Nepravde sustava

Umrla mu mama, dospio je kod bake koja je vodila bordel i učila ga kuhati droge, a onda je, sa samo 17, završio doživotno u zatvoru


Robin Mikulić
06.05.2019.17:00
Umrla mu mama, dospio je kod bake koja je vodila bordel i učila ga kuhati droge, a onda je, sa samo 17, završio doživotno u zatvoru
Profimedia

sažeto

Sustav je nekad nepravedan, to znamo svi, ali zamislite da ste u koži čovjeka koji je zbog minornog prijestupa već u ranoj mladosti osuđen na doživotnu robiju


Robin Mikulić
06.05.2019.17:00

Od 140.000 zatvorenika koji u SAD-u vrše doživotnu kaznu, piše New York Times, otprilike njih 41.000 nema nikakve šanse da se dokopa slobode. Četvorac koji slijedi dio je te grupe ljudi nenasilnika koji će, zbog svojih zločina, smrt dočekati iza rešetaka.

Kenneth Harvey

Prvih dva puta kad je uhićen u Kaliforniji zbog posjedovanja droge Kenneth je dobio uvjetnu kaznu. Onda, kad je imao 24 godine, stisnut financijskim problemima, pristao je iz LA u Kansas prošvercati ampulu kokaina. Dobio je doživotnu kaznu.

Vlado Kos/CROPIX

Čak je i sudac koji mu je kaznu zbog stroge regulative morao izreći ustvrdio je tada da je američki pravosudni sustav manjkav i nepravedan jer će jedan čovjek zbog s, realno, manjim prijestupima ostatak svog života provesti u zatvoru.

„Mislim da institucija doživotnog zatvora bez mogućnosti pomilovanja nije bila namijenjena slučajevima poput Kennethovog“, izjavio je tada. „No, ne postoji sudac koji bi mu izrekao drugačiju kaznu.“

On je preporučio da se nakon 15-godišnje zatvorske kazne Harveyev slučaj stavi na razmatranje, no njegova je preporuka na drugostupanjskom sudu ukinuta. 

„Moja trenutačna situacija mi se nimalo ne sviđa, ali sam sam se u nju doveo“, govori danas 47-godišnji zatvorenik. „No, moja je kazna svejedno nepravedna osobito kad se usporedi s onima koje dobivaju pedofili, silovatelji, ubojice i njima slični kriminalci. Mislim da sam nakon 22 godine rehabilitiran.“

Scott Walker

Scott se u svojim ranim 20-ima navukao na meth, a svoju je ovisnost financirao dilanjem. Drogu je prodavao samo svojim prijateljima. On je doživotnu kaznu popušio već nakon prvog uhićenja, a njegov je sudac smatrao da je to preteška mjera. No, opet, zbog zakonske regulative nije imao drugog izbora.

„Možda će Kongres s vremenom ublažiti svoja stajališta za ljude u Vašoj poziciji“, rekao mu je tijekom izricanja kazne. Otada je prošlo 15 godina, a Scottu je danas 41. „Bio je to jedan od najtežih trenutaka u mojoj čitavoj karijeri“, prisjeća se sudac Gilbert.

Walkerov ga je slučaj toliko pogodio da je svojedobno pisao čak i predsjedniku Obami u Scottovo ime. Nahvalio ga je kao idealnog zatvorenika. „Njegov neslomljen duh najbolji je primjer ljudskog duha. Kao sudac, kao građanin i kao porezni obveznik ne vidim nikakvog razloga zbog kojeg bi taj čovjek trebao u zatvoru provesti ostatak svog života“, napisao je američkom predsjedniku.

Reynolds Wintersmith

Nakon majčine smrti koja je umrla od predoziranja heroinom Reynolds je završio kod svoje bake. Ona je vodila bordel koje je ujedno služilo i kao lokalno okupljalište za narkomane. Ondje je, još kao tinejdžer, naučio kuhati crack. Zanatu su ga podučile njegove vlastite tete. Nakon jednogodišnje karijere u dilanju završio je u zatvoru, kratko iza 19. rođendana.

istock

„Imao si 17 godina kad si upao u taj svijet. Ovo je tvoja prva osuda, a već te zapala kazna doživotne robije. Nadam se da će se zakoni uskoro početi mijenjati“, rekao mu je sudac, nezadovoljan zakonskim okvirom, pri izricanju presude.

Wintersmithu je danas 38 godina, a u zatvoru je proveo više od polovice svog života. U sustavu se nametnuo kao jedan od najuglednijih savjetnika koji drugim zatvorenicima pomažu pripremajući ih, paradoksalno, na život na slobodi. 

„Nisam više osoba koja sam bio kao tinejdžer. Sve što tražim je da mi se da šansa da društvu doprinosim kao pozitivan i produktivan čovjek“, govori danas.

Robert Riley

Robert je bio vjerni fan grupe Grateful Dead koji je tu i tamo, tijekom 70-ih i 80-ih godina, na njihovim koncertima prodavao travu. Nekoliko je puta zbog toga pao te je vršio kratkotrajne zatvorske kazne. Početkom 90-ih uhićen je zbog raspačavanja LSD-a. Iako je količina bila minimalna, dobio je doživotni zatvor na temelju dosjea.

Njegov se odvjetnik nakon procesa požalio da je Riley kažnjen s težom kaznom od većine nasilnih zločinaca.  „Obavezne kazne doživotnog zatvora namijenjene prijestupnicima čiji su zločini povezani s drogama nisu ništa drugo doli personaliziranog terorizma vlasti. Nadam se da će netko, kad jednom umrem, to shvatiti“, rekao je tad Rob.

„Kazna nije pravedna“, potvrdio mu je sudac tijekom izricanja. Devet godina kasnije i on je pisao predsjedniku u Rileyevo ime tražeći pomilovanje. „U njegovom slučaju nije bilo nikakvih indicija koje bi upućivale da je Riley ikad bio ili će ikad biti nasilan. U činjenici da će nježna duša poput njega umrijeti iza rešetki nisam pronašao baš nikakvu zadovoljštinu.“

Riley nije pomilovan. Danas ima 60 godina od kojih je posljednjih 19 proveo u zatvoru.

zatvor

doživotni zatvor

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter