Drama čovjeka koji je hodao po Mjesecu

Uvjeren je da je u misiji vidio vanzemaljce, a njegova djeca su sad dograbila svemirske memorabilije i žele ga proglasiti ludim


Lada Novak Starčević
28.06.2018.08:00
Uvjeren je da je u misiji vidio vanzemaljce, a njegova djeca su sad dograbila svemirske memorabilije i žele ga proglasiti ludim
Profimedia

sažeto

Djecu 88-godišnjeg Buzza Aldrina posebno zabrinjava što on troši novac 'zabrinjavajućom brzinom'


Lada Novak Starčević
28.06.2018.08:00

Poznati američki astronaut Buzz Aldrin (88) tuži svoje dvoje djece i njihove bivše poslovne menadžere jer su mu navodno ukrali novac, ali i za klevetu jer govore da boluje od demencije. Kaže da se preuzeli kontrolu nad njegovim financijama - uključujući milijune dolara vrijedne svemirske memorabilije i artefakte, a sve zbog vlastitog obogaćivanja.

Sve se desilo tjedan dana nakon što su djeca zatražila kontrolu nad njegovim financijama jer ‘on kognitivno opada’, piše BBC.

Drugi čovjek koji je hodao po Mjesecu tvrdi kako su mu sin, kći i bivša menadžerica Christina Korp potkopavali ‘romantične veze’ zabranivši mu da se ponovno oženi. Inače, Aldrin se triput rastajao, a nakon odlaska iz NASA-e je imao velikih problema s alkoholom i depresijom. Nakon umirovljenja osnovao je tvrtku koja se bavi projektiranjem raketa, te piše znanstveno-fantastične novele.

Njegova djeca, 60-godišnji Andrew i Janice na sudu tvrde kako se njihov otac počeo povezivati s novim prijateljima koji ga žele otuđiti od vlastite obitelji. Posebno ih zabrinjava što novac troši ‘zabrinjavajućom brzinom’.

Aldrin optužuje sina za iskorištavanje starije osobe ‘svjesno i putem obmane ili zastrašivanja’, oduzimajući mu imovinu, a kćer za ‘prijevaru i nepostupanje u njegovom financijskom interesu’. Najstariji sin nije uključen u tužbu.

Aldrin je prije 49 godina, 20. srpnja, s Neilom Armstrongom zakoračio na površinu Mjeseca. Tamo su proveli 21 sat i 31 minutu, a četiri dana kasnije su sletjeli u Tihi ocean.

Profimedia

U carinskoj deklaraciji, koju su morali ispuniti nakon povijesnog leta, Aldrin je prijavio da su iz inozemstva donijeli uzorke Mjesečevog kamenja i Mjesečeve prašine, ukupno 21,55 kilograma, kao i to da ne osjeća nikakve zdravstvene probleme, osim lagane mučnine uslijed leta. 

Buzz je navodno prošao detektor laži nakon što je opisao svoj susret s vanzemaljskim životom tijekom povijesne misije na Mjesec iz 1969. godine, pisao je Daily Mail. Snimljeni intervjui astronauta testirani su koristeći najnoviju tehnologiju na Institutu bioakustične biologije u Albanyu, Ohio.

Stručnjaci tvrde da njihovi rezultati dokazuju kako su bili potpuno uvjereni kako su njihove tvrdnje o vanzemaljcima istinite. Aldrin je oduvijek tvrdio kako je primijetio NLO na putu prema Mjesecu.

"Tamo je bilo nešto, dovoljno blizu da se može osmotriti, nekakvog L-oblika", prisjećao se Aldrin i dodao da njegov logičan um to 'ne može objasniti'.

Profimedia

Aldrin već desetljećima zagovara putovanje na Mars svemirskim brodovima s ljudskom posadom, a plan mu je da se tamo izgradi stalna baza u kojoj će ljudi ostati. Razradio je koncept svemirskog shuttlea, kojeg naziva autobusom, koji bi po cikličkoj hiperboličnoj orbiti putovao na relaciji Zemljin Mjesec–Marsov Fobos.

Putovanje bi trajalo pet i pol mjeseci, a letjelica bi gravitaciju planeta koristila za ubrzanje i kočenje.

"NASA za to nije bila zainteresirana. Rusi s time jesu eksperimentirali, ali nikada nisu došli do toga da naprave letjelicu s posadom. Čini se da im je cijena bila previše visoka", rekao je jedan od pionira znanstvenih postignuća u susretima letjelica u svemiru, koji ima doktorat iz astronomije. 

Prema njegovom planu čovjek bi mogao kolonizirati Mars do 2040. godine.  

Inače, 88-godišnji Aldrin pršti od energije i ne staje u svojim avanturama. Prije godinu dana letio je u zrakoplovu akrobatske skupine Thunderbirds američkih zračnih snaga, a 2016. je išao na Južni pol, ali mu je pozlilo pa je hitno evakuiran.

Mjesec

astronaut

Buzz Aldrin

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter