Ovisna sam o mobitelu

Uzimam ga čim otvorim oči, a ne puštam ga iz ruke niti dok se mazim s djecom ili sam s njima na treningu. Osjećam strašnu krivnju


100posto
04.03.2019.12:00
Uzimam ga čim otvorim oči, a ne puštam ga iz ruke niti dok se mazim s djecom ili sam s njima na treningu. Osjećam strašnu krivnju
iStock

sažeto

'Kada dijete vidi da njegov roditelj stalno bulji u telefon i dijete će tu aktivnost cijeniti više od ostalih interakcija', kaže psiholog


100posto
04.03.2019.12:00

Majka dvoje djece priznala je da ne može posvetiti više od deset minuta sinu dok on piše zadaću. Pogled joj počne vrludati. Ostavlja svog devetogodišnjaka i poseže za mobilnim telefonom, provjerava pristigle poruke, piše Daily Mail.

Kate iz Cranfielda u Engleskoj ovisna je o svom mobitelu.

"Kada sam s njima, na telefonu sam gotovo cijelo vrijeme. Osjećam strašnu krivnju, ali si ne mogu pomoći", kaže Kate, koja ima i malenu kćer.

Kćer ujutro prvo dođe k nama u krevet jer se želi malo pomaziti, no ja sam prezauzeta jer već pregledavam po mobitelu je li mi što promaklo preko noći. Čak i kada rade zadaću ne mogu prestati pregledavati mobitel.

Vjerojatno niti jednom nije odgledala cijeli plivački trening svoje djece. Kada završi s plivanjem kći ju pita kakva je bila, pa joj laže da je fantastična iako zapravo nema pojma.

I sin ima stalno pognutu glavu

Dok njezina mlađa kći zahtjeva pažnju, stariji sin se drugačije nosi sa situacijom. "Prestao je razgovarati sa mnom. I on ima stalno pognutu glavu jer igra igrice na telefonu ili tabletu. Vidio je to od mene. Mislim da nam to narušava odnos", rekla je Kate.

Profimedia

Istraživanje putem softvera Dscout pokazuje da prosječna osoba prstima pređe, tapka ili klikne po svom ekranu oko 2617 puta na dan. To je oko milijun puta godišnje. Na smartphone potroše 2,42 sata svakog dana.

Najveći ovisnici dodiruju svoj telefon 5427 puta na dan, što bi bilo oko 3,75 sati. 

Dr. Aric Sigman, psiholog koja je specijaliziran za dječje zdravlje i obrazovanje, slaže se da navike roditelja mogu negativno utjecati na djecu. "Kada dijete vidi da njegov roditelj stalno bulji u telefon i dijete će tu aktivnost cijeniti više od ostalih interakcija", rekao je psiholog.

Manjak komunikacije licem u lice, zbog gledanja u mobitele, može kasnije negativno utjecati na dijete. Uzrokujući probleme u kasnijoj dobi.

"Ako roditelj ima više kontakta s ekranom, nego oči u oči s djetetom, dijete dobiva poruku da je smartphone važniji od njega. U konačnici će to utjecati na vezu između roditelja i djeteta", objašnjava Sigman.

društvene mreže

ovisnost o mobitelu

newsletter

Prijavite se na Newsletter