Mamurluk na najjače

Zašto se s godinama sve teže oporavljamo nakon alkohola i ima li uopće pomoći?


100posto
11.06.2018.16:00
Zašto se s godinama sve teže oporavljamo nakon alkohola i ima li uopće pomoći?
Profimedia

sažeto

Tijelo lošije podnosi toksine, procesi za izbacivanje alkohola rade sporije, a jetra je ključan organ koji treba čuvati


100posto
11.06.2018.16:00

Što smo stariji to teže podnosimo tulumarenje, a pod tulumarenje mislimo na konzumiranje alkohola u većim količinima. Mnogi ljudi koji su zagazili u svoje tridesete, četrdesete i više godine shvaćaju da im treba mnogo više vremena za oporavak od 'dobre kapljice' nego u mladosti. A znanstvenici kažu, što više rođendanskih svjećica imate bit će sve teže i teže oporaviti se od naporne noći. Kako se s godinama vaše tijelo mijenja, mogućnost procesuiranja alkohola se također mijenja.

"U mladosti imamo mnogo plastičnosti u tome kako reagiramo na toksične stvari. To se gubi kako starimo", kazao je George Koob iz američkog Nacionalnog instituta za zlouporabu alkohola i alkoholizam za The Huffington Post. Tijelo se jednostavno ne može nositi sa starim tempom i rasporedom.

"Ono što je bila normalna količina alkohola koju ste mogli popiti bez da se opijete, s godinama se mijenja. Jer vaš sustav ne radi tako dobro (kad ostarite), vrlo vjerojatno će vam razina alkohola u krvi biti znatno veća nego u mladosti", kazao je James Galligan profesor farmakologije i toksikologije na Sveučilištu Michigan.

Kako točno naše tijelo reagira na alkohol, kada nam više nije 20? Alkohol se neutralizira u dva koraka, a procesi se odvijaju u jetri, kaže David Sack, glavni liječnik u Elements Behavioral Health. "Alkohol se konvertira u acetaldehid, koji je odgovoran za negativne učinke poput glavobolje, vrtoglavice. Zatim se pretvara u octenu kiselinu koja se izlučuje urinom", objasnio je Sack. Taj sistem dobro radi kod mlađih ljudi.

"Ali kao i sve drugo, s vremenom stvari ne rade kao nekad. Enzimi koji metabolički prerađuju alkohol ne rade tako dobro. Nešto od toga može biti dio procesa starenja, ali i bolesti. Ljudi koji umjereno do više piju mogu ozlijediti jetru te ona ne procesira alkohol efikasno", kazao je Sack.

Nove studije pokazale su da su i jetra i mozak osjetljiviji na toksičnost alkohola s godinama, što utječe na odgovor tijela na alkohol.

Mnogi drugi faktori utječu na to kako će koja osoba reagirati na piće. Na primjer, tjelesne proporcije su jedna od njih. "Alkohol, za razliku od ostalih tvari, distribuira se jedino u vodenim dijelovima tijela. Ako imate manje vode u masnoći, više alkohola dospjet će do organa", objašnjava Sack.

S vremenom i starosti povećava se broj lijekova koje osoba pije, a one mogu imati enorman učinak na procesiranje alkohola, tvrdi Koob. A na podnošenje alkohola u starijoj dobi utječe i cjelokupni životni stil u prošlosti, na primjer, svi oni koji su pili alkohol kao maloljetnici teže će ga podnositi kasnije. Jer se u to vrijeme razvija prednji korteks mozga.

Začudo, postoje i oni sretnici čiji se mamurluk ne pogoršava s godinama, pokazalo je jedno istraživanje, no to doista ovisi o životnom stilu. "Jetra ima veliki kapacitet za zbrinjavanje viškova, ali ako je ne ozljeđujete stalno. To je nevjerojatan organ", zaključio je Sack.

alkohol

starenje

mamurluk

newsletter

Prijavite se na Newsletter