Tipfeler

Zanimanje s najvećom perspektivom u Hrvatskoj je - trol. Profesionalni trol! U protivnom, prijateljice moja, ako podmladak ne presadite u Irsku, Njemačku ili neku treću tuđinu, naribao je!


Valerija Bebek
20.09.2018.08:00
Zanimanje s najvećom perspektivom u Hrvatskoj je - trol. Profesionalni trol! U protivnom, prijateljice moja, ako podmladak ne presadite u Irsku, Njemačku ili neku treću tuđinu, naribao je!
Cropix / Profimedia / 100posto

sažeto

Inspiracija za drugu kolumnu Tipfeler je pronašla nas, nismo je mogli izbjeći, a došla je ravno sa sjednice Sabora


Valerija Bebek
20.09.2018.08:00

Zove me jučer prijateljica Mirica, zaposlena majka (#workingmom) u panici. Dijete joj moralo izostati iz vrtića, dobilo jedan od onih gadnih virusa od kojih samo bljuje i kaka mekano. Mali Perica ostao doma, ona morala ići na posao, jer na bolovanje se baš ne gleda najbolje, i malo im je nezgodno da ga sad uzme pa je malog čuvala baka. A baka, ko baka nije znala naći kanal s crtićima i dok je umirivala malog s čajem od šipka, okrenula na prijenos prve sjednice Sabora. Vratila se Mirica doma, a Perica pun novog vokabulara. Mali prizdravio, ali se pobunio protiv svega, baca rižu po kuhinji, hoće čokoladice. Kazalo dijete mami da ne čmari više, da on igra muški i tvrdo, spominje joj Vinkovačke jeseni. Prijateljica na rubu živaca ne zna što će s malim, što će sa životom. 'Ako je sad takav, kakav će biti kad odraste?', uspije mi procijediti kroz nos napunjen od plakanja.

Razgovaramo o budućnosti koja je moguća za njenog prvorođenca. Pokušavam ju smiriti racionalizacijom. 'Nije ti to tako strašno, vidiš ima karakter naš Pero.' Došle mi na temu najperspektivnijeg zanimanja budućih generacija ako žele ostati Hrvatskoj? Je li to IT sektor, vojska, pekarstvo, facility management (održavanje i čišćenje)? 'Blizu, ali ipak daleko. Prema svemu viđenom i naučenom, ako Perica hoće ostati u zemlji za to postoji samo jedno zanimanje', navodim je glasom preko mobitela prema svjetlu na kraju tunela.

Ta krema, taj ugled, taj trust mozgova, ta intelektualna elita koja je koncentrirana na Markovom trgu, okupila se opet nakon dva mjeseca ljetnog raspusta te nehotice poručila mališanima i njihovim premorenim roditeljima kojim smjerom dalje. 'Tvoj mali je to prepoznao, o hvala ti Jahve', lijevom rukom držim mobitel dok desnom mlatim po praznom zraku.

I sami znamo prošla su vremena kad su djeca htjela biti vatrogasci i medicinske sestre. Nogometaši i manekenke, doktori i učiteljice. 'Izbij mu to iz glave. Zanimanje s najvećom perspektivom u Hrvatskoj je - trol. Profesionalni trol! U protivnom, Mirice moja, ako malog ne presadite u Irsku, Njemačku ili neku treću tuđinu, naribao je!'

Čula je to njena mama, jer me Mirica stavila na spikerfon. Kaže mama da je to propaganda nas medija koji reklamiramo Irsku, lobiramo za odlazak. 'Gospođo nismo mi na plaći irskih vilenjaka, bez brige', izletjelo mi je i brzo nastavim dalje nadajući se da to mater familias nije čula.

Pravilo: Što veći dekolte to veći križ među sisama

'Dakle, ako tvoj Perica ostane u Hrvatskoj ima izbor biti vrtlar, sobarica ili konobar. Za to će trebati završiti barem magisterij i govoriti četiri svjetska jezika u govoru i pismu. Raditi u tri sjemene svaki dan, plaća zagarantirana samo četiri mjeseca godišnje. Ali bitno je da kad nezahvalnik radi, da gostima pruži osmijeh. Ili Perica može biti trol. Da, trol Perica', samo što joj nisam rekla, daj mi Peru na telefon!

Znamo svi što trolovi rade. Pokapaju bilo kakvu inicijativu još na samom začetku dok je obična ideja, zatim tu spada i negiranje stvarnosti, stvaranje halabuke u zvučnom kanalu da se ne čuje niti jedan drugi glas. Vještine koje se dodatno traže: lakoća zamjenjivanja teza, banaliziranje, a dodatna oprema đon-obraz. Sve to može vježbati još od malih nogu. Društvene mreže klinci naveliko otvaraju još u 'nelegalnoj' dobi. Prije 18. Facebookovi, Snapchatovi, Instagrami. Poligon za brušenje vještina malog trola je tu. 'Mirice tutni mu mobitel u ruke, a ti Perice vrijeđaj do mile volje, što veći domoljub to više pravopisnih grešaka. Što veći dekolte to veći križ među sisama', kažem ja, a Mirica kima glavom. 'Nisi ti ni luda, ne želim da čisiti wc-e, ni da mi ode van', Mirica bi kao i svaki natprosječan Hrvat htjela i ovce i novce.

'Ako se uvali Perica, naš mali budući trol, iza nekog šalterčića, zatim u neku agencijicu, potom u službu, a ako Bog da zdravlja i blagoslova, na kraju i u Sabor gdje će mu biti kraj? Ima praznike dva mjeseca svake godine. Onda nešto malo dođe, na prvi školski sat, dobro izvrijeđa sve i koga stigne. Ode doma i ne mora se pojavljivati do Božića', ozarila se moja prijateljica. Ciknula je i pljesnula ručicama zatim posjela svog sina na stolicu pored mobitela. Sretna je jer je prepoznala je taj drčni gen koji je preživio stoljeća neimaštine i ugnjetavanja u svom pelenašu.

#YoogoZomboid ili #Udbashit

'Perice, bitno ti je samo da se uvališ unutra. Prvo se uližeš jednoj listi, koliko god ti se gade. Onda kad uđeš, posvadi se ti s njima izađi iz njihova kluba i onda ih vrijeđaj! Izmišljaj, reci da ti nisu dali da dođeš na ples. Ma mlati jezikom kako hoćeš Pero! Možeš to raditi svaki put, a možeš i jednom u dvije godine. Koga briga', izmjenjujemo se jedna i druga. Ona uživo, ja preko zvučnika. Mali samo širi oči, ponosno ga opisuje Mirica.

'Preko 15.000 kuna kapa svaki mjesec, plus beneficije, vozači, dodaci, gablec za par kuna, a o saborskoj mirovini možeš napisati erotski scenarij za film koji će prikazati mokar san svih ostalih žitelja Hrvatske. Sorry, ovo za erotiku mi izletilo, ma neće mali skužit', ponekad se zaboravim pred djecom, crvenim se pred prijateljicom. 'Ma hajde, sve je to dio obuke', vesela je moja Mirica. Ponijelo me, kao da je moj rođeni sin, pa nastavljam.

'Perice, princip po kojem ćeš zagovarati svoju politiku ti je sličan kao u marketingu. Klijent želi smanjiti čokoladu od 100 grama i želi prodavati samo 80 čokolade za isti (ili veći) novac. Tu nastupaju reklame: "Od sada u novom pakiranju, u modernom omotu, najmodernija čokolada jer ste vi to tražili! S vama smo od 1756 godine. Tradicija. Ljubav. Toplina. Obitelj. Dom." Pa samo nastaviš: 'Di si bio 1493. kad je bila Krbavska bitka? Izrode, marš iz zemlje, takvi nam ne trebaju!' Dok ja nabrajam Mirica skakuće uokolo, ljubi sina i tepa mu: 'Tko je mamin čmarko? Sutra opet gledamo Sabor, ma kakav Spužva Bob i Jurići!'

'No, te vrle 2041. neke stvari će se ipak promijeniti. Retorika će pratiti i modernizaciju, ali ti ćeš sve to već znati Perice dok ćeš stiskati hashtagove: #YULO #Orjoona #YoogoZomboid ili #Udbashit!', poentiram ja i smijem se sama svojoj fori, ali skužim da mi je Mirica prekinula, poslala mi poruku da uči malog tipkati.

Hrvatska

Sabor

Tipfeler

trol

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter