Video: Najskuplji drek na svijetu

Vikinzi vrijede kao suho zlato i kad kakaju, ono što su 'istovarili' u 9. stoljeću čuva se u muzejima


100posto
28.04.2018.12:00
Vikinzi vrijede kao suho zlato i kad kakaju, ono što su 'istovarili' u 9. stoljeću čuva se u muzejima
Profimedia

sažeto

Fekalija dugačka 20, a široka pet centimetara čuva se u engleskom Yorku, a procijenjena je na 240.000 kuna


100posto
28.04.2018.12:00

Jedna od najstarijih i najskupljih velikih nuždi ikad pronađenih čuva se u muzeju Jorvik Viking Center u engleskom gradu York. Pronašli su je radnici u tom gradu još 1972., a naziv joj je Lloyds Bank.

"Nevjerojatno je da je to kakica nekog Vikinga, koja je preživjela u svoj svojoj slavi. Većina fekalne tvari u Coppergateu bila je pomiješana zajedno u septičkim jamama. Ali ova kakica je ruža u pepelu, ostala je netaknuta i nakon 1000 godina", kažu stručnjaci.

Fekalija je dugačka 20, a široka pet centimetara. Istovario ju je najvjerojatnije neki Viking i to u devetom stoljeću. Analiza je pokazala kako je njezin 'vlasnik' uglavnom jeo meso i kruh.

"Tko god ju je iznio, nije nuždu vršio nekoliko dana."

Ovo otkriće je iznimno bitno, kaže stručnjakinja iz muzeja, jer pomoću najskuplje kakice može se saznati s kakvim su parazitima živjeli Vikinzi u drevna vremena. Saznali su da je u skupom dreku bilo barem dvije vrste parazitnih crva. Saznali su da im je prehrana bila i puna vlakana.

Ravnatelj Jorvik Viking Centra nahvalio je ovaj skupi izmet zbog osiguranja te je procijenjen na 39.000 dolara (oko 240.000 kuna).

No on nije bio zadovoljan cifrom te je za Wall Street Journal rekao kako je stvarno uvredljiva. "To je najuzbudljiviji komad izmeta kojeg sam vidio. Na neki način on je nezamjenjiv kao i kraljevski dragulji".

Ako uspiju izvući DNA iz tog komada znat će kakva je vila crijevna flora Vikinga. Izmet je doživio nezgodu 2003. kada je jednom profesoru ispao iz ruke i razlomio se u tri dijela. Muzej ipak nije tražio odštetu nego su ga zalijepili nazad.

100posto bizarno

arheologija

vikinzi

izmet

newsletter

Prijavite se na Newsletter