Dargi naši, Čestitamo!

Za sve one koji svakog 8. marta pitaju: 'A kad je Dan muškaraca?' Imamo novosti - danas je, a poruka je - u redu je plakati i pokazati svoje osjećaje


Ines Madunić
19.11.2019.09:00
Za sve one koji svakog 8. marta pitaju: 'A kad je Dan muškaraca?' Imamo novosti - danas je, a poruka je - u redu je plakati i pokazati svoje osjećaje
iStock

sažeto

Nije šala - postoji Međunarodni dan muškaraca i slavi se upravi danas


Ines Madunić
19.11.2019.09:00

Dragi muškarci, sretan vam Međunarodni dan muškaraca! Moguće je da niste znali da ovo postoji, iako mnogi od vas svake godine na 8. mart pitaju upravo to pitanje, misleći valjda da ekvivalent ni ne postoji. Neki bi rekli i kako je svaki dan, zapravo, dan muškaraca, ali nema potrebe da budemo zajedljivi jer su među glavnim temeljima Dana muškaraca borba protiv seksizma te bilo kakve spolne i rodne diskriminacije.

No, dovoljno je malo guglati i doći do kratke povijesti ovog dana koji se slavi u više od 80 zemalja.

Inicijator je bio američki profesor Thomas Oaster koji je 1991. ustanovio da bi se Međunarodni dan muškaraca trebao slaviti 7. veljače. Slavlje je trajalo samo prvih nekoliko godina pa zamrlo, ali su u Trinidadu i Tobagu 1999. godine ponovno pokrenuli obilježavanje ovog dana. Datum je promijenjen jer je Jerome Teelucksingh izabrao rođendan svog oca, 19. studenog, kao novi Međunarodni dan muškaraca.

Svake godine obilježava se pod nekom temom i ciljevima, a ovogodišnja je "Pozitivna promjena za muškarce i dječake". Fokus je na mentalnom zdravlju i promociji zdravih vrijednosti povezanih s muškarcima i muževnošću te općenitom zdravlju dječaka i muškaraca. Promoviraju se i pozitivni muški uzori.

Iako živimo u patrijarhalnom društvu, muškarci se ponekad suočavaju s problemima koji su institucionalizirani i svi su povezani upravo s patrijarhatom koji nam svima šteti.

Primjerice, jedan od problema je mentalno zdravlje, odnosno stigma koja se stavlja na njega. Dječake se od najranijih dana uči kako ne smiju plakati niti pokazivati bilo kakve emocije, što u kasnijoj dobi dovodi do problema s izražavanjem osjećaja te često do nemogućnosti traženja pomoći u vezi psihičkog, ali i fizičkog zdravlja jer se muškarci osjećaju posramljeno.

Neki od problema koji se pojavljuju zbog toga su, primjerice, veći broj samoubojstava kod muškaraca nego kod žena, iako žene u prosjeku češće boluju od depresije, ali isto tako češće traže pomoć.

Međunarodni dan muškaraca, koji se u Hrvatskoj nikad nije slavio kao u nekim drugim zemljama, obilježava se u studenom, koji je posljednjih nekoliko godina također poznat kao mjesec muškog zdravlja pa ste vjerojatno čuli za Movember, pokret tijekom kojeg muškarci puštaju brkove kako bi upozorili na muško zdravlje, prvenstveno na prevenciju muških bolesti kao što su problemi s prostatom.

Još jednom - čestitamo svim muškarcima Međunarodni dan muškaraca uz želje da se zajedno izdignemo iznad patrijarhalnih vrijednosti toksične muškosti i radimo na stvarnom rodnoj ravnopravnosti u kojoj ćemo svi profitirati te imati jednake prilike.

Profimedia

rodna ravnopravnost

Međunarodni dan muškaraca

Movember

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter