Napokon imamo dokaz

Za potpuno opuštanje moramo biti na godišnjem odmoru barem osam dana, no loša vijest je da sreća ne traje dugo


100posto
17.08.2018.17:00
Za potpuno opuštanje moramo biti na godišnjem odmoru barem osam dana, no loša vijest je da sreća ne traje dugo
Ivo Ravlic / CROPIX

sažeto

Nažalost, u roku od tjedan dana od vraćanja na posao, zdravstvene dobrobiti se vraćaju na početnu razinu


100posto
17.08.2018.17:00

Postoji savršena dužina trajanja odmora koji ima pozitivan učinak na vaše zdravlje, piše Journal of Happiness Studies. Na Sveučilištu Radboud u Nizozemskoj proučavali su kakav učinak na zdravlje ima dužina godišnjeg odmora.

Godišnji po njima mora trajati najmanje osam dana. U provednom istraživanju sudjelovalo je 54 zaposlenih osoba s prosječnom dobi od 42 godine. Istraživanje je bilo usredotočeno na duži godišnji odmor – u rasponu od 15 do 34 dana, odnosno u prosjeku 23 dana. Znanstvenici su proučavali psihološke procese povezane s takvim dugim odmakom od posla i kakve je to učinke imalo na njihovo zdravlje tijekom i nakon odmora.

Pratilo se šest čimbenika: zdravstveno stanje, umor, zadovoljstvo, raspoloženja, napetosti i razine energije. Utvrđeno je kako su se zdravstvene dobrobiti ubrzano povećale za vrijeme odmora, i to osmi dan. Međutim, u roku od tjedan dana od vraćanja na posao, zdravstvene dobrobiti su se vratile na početnu razinu.

I dok je ovaj pozitivan učinak bio kratkotrajan, zdravstvene dobrobiti poboljšale su se u konačnici tijekom dužeg ljetnog odmora. 

Zdravko Mamić

ljetovanje

godišnji odmor

newsletter

Prijavite se na Newsletter