc?' No, mladi nisu posustajali, samo su nastavili i tijekom rada, iako različitih uvjerenja, povezali se s njim te ga i poslije vodili u kazalište i na različita kvalitetna druženja. Sam je posvjedočio da je počeo nakon 72 sata sam čistiti stan", ispričao je Pero.

Privatna arhiva

Sanja Počuča (22) iz Osijeka prvostupnica je Ranog i predškolskog odgoja te trenutno čeka početak stručnog osposobljavanja. Budući da je i ona imala prijašnjih iskustva u volontiraju prošle se godine prijavila za voditeljicu projekta 72 sata bez kompromisa u njezinom Osijeku. Zajedno s organizacijskim timom tražila je akcije u kojima će mladi volontirati. "Dosta je zahtjevan posao. Moj tim i ja tražili smo akcije koje će pružiti neki oblik pomoći ustanovu ili obitelji u koju dolazimo i u isto vrijeme ispuniti volontere. Volonter se nakon akcije treba osjećati korisno i ispunjeno jer je učinio dobro djelo. Smisao volontiranja je pružanje pomoći, ali i izgrađivanje vlastite osobnosti. Iznimno su me dirnule obitelji kojima smo pomagali. Kad dođete u kuću neke starije bake i njoj nacijepate drva ili okrečite neku prostoriju, popričate malo s njom i učinite da ta 72 sata nije sama, e onda je to prava akcija", pojasnila je Sanja.

Privatna arhiva

Kaže da ju je posebno oduševilo veliko zajedništvo volontera, a to se konkretno pokazalo u jednoj akciji bojanja vrtićke ograde. "Bila je prevelika za broj volontera koji smo prvotno poslali, ali to se nije pokazalo kao problem jer su i drugi volonteri dolazili pomagati. Dva dana bojala se ta ograda i sudjelovalo je više od 50 volontera. Pjevali su, smijali se, zabavljali i posao više nije bio težak", rekla je Sanja.

Privatna arhiva

Hrvatska

mladi

volontiranje

volonteri

72 sata bez kompromisa

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter