Đana zlatnog srca

'Voljela bih da ne dođe više ni jedna, želim da budu zdrave', Zadranka ženama s karcinomom besplatno ugrađuje trepavice


Valerija Bebek
19.09.2018.11:00
'Voljela bih da ne dođe više ni jedna, želim da budu zdrave', Zadranka ženama s karcinomom besplatno ugrađuje trepavice
Facebook

sažeto

U svom salonu u Zadru Đana Lućić već godinu dana pomaže ženama oboljelim od karcinoma


Valerija Bebek
19.09.2018.11:00

Došla joj je klijentica, s maramom na glavi i rekla da nema kosu, ali bi barem htjela imati trepavice. Nakon njezinog odlaska Đana Lučić, vlasnica kozmetičkog salona u Zadru htjela je pomoći svim ženama u toj situaciji. Svima onima koje prolaze mučne kemoterapije i liječenje od karcinoma te su zbog toga izgubile kosu, obrve i trepavice htjela je Đana omogućiti isto, ugraditi im barem trepavice i tako im vratiti malo dostojanstva, sigurnost i osmjeh na lice.

Periku mogu nabaviti, obrve mogu nacrtati, ali trepavice kad otpadnu, ne mogu se fingirati. "S akcijom 'Za Nju', iako to ne volim zvati akcijom, jer mi djeluje kao nešto turbulentno ali kratkog trajanja, a ova moja priča traje već više od godinu dana. Sve je krenulo slučajno. Odaziv je velik. Dolaze joj razni profili žena, čak i one starije od 60 godina. Prva ugradnja, kao i svaka sljedeća dopuna je besplatna, sve dok kosa ne poraste", kazala je Đana Lučić za 100posto.

Jure Mišković / CROPIX

Ono što se u njezinom salonu Djana-Studio za estetiku događa u poseljdnjih godinu dana i više je od profesionalnog odnosa. "Radujemo se zajedno svakom dobrom nalazu. Žene, jedna drugoj prenose iskustva s alternativnim liječenjem, 'dilamo' recepte s ciklom i mrkvom. Smijemo se i plačemo", opisala je Đana. Govori kako joj se nedavno javila mlada žena, dobila je dijagnozu, kreće s kemoterapijama, zna da će izgubiti kosu. To će biti šok za nju, ali mlada žena može se s tim nositi, no tu su njezina mala djeca i brine ju što će misliti kada vide mamu bez kose. U salonu su već krenule s dopunama trepavica kako bi preduhitrile šok od gubitka kose.

"Osim što im želim pomoći, želim im vratiti barem maleni osmjeh, želim da vrate samopouzdanje, ali želim i povezati te žene. Kada me pitaju, zašto to radim. Što reći. To je upoznavanje, zagrljaj, sreća, tuga, ponos, novo prijateljstvo. Trebaju svi osjetiti te velike osjećaje, koji se događaju istovremeno, tada će dobiti odgovor na pitanje", objasnila je Đana. "Kada se ta žena, poslije tretmana pogledala u ogledalo, taj pogled, taj sjaj u očima, osmijeh. Neprocjenjivo. Kada joj se smjenjuje pogled. U ogledalo pa pogled u mene, kada ne postoji riječ koju bi rekle, kada pogledi govore sve. Neprocjenjivo."

Facebook

Facebook

O brojkama koliko je žena do sad zatražilo njezinu pomoć, nije htjela govoriti, ne želi da ispadne kako vodi statistiku. Dovoljno je, kaže, što je odaziv velik. "Bilo ih je previše. Voljela bih da ne dođe više nikada ni jedna, ne zato što ih više ne želim, nego želim da budu zdrave", kazala je.

O sebi skromna i velikodušna Đana ne voli govoriti. "Jedino možda što je utjecalo na moju ovu odluku je činjenica da sam osoba koju život nije mazio, od rata, do gubitka kuće do mnogobrojnih oboljelih članova obitelji. Na žalost, da idemo povlačiti konop snage, mi 'dolje' koji smo ostali, s onima 'gore' koji su nas napustili, mi bi izgubili", kazala je vlasnica salona.

Sve to što je doživjela u njoj je još od mladih dana pobudilo humanu crtu, koju sada prenosi na svoje kćeri, kako kaže, i riječima i djelima. "Ponosno mogu reći, da sam uspješna u tome. Moje kćeri, Tara i Iskra, u molitvi spominju onu tetu, iz dućana, koju smo danas srele, koja ima maramu na glavi, da ju dragi Bog čuva", rekla je. Svoje djelovanje proširila je i izvan salona te se povezala sa zadarskom Ligom protiv raka te s njima planira neke nove akcije.

Facebook

Javljaju joj se oboljele žene iz Slovenije, Srbije, BiH. Neke od njih su pobijedile bolest i pišu joj kako im je bio grozan period kada su izgubile kosu, obrve, trepavice. "Javljaju mi se žene koje se trenutno bore s bolesti i istovremeno izražavaju sreću što postoje ljudi koji misle na njih ali i žaljenje što nismo bliže, da bi došle, da pate zbog gubitka kose, trepavica, obrva, da stave periku, nacrtaju obrve, ali trepavice ostaju netaknute. Zato bih željela ovim putem odaslali svoj poziv, molbu". Đana je pokrenula i Facebook grupu Žena za Ženu u kojoj će biti navedeni svi saloni koji su se pridružili njezinoj akciji. 

Drage kolegice,

Mi koje radimo sa ženama, gdje smo dio njihove ljepote, kojima dajemo osmjeh na lice, zadovoljstvo, vidimo koliko su im bitni ti estetski detalji...
Sada zamislite ženu, koja je do jednog dana bila zdrava žena, a preko noći ostala je i bez zdravlja i bez pouzdanja, bez trepavica, kose, obrva..svijet i život im se naglavačke okrenuo.

One imaju djecu, ta djeca gledaju njihove promjene, a te žene zbog djece i obitelji još više pate zbog svojih promjena... priključite se akciji, otvorite svoja vrata ženama kojima je još više, nego onima ranije spomenutima (zdravima), potrebno zadovoljstvo.
Kojima je potreban osmjeh na licu. Samopouzdanje.

Raditi sa zdravim ženama je zadovoljstvo, naša egzistencija, ali raditi sa ženama, kojima trepavice ili obrve znače puno više od običnog estetskog dodatka, koje vam "plaćaju" s najvrjednijom valutom je neprocjenjivo.

One trebaju i zaslužuju pažnju. Svojim znanjem im možemo pomoći da se opet osjećaju ženom.
Promijenile su me, uz njih sam postala skromnija, više se veselim malim stvarima, a manje se opterećujem glupostima.

Odazovite se, budite dio njihovog osmijeha, budite dio priče #ZaNju

100posto priča

Zadar

karcinom

Đana Lučić

ugradnja trepavica

ZaNju

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter