Simptomi su isti

Ako kašljete i mislite da imate prehladu to može u stvari biti zaraza od žohara


100posto
29.09.2018.14:00
Ako kašljete i mislite da imate prehladu to može u stvari biti zaraza od žohara
Profimedia

sažeto

Hladniji dani i jesen vrijeme su kada ti kukci ulaze u kuće i mogu izazvati alergije


100posto
29.09.2018.14:00

Velike su šanse da vam je ured pun kolega koji kašlju, šmrcaju i na rubu su boleštine. Neki su možda podlegli i ostali doma, a drugi su došli na posao i sad gledate hoće li zaraza preći i na vas. Ovo prijelazno razdoblje, zahlađenje, djeca koja su ponovno krenula u školu i pokupila bakterije neki su od razloga zašto je Rujan idealan za prehlade i gripe. No, tome može biti još jedan razlog, evo upozorenja vama i kolegama koji kašlju i šmrcaju: ti simptomi koje imate mogu biti pokazatelj zaraze od žohara, a ne od prehlade.

To tvrdi stručnjak za te mnogima nemile bube Ranjen Gohri iz 24|7 Home Rescue on radi na osiguranju domova posebno usmjeren na žohare. U razgovoru za Metro kazao je kako žohari u kući mogu uzrokovati simptome kao prehlada ili gripa. "Ako ste smlavljeni, a sinusi su vam inficirani, jednostavno pretpostavite da vas hvata prehlada, pogotovo u ovo doba godine i nadolazećom jeseni. Ali morate znati da neki od tih medicinskih simptoma povezani su sa zarazom od žohara", objasnio je Rajen.

Profimedia

Iako se populacija žohara smanjuje s padom temperature, ali to je i vrijeme kada oni naviru u kuće u potrazi za toplim i vlažnim skrovištem. Tako da zaraza zbog tih kukaca ne bi trebala biti previše iznenađujuća. Gdje god žohari plaze ostavljaju tragove sline, fekalija i odbačenih djelića tijela.

Ti sitni komadići mogu pokrenuti alergiju, koja ima simptome kao što je uporan kašalj i kihanje, kronično začepljen nos, uši i infekcija sinusa, svrbež u očima i nosu. Ono što je posebno zastrašujuće da možete imati tonu žohara u svojoj kući ili na radnom mjestu, a da o tome nemate pojma. Razbježe se na malenu naznaku svjetla, često se kriju unutar zidova, kredenaca, cijevi i pukotina u podovima.

Pretražite kuću i pobrinite se da ih uklonite. Nemojte ostavljati hranu ljubimcu nakon noći, zatvorite dobro sve posude s hranom, uklonite nakupine novina, odjeće, ako vam negdje curi voda to dobro zatvorite. Ako je stvar izmakla kontroli i ima ih toliko da ne možete to učiniti sami, konzultirajte se sa stručnjakom za uništavanje štetočina, jer moderni insekticidi koji su dostupni profesionalnim dezinsektorima vrlo su efikasni.

zdravlje

bolest

kuća

prehlada

žohari

infekcija

newsletter

Prijavite se na Newsletter