100POSTO KOMENTAR

Zašto muškarci Hollywooda igraju na kartu kćeri kada je u pitanju seksualno zlostavljanje?


Iris Hazler
14.10.2017.13:25
Zašto muškarci Hollywooda igraju na kartu kćeri kada je u pitanju seksualno zlostavljanje?
Profimedia

sažeto

Očigledno je da se nešto posebno dogodi kada muškarac dobije kćer, proradi taj zaštitnički instinkt zbog kojeg bi vjerojatno, ne daj Bože, u slučaju potrebe i ubili. Ali zašto tek nakon što dobiju kćer? 


Iris Hazler
14.10.2017.13:25

Posljednjih dana Hollywood potresa jedan od najvećih skandala u zadnjih desetak godina. Uspješni filmski producent, Harvey Weinstein, optužen je za niz seksualnih zlostavljanja glumica i suradnica.

Tijekom proteklog tjedna, deseci novih, identičnih horor priča o Harvey Weinsteinu izašle su na vidjelo. Žene koje su godinama bile izložene ovom predatoru, napokon su skupile hrabrost i sa svojim pričama izašle u javnost. Rose McGowan, Ashley Judd, Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Rosanna Arquette, plus deseci drugih žrtava na glas su izrekle svoje priče, ističući istu kulturu straha, tišine i sramote koju ovakva zlostavljanja donose.

Getty Images

Kao odgovor na skandal, stanovnici Hollywooda kažu da "nisu znali" ili "nisu bili sigurni" ili "nisu imali pojma da je to loše." Ako su žene, priča završava na tome, a ako su muškarci – spominju svoje kćeri.

Očigledno je da se nešto posebno dogodi kada muškarac dobije kćer, proradi taj zaštitnički instinkt zbog kojeg bi vjerojatno, ne daj Bože, u slučaju potrebe i ubili. Ali zašto tek nakon što dobiju kćer?

Istina je da ne trebate osobnu vezu s nečim kako bi znali da je to pogrešno, zar ne?

Većina zvijezda je svoju potporu ženama koje su prošle pakao s Weinsteinom izrazila preko Twittera uz argument kako i oni imaju kćeri. Vjerojatno tako osjećajući svojevrsno opravdanje, posebice ako su, kako razni izvori tvrde, čitavo vrijeme bili svjesni što se događa i kako Weinstein ''operira''.

Ben Affleck je napisao kako "trebamo bolje raditi na zaštiti naših prijateljica, sestara, suradnica i kćeri''. Guverner New Yorka, Andrew Cuomo rekao je da će zadržati novac koji mu je donirao Weinstein za vrijeme kampanje jer je pravi problem veći od Weinsteinovog utjecaja. Tada je naciji i objasnio da naporno radi jer "ima tri kćeri".

Profimedia

Vjerojatno najveći šećer na kraju bio je Matt Damon, koji je optužen da je s kolegom Russellom Croweom prije desetak godina pokušao zataškati članak koji je raskrinkao Weinsteinova maltretiranja žena.

"Kao otac četiri kćeri, ovo je vrsta seksualnog grabežljivca koja me drži noću. Ovo je veliki strah za sve nas'', napisao je ponosni otac na Twitteru. I svakako da jest, baš kao i činjenica kako je šutnja holivudskih muškaraca dodatan poticaj zlostavljanim ženama da ne progovaraju o svojim traumama.

Ali mora se razmotriti i kako točno ovi holivudski muškarci rješavaju situaciju, jer riječi mogu ponekad biti jednako štetne kao tišina. Problem seksualne eksploatacije žena nije novost, ali ne treba se praviti da se ne događa. Te žene su jednako stvarne kao i vlastite kćeri, majke, sestre i tete. Jer na kraju krajeva, ovdje se ne radi o kćerima već o najjednostavnijem suosjećanju prema svakom živom biću, pa bila to i žena.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala 100posto.hr

seksualno zlostavljanje

skandal

100posto komentar

Harvey Weinstein

Ben Affleck

kćeri

Matt Damon

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter