Ladanje (7)

Vratila sam se na posao, a muž čuva djecu. I sve bi bilo dobro da nema tog glupog prljavog suđa


Lada Novak Starčević
29.07.2018.11:00
Vratila sam se na posao, a muž čuva djecu. I sve bi bilo dobro da nema tog glupog prljavog suđa
Privatni album

sažeto

Nekad sam prepopustljiva prema djeci i prenepopustljiva prema mužu, ali bože moj, žena sam


Lada Novak Starčević
29.07.2018.11:00

Došlo je vrijeme da se vratim s godišnjeg, a klinci ostaju sami doma s tatom. U našoj obitelji to je već uobičajeno, moje smjene i vikend-dežurstva navikli su nas na sve oblike čuvanja djece.

Muž je inače posvećeni tata i baš voli provoditi vrijeme s djecom. Čak bih se usudila reći da su njemu bolji nego meni. Nema dreke, čak su i vrlo disciplinirani oko igrica, a sve bez jednog njegovog povišenog tona. I ručak se pojede bez pogovora. Često odu i u obližnju šumu skupa, a i priča im o raznim životinjicama i svemu što ih zanima. Ma pjesma…

Najviše od čega strepim u to vrijeme je da će me dočekati hrpa suđa jer on nikako da shvati sa se ono ne pere samo i da nije top aktivnost koja mi nedostaje dok sam na poslu. No, u ovih 10 godina čak sam i to prihvatila pa na brdo suđa poludim tek nakon jako teškog dana ili ako je u igri PMS.

Treba birati bitke, kažu mudriji.

I tako sam se prvog radnog dana vratila s posla kući. Moja vesela ekipa se baš spremala ručati. A bilo je već skoro 5 popodne (?!). Mlađi je još bio u pidžami koja je već bila prljava. Stan je bio u popriličnom kaosu. Prvo sam pomislila da ću ostati kul, ali, bože moj, pa žena sam.

Ručak u 5 popodne

'Pa kako ručak tek sad? Što ste do sad jeli?', procijedila sam smireno, s izrazom lica kao da ću nekoga ubiti. Naime, shvatila sam kroz godine da se može svađati i mirnije i tako je puno učinkovitije. Ako odmah zaurlam, muž odmah odustane, ovako ga zbunim. Ili barem živim u tom uvjerenju.

Muž je mirno odgovorio, kao da ga se ne tiče, 'pitao sam, ali nitko nije bio gladan'. Petogodišnjak je odmah stao u tatinu obranu, vidjevši da se ljutim: 'Jeli smo voćne minute'. Izbrojala sam odmah u glavi, kuglice s mlijekom, jabuka i koja malina. Nedovoljno za nervoznu ženu koja se vratila sa prvog dana posla nakon godišnjeg.

Kćer mi je, nakon što sam ju prostrijelila pogledom i rekla da je bar ona odgovorna osoba u ovoj kući, tiho šapnula: 'Imali smo grah. Nije mi ni bilo do jela'.

I tako sam s vrata umjesto kave i kauča na barem 5 minuta dobila gužvu za stolom i, pogodit ćete, suđe. I kćer koja jede grah kao da je otrov i sažalno traži moj podršku da ostavi čim više u tanjuru. Tata joj to ne dozvoljava. A meni se ne da svađati ni s njim ni s njom.

Kad su kod kuće volim raditi jela koja svi vole. Tako su i moji radili. Moj muž smatra da djecu ne treba razmaziti i da što dobiju trebaju pojesti. Oko toga isto nemamo baš neki kompromis, ali većinom proguram svoje ideje, priznajem. Tko kuha, bira.

'Možeš me uvijek nazvati'

Znam, možda je problem u meni. Nekad sam prepopustljiva prema djeci i prenepopustljiva prema mužu. Ali sam nekad i preumorna i nemam snage za borbu.

I tko je uopće propisao da žena pere suđe? Tko mi kriv što još nemam perilicu, a i da sam bila upornija muž bi shvatio da prljavo suđe ne nestaje samo od sebe. No, kasno je sad za kajanje.

I onda je on pomirljivo rekao 'da si mi napisala što treba raditi, ja bih napravio'.

Vratilo me to u njegova prva čuvanja kćeri. Napisala bih mu popis s detaljnim uputama, za tri sata odsustva to je bila stranica papira.

'Daj joj mlijeko kad počne biti gladna. Gladna je ako postane nezadovoljna, možda će početi i plakati. Prokuhana voda je u termosici kraj mikrovalne. 3 male žličice mlijeka u prahu. Promućkaj. Ohladi da bude temperature za piti.  Ne znam koliko stupnjeva, da se ne opeče, a ne bude hladno. Poslije nek se podrigne. Ako ne uspije probaj još. Provjeri je li se pokakala pa ju presvuci… Ako neće bočicu iako plače, možda nije gladna. Možeš me uvijek nazvati…'

Aaaaaaaaaaaaa. Nije nikad nazvao i stvarno bi je smirio uvijek. Zapravo je bio puno mirniji od mene i većinom bi ih nakon povratka dočekala kako skupa spavaju u zagrljaju.

Ali popisi su uvijek morali biti tu.

Ponekad kad krenem nabrajati naše troškove i što trebamo sve poplaćati isto kaže 'Samo mi sve napiši. Možeš poslati u mailu'. Isto je s planovima radova oko kuće. E to mi se fakat ne da. Ne moramo ništa napraviti, ali ja to neću pisati ni mrtva.

Prezirem Excel tablice, a muž voli popise

Inače sam organizirana osoba, ali ako išta prezirem su Excel tablice i razni popisi. Ja sve držim u glavi. Ako je važno, tu je, ako nije važno, nije ni bed da zaboravim.

Muškarci su stvarno s Marsa ili nekog još udaljenijeg planeta, ponekad stvoreni da nas izlude, ali valjda zbog ravnoteže ipak tu.

I tako sam iduće jutro, dok su svi ukućani još spavali, nakon šminkanja i jureći na posao, uzela papir i krenula pisati:

'Kad se probudite se popiškite.

Spremite krevete i obucite se. Ne morate se odmah obući, ali to svakako napravite prije odlaska u dvorište.

Roba je pripremljena na stolici. Ručak mora biti do 2!!!

Recept za popečke od tikvica: naribaj tikvicu, posoli, pusti da odstoji….

Volim vas :)'

Da, čak sam našla ljubavi u sebi i za tog smajlića na kraju.

Lani bi ja već i napravila smjesu za popečke, ovaj put sam odlučila mužu prepustiti čak i ribanje tikvice. Ali suđe ću oprati kasnije. Neću se ni buniti. Djeca s tatom stvarno uživaju. Mora da i nije tako loš kao što se čini kad su u pitanju kućanski poslovi.

A oko 14 me u messengeru dočekala ponosna poruka 'Sve na popisu do ručka obavljeno'. To mora da je ljubav.

Možda do iduće godine muž usvoji i pranje suđa. Držite fige. 

djeca

obitelj

Ladanje

muž

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter