Foto: Među propalim inovacijama i Trump

Za švedski Muzej promašaja inspiracija je došla nakon posjeta zagrebačkom Muzeju prekinutih veza


Valerija Bebek
24.05.2018.13:10
Za švedski Muzej promašaja inspiracija je došla nakon posjeta zagrebačkom Muzeju prekinutih veza
Facebook

sažeto

Pokretač muzeja je psiholog koji je kupovao neuspjele proizvode, a ideju da to pretoči u muzej dobio je u Zagrebu


Valerija Bebek
24.05.2018.13:10

Svijet slavi uspjehe, ali malo je poznato o tome koliko je neuspjelih i propalih pokušaja bilo prije toga. Muzej promašaja je kolekcija interesantnih promašenih inovacija, osnovao ga je psiholog dr. Samuel West u gradu Helsingborg u Švedskoj.

West je fasciniran psihologijom neuspjeha, zbog čega je tražio i kupovao mnoge neuspjele predmete koji su kasnije postali i dio postava izložbe, piše Atlas Obscura. Ako vas taj njegov muzej podsjeti na naš Muzej prekinutih veza, imate pravo, osnivač Muzeja promašaja ideju da izloži svoju kolekciju fejlanih inovacija dobio je upravo u Zagrebu nakon posjeta našem muzeju piše u članku na Wikipediji.

 

Happy Friday! Which fail is your favorite? Comment below👇#museumoffailure

A post shared by #MuseumOfFailure (@museumoffailure) on Apr 20, 2018 at 7:13am PDT

Muzej izlaže proizvode poput Google Glassa i Sony Beatmaxa, koji su potpuno promašeni, ali ipak predstavljaju spremnost za preuzimanje rizika. Neki od izložaka predstavljaju završetak jedne ere. DVD kutija podsjetit će posjetitelje na posjete videotekama prije nego je digitalizacija preuzela svijet filma. Kodakova DC40 digitalna kamera pokazuje kako taj fotografski div nije prigrlio digitalnu fotografiju dovoljno brzo.

Posjetitelji mogu vidjeti i Segway, smrznutu večeru koju je reklamirala tvornica zubnih pasti i verzija igre Monopoly koju je 1989. lansirao sadašnji predsjednik Amerike Donald Trump.

Psiholog West na te promašaje gleda kao nešto bitno na putu do uspjeha. Trud koji je uložen u Appleov Newton, što je bilo njihov odgovor na dlanovnik Palm Pilot, popločio je put za iPhone i iPad. Kada je proizvođač popularnog gaziranog pića 1984. predstavio Coke II, ljudi su je toliko mrzili da su se mnogi od njih vratili originalnom piću koji je iduće godine postao prodavaniji od Pepsija.

Ovi izložbeni primjerci posjetiteljima mogu poslužiti kao iskustvo učenja. Ukupno je izloženo više od 60 propalih pokušaja velikih inovacija. Muzej promašaja trenutno je na gostovanju u Hollywoodu.

 

Admittedly I am not at my booth right now. #birdly 🦅 #aam2018 #comeflywithus

A post shared by #MuseumOfFailure (@museumoffailure) on May 9, 2018 at 12:32pm PDT

Zagreb

Švedska

Muzej promašaja

Muzej prekinutih veza

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter