Tajna Titove najveće ljubavi

Upoznali su se u zagrebačkom hotelu Esplanade i godinama bili nerazdvojni, a pokopao ju je u šumi svoje rezidencije


100posto
31.07.2018.11:00
Upoznali su se u zagrebačkom hotelu Esplanade i godinama bili nerazdvojni, a pokopao ju je u šumi svoje rezidencije
Profimedia

sažeto

Davorjanka Paunović Zdenka i maršal su se strastveno voljeli, a suradnicima je toliko smetala njena moć da su mu predlagali da ju strelja


100posto
31.07.2018.11:00

Mlada SKOJ-evka Davorjanka Paunović upoznala je Josipa Broza Tita u Zagrebu početkom 2. svjetskog rata dok je on bio u vezi s Hertom Haas. Hertha je bila zarobljena. Davorjanka je bila lijepa studentica Filozofskog fakulteta u Beogradu. Odijevala se moderno i izazovno, a voljela je nositi i krzno.

Navodno je baš ona odabrana za Titovog osobnog kurira i pratioca u svibnju 1941. godine, kada ga je dopratila iz Zagreba prilikom njegovog konačnog prelaska u Beograd, odakle je te jeseni i otišao u partizane.

Upoznali su se u zagrebačkom hotelu Esplanade.

Titu se svidjela na prvi pogled i prozvao ju je Zdenka, a ona se više nije odvajala od njega. Tijekom rata svuda ga je pratila kao njegova tajnica. Pomagala mu je u svemu i bila upućena u njegove najpovjerljivije partijske tajne.

Wikipedia

Kad je Titu u posjet u Glavni štab stigla Herta Haas, odmah joj je postalo jasno da su Zdenka i Tito par.

Davorjanka je bila Titova najveća ljubav, tvrdi beogradski povjesničar Čedomir Antić. Zanimljivo je da je bila u rodu s Miloševićevom udovicom, Mirjanom Marković. Njihove majke bile su sestre.

Njihova ljubav bila je strastvena, a kao što su se strastveno ljubili, strastveno su se i svađali.

Titovi najbliži suradnici nisu je voljeli, zabilježili su povjesničari. Bila je zajedljiva i voljela je naređivati, a neki su čak predlagali maršalu i da ju strelja.

"Pred Zdenkom se nitko ne usudi ništa reći, zbog nje padaju glave", pričalo se po kuloarima.

Kad je njen utjecaj toliko porastao da se počela miješati u važne državne odluke, odlučeno je da se sazove sastanak najužeg partijskog rukovodstva sa samo jednom točkom dnevnog reda: riješiti problem Zdenke.

Na mjestu tajnice zamijenila ju je Jovanka

"Radite što hoćete, ali ja bez nje ne mogu", navodno je tad Tito zavapio.

Umorna od marševa po bosanskim gudurama, iscrpljena zimom i glađu, Zdenka je oboljela od tuberkuloze. Nakratko je otišla u Rusiju na liječenje, ali se ubrzo vratila Titu. Bolest joj se vratila i ubrzo je umrla, 1946. godine.

Pokopana je u šumi Belog dvora, dvorskog kompleksa dinastije Karađorđević na beogradskom Dedinju, a Tito joj je podigao spomenik.

CROPIX/arhiva

Pričalo se da je svako jutro obilazio njen grob, plakao i ostavljao ružu. 

Njezin grob, ali i sam utjecaj na Tita, do njegove smrti je ostao javna tajna, posebno nakon što je oženio Jovanku. U Beli dvor su još desetljećima dolazili članovi Davorjankine obitelji obići njezin grob na godišnjicu smrti.

Wikipedia

Jovanka, kasnije Titova supruga, upoznala ga je u Daruvaru nakon što je zamijenila Zdenku na mjestu tajnice u njegovom uredu. Brzo su se zaljubili, a u travnju 1952. godine se i oženili. Atraktivna Jovanka je imala 28, a Tito 60 godina. 

Njoj je prvo smetala velika razlika u godinama, a Tita je brinuo njen nedostatak obrazovanja. Odmah nakon vjenčanja, Tito je osigurao Jovanki poduke o protokolnim susretima, primjerenom odijevanju i satove stranih jezika. Ona se od neuke žene uskoro pretvorila u otmjenu i obrazovanu damu.

Profimedia

100posto vremeplov

Josip Broz Tito

Jovanka Broz

Davorjanka Zdenka Paunović

newsletter

Prijavite se na Newsletter