Dadilje su otvorile dušu

'Većina majki želi da budemo mame, kuharice, čistačice, pedagogice i liječnice. Zapravo bi bilo idealno da budemo bolje od njih samih. I sve za 2500 kuna'


100posto
26.09.2018.11:00
'Većina majki želi da budemo mame, kuharice, čistačice, pedagogice i liječnice. Zapravo bi bilo idealno da budemo bolje od njih samih. I sve za 2500 kuna'
iStock

sažeto

Dadilje su nam se požalile na vrlo loše uvjete i grozne međuljudske odnose s kojima su se susrele radeći po hrvatskim domovima


100posto
26.09.2018.11:00

Roditelji su prezaposleni, a ako nemaju baka-servis ili neku drugu pomoć u obitelji, često su ako dijete ne ide u jaslice ili vrtić primorani zaposliti dadilju. Neki uzimaju dadilje da im djecu skupe iz vrtića ili škole i provedu neko vrijeme s njima budući da roditelji dugo rade. Nedavno smo pisali o lošim iskustvima roditelja s dadiljama, na koje su one oštro reagirale. 

Dobili smo desetke poruka u kojima su nam se dadilje požalile na vrlo loše uvjete i grozne međuljudske odnose s kojima su se susrele radeći po hrvatskim domovima. Problem je što, smatraju, dobivaju premale plaće za odgovoran posao koji rade.

U Zagrebu obitelji za čuvanje jednog djeteta (što obično uključuje i kuhanje za dijete) u prosjeku izdvajaju oko 2500 do 3000 kuna mjesečno. Najčešće se radi o 5-dnevnom radnom tjednu, osam sati dnevno, a ponekad i malo duže. Ima ih koji plaćaju i više, ali su najčešće u manjini. U manjim mjestima su te cifre puno manje, oko 1500 do 2000 kuna.

"Većina gospođi majki želi dadilju koja bi im bila i mama i kuharica i čistačica i pedagogica i liječnica - u jednoj osobi. Zapravo bi bilo idealno da ona bude bolja od nje same. A to baš tako ne ide. Posebno za jadnih 2500 kuna, koliko najčešće plaćaju na crno za osmosatno radno vrijeme", rekla nam je 27-godišnja Zagrepčanka, koja nakon završenog Pedagoškog fakulteta nikako da nađe posao u struci pa povremeno čuva djecu.

Objašnjava kako dadiljanje smatra jednim od težih poslova, i to više psihički nego fizički jer je još mlada. Starijim ženama je čuvanje mališana i fizički vrlo teško.

Iznenadim se kad čujem kalkukiranje mama da bi mi trebalo smanjiti plaću jer dijete spava do tri sata dnevno dok je sa mnom i ja tada 'ništa ne radim'.

Kaže da njoj nije nikakav problem dok beba spava pospremiti igračke, dječju robicu, povaditi suđe iz mašine ili slične usputne poslove. No, nekoliko puta roditelji su je 'zamolili' da počisti kuću dok dijete spava uz objašnjenje da ionako nema što drugo raditi.

"Obično dolazim prije nego roditelji odu na posao i odlazim nakon što dođu. Dakle, radim minimalno devet sati pa još vožnja do posla i natrag. Cijeli dan sam izvan kuće. I to za 2500 kuna, koliko sam trenutno plaćena. Ne radim velika spremanja, niti kuham, jer 'samo čuvam dijete'. Kome je tih jadnih 2500 kuna puno nek' onda on ostane doma s djecom i ne očekuje od dadilja da će vam gotovo volontirati", ljuti se dadilja.

Uz dobra iskustva kojih uvijek ima, ispričale su nam i neka loša, a evo najgorih.

MIA, 29

"Radila sam kod mnogih obitelji, nikad neću zaboraviti jednu mamu, neudatu s kćerkom od tri godine kod koje sam radila oko 12 sati dnevno. Odlazila bi oko 14 popodne, a vraćala se oko 2 ujutro jer je radila u noćnom klubu. Posao nije bio pretežak jer bi u 21 malenu stavila spavati. Budući da sam tada još studirala, stigla bih malo i učiti pa mi je pasalo to radno vrijeme. Inače je žena bila pristojna, djevojčica joj je bila preslatka. Sve smo unaprijed dogovorile, čak je i plaća bila dobra. Od mile i normalne osobe se nakon mjesec dana, tj. kad mi je trebala platiti prvi mjesec, pretvorila u živčanu prostakušu. Rekla je da nije zadovoljna, izmislila da sam puštala malu da plače i potjerala me. Naravno, nije platila. Poslije sam saznala kako je tako nalazila dadilje, radile bi joj mjesec-dva i nikad im nije plaćala, pa sve ispočetka."

iStock

RITA, 32

"Radila sam u puno divnih obitelji, ali u jednoj sam baš doživjela šok. Sve divno i krasno na početku, idila je trajala nekoliko mjeseci. Onda su se muž i žena rastali, ali su me i dalje zadržali. Onda su krenule kasniti plaće, i po desetak dana. Trebao mi je posao, a i navikli smo se svi. Bilo je ugodno. I onda me njen bivši muž nazvao da ne moram više dolaziti na posao jer je ona uhićena jer je pronevjerila neki novac u firmi za koju je radila. I, naravno, nisu mi platili taj zadnji mjesec do danas."

ANA, 28

"Čuvam dvoje muških školaraca i vrtićarku. Radim pola radnog vremena popodne. Roditelji dolaze kući tek oko 18, a ja ih skupim u 15, poigram se s njima, dam i večeru i oko 19 idem kad roditelji pojedu i naprave što trebaju kad dođu. Dečki su katastrofa, apsolutno ništa ne slušaju. Prvo me to jako brinulo, ali klinci su isti i kad roditelji dođu. Oni kao da ne vide kaos. Pa sam se i ja prestala zamarati. Odradim ta četiri sata, znam da sam zaradila i OK. Najgore mi je kad smo na ulici i kad se prvašić počne bacati po cesti, ne znam što da napravim. Roditeljima kažem, oni ih kao stave u kaznu, ali zapravo dok sam još na vratima im doslovno turaju tablete u ruke. Odlični su jer imaju jako puno povjerenja u mene, ne zapitkuju i kvocaju kao što su neki. No odgoj djece im je ravan nuli. Jednom me mali udario, a mama je kad sam joj ispričala rekla neka ga slobodno lupim natrag. Pa ne želim ja tući tuđu djecu..."

iStock

SLAVICA, 30

"U zadnjih godinu dana sam radila kod dva mlada para. Prvima je bilo bitnije da u jednom danu budu popeglane dvije mašine veša nego da se igram s djetetom. Mama je samo htjela da bude sve uredno kad dođe. Doslovno bi prigovarala za jednu jedinu mrvicu ako bi je našla. Bila sam pod većim pritiskom od nje nego od čuvanja djeteta, što je zapravo strašna odgovornost. Tražila je i da njena 2-godišnja kćer uvijek pojede prije nego ona dođe uz opasku da 'ne želi razbijati glavu i s tim kad dođe kući'. Taj par je i često izlazio pa sam radila i nekad navečer. To su mi posebno plaćali. Jednom je curica imala temperaturu i baš je jako plakala, a ona je svejedno mrtva-hladna otišla sa suprugom van. Ne razumijem to."

DINKA, 24

Mama prije ove kod koje sam sad je bila strašno osjetljiva, nisam joj ništa smjela reći jer bi za sve okrivila mene. Primjerice, dijete nije htjelo jesti - sigurno se nisam dosta potrudila, nije mi htjelo zaspati - ne uspavljujem dobro. Stalno je samo kritizirala. Doslovno bi s vrata krenula njena paljba. Dala sam otkaz nakon dva mjeseca. Nisam mogla podnijeti tu torturu.

KIKA, 27

Najgore sam prolazila u obiteljima koje unatoč svojim očekivanjima uzmu mene koja sam trgovačke struke, ali znam odlično s djecom. Nisam završila Pedagogiju niti sam školovana za to. I onda ispadne da se ne igram s djecom 'na dovoljno didaktičan način'. Ali me mogu platiti 2000 kuna jer sam srednje stručne spreme. Užas!

iStock

PIA, 40

Čuvala sam krasnog 3-godišnjaka jer je bio boležljiv. Roditelji su bili dobrostojeći, plaća je bila korektna. Grozno mi je bilo što su se oni stalno prepucavali, čak i preko mene. Svađali su se preda mnom često. Mama bi me krenula napadati, pa bi joj tata spočitavao da je naporna. Ma strašno nešto. Budući da sam imala brojeve mobitela od oboje nekad bi mi ona poslala poruku da dođem ranije, a onda on sat kasnije da ipak ne treba i slično. Terorizirali su jedan drugoga, to jadno dijete, a na kraju i mene.

100posto priča

roditeljstvo

iskustvo

čuvanje djece

dadilje

newsletter

Prijavite se na Newsletter